Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑΓΡΟΤΙΚΑΠΟΛΙΤΙΚΗΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Στιμάγκα: Αυτοψία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις ζημιές του καύσωνα στην παραγωγή

Επίσκεψη στην Στιμάγκα πραγματοποίησε αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Κορινθίας για αυτοψία στις περιοχές, που μετά τον παγετό της άνοιξης επλήγησαν και από τον καύσωνα των τελευταίων ημερών.

Η αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τον βουλευτή του νομού Γ. Ψυχογιό, τον συντονιστή της Νομαρχιακής επιτροπής Χ. Κασίμη, τον συντονιστή του Αγροτικού Τμήματος ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Θ. Κουρεμπέ, την πρώην βουλεύτρια Μ. Θελερίτη και άλλα στελέχη του κόμματος από την περιοχή, επισκέφθηκε μια σειρά αγροτικές εκμεταλλεύσεις, που καλλιεργούν σουλτανίνα, για να διαπιστώσει το μέγεθος των ζημιών στην παραγωγή.




 

Υπενθυμίζεται ότι στους παραγωγούς της Στιμάγκας αλλά και του Νομού συνολικά δεν έχει δοθεί ούτε ένα Ευρώ ως προκαταβολή για τις ζημιές από τον παγετό της άνοιξης, όπως έγινε σε άλλες περιοχές της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας, ούτε χορηγήθηκαν κρατικές ενισχύσεις (de minimis) για τα επιτραπέζια σταφύλια όπως στην Πέλλα και στην Κρήτη με Κοινή Υπουργική Απόφαση της κυβέρνησης.

Τα παραπάνω σε συνδυασμό με τον καύσωνα του Ιούνη και την πρόσφατη σχεδόν ολική καταστροφή από τις ακραίες θερμοκρασίες έχουν οδηγήσει τους παραγωγούς σε απόγνωση, ενώ θέτουν σοβαρά ερωτήματα γιατί δεν τηρείται η αρχή της αναλογικότητας στις αποζημιώσεις και τις ενισχύσεις από την κυβέρνηση σε όλη την Ελλάδα χωρίζοντας έτσι τους αγρότες σε αγρότες α’ και β’ κατηγορίας.

Για όλα αυτά έχουν γίνει επανειλημμένες παρεμβάσεις με Ερωτήσεις στη Βουλή από τον βουλευτή Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γ. Ψυχογιό και τον αρμόδιο τομεάρχη και πρ. Υπουργό, Στ. Αραχωβίτη, όπως και από τον ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας με Δελτία Τύπου και αυτοψίες στις πληγείσες περιοχές.
Στη συνέχεια της επίσκεψης, η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ συζήτησε με τους αγρότες για την πρόοδο των εκτιμήσεων των ζημιών και την ανάγκη λήψης μέτρων στήριξης επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση έχει την πολιτική ευθύνη να λάβει άμεσα μέτρα με πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό αξιοποιώντας όλα τα εργαλεία πολιτικής που προσφέρονται για τον σκοπό αυτό.

Οι βουλευτές του νομού και οι παραγωγοί οι ίδιοι πρέπει να ασκήσουν τις απαραίτητες πιέσεις για να μην καταρρεύσει ο αγροτικός κόσμος της περιοχής.
Παράλληλα, συζητήθηκε η πρόοδος στο έργο του φράγματος του Ασωπού η ολοκλήρωση του οποίου αναμένεται να λύσει το διαχρονικό πρόβλημα άρδευσης της περιοχής. Υπενθυμίστηκε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ‘ξεκόλλησε’ το έργο από την στασιμότητα, εξασφάλισε την συνέχεια της ευρωπαϊκής χρηματοδότησής του και αύξησε με επιπλέον πόρους τον προϋπολογισμό του έργου, εξασφαλίζοντας επίσης τους αναγκαίους πόρους για την εκπόνηση της μελέτης για το αρδευτικό δίκτυο του φράγματος.

Τέλος, στην συνάντηση εκφράστηκε, από όλους τους παρευρισκόμενους, η άποψη ότι η κλιματική κρίση υπαγορεύει και την ανάγκη αναμόρφωσης του παραγωγικού μοντέλου του αγροτικού τομέα και την υιοθέτηση μιας σειράς πολιτικών για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης, που θα υποστηρίζουν την πράσινη μετάβαση του αγροδιατροφικού μας τομέα στη νέα εποχή.