Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, 2023
ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΟΣ Κορίνθου: Διαμαρτυρία για εισιτήρια στον Όλυμπο

To ΔΣ του ΕΟΣ Κορίνθου, εκφράζει την αντίθεσή του στην σχεδιαζόμενη επιβολή εισιτηρίου για την είσοδο στον εθνικό δρυμό του Ολύμπου, γεγονός που συνιστά ανεπίτρεπτο, απαράδεκτο, υπέρμετρο και αδικαιολόγητο περιορισμό της ελεύθερης μετάβασης και κυκλοφορίας των πολιτών στο βουνό προς ψυχαγωγία, άσκηση και εν γένει απόλαυση του φυσικού περιβάλλοντος, πράγμα το οποίο αποτελεί θεμελιώδες και συνταγματικώς κατοχυρωμένο ατομικό δικαίωμα, εν όψει μάλιστα του υπέρογκου και δυσβάστακτου για το μέσο πολίτη προκύπτοντος συνολικού κόστους (για αυτοκίνητο και επισκέπτες) μία απλής μετάβασης και ελαχίστης παραμονής στο όρος. 

Με δεδομένο μάλιστα ότι δε υπάρχει καμία ρητή και δεσμευτική πρόβλεψη στο σχέδιο της ΚΥΑ για την διάθεση των εσόδων (π.χ. για πρόληψη, έλεγχο, δασοπροστασία, δασοπυρόσβεση, βασικές υποδομές, ΟΡΕΙΝΗ ΔΙΑΣΩΣΗ) διαφαίνεται σαφώς ο εισπρακτικός και μόνον χαρακτήρας του μέτρου.

Ακόμη θα πρέπει να στηλιτευθεί η απαράδεκτη πρακτική να μη προηγηθεί κανένας απολύτως διάλογος και διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς και να αγνοηθεί πλήρως η τοπική κοινωνία, οι διαχρονικά προσφέροντες στη προστασία του φυσικού περιβάλλοντος ορειβατικοί, πεζοπορικοί και φυσιολατρικοί σύλλογοι και οι επαγγελματίες του βουνού.

Κατόπιν αυτών ενώνοντας την φωνή μας με όλους τους πληττόμενους συλλόγους και πολίτες καλούμε τις αρχές να αποσύρουν άμεσα το εν λόγω προσχέδιο ΚΥΑ.