Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΚΟΙΝΩΝΙΑΥΓΕΙΑ

Περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους από Σεπτέμβρη – Τι αλλάζει στην καθημερινότητά τους

Δυσκολεύει η καθημερινότητα των ανεμβολίαστων από τον Σεπτέμβρη καθώς μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την ανακοίνωση νέων μέτρων, στον πυρήνα των οποίων θα βρεθούν οι περιορισμοί για όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο για τον κορονοϊό.

Σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, οι περιορισμοί αυτοί θα αφορούν όλο το φάσμα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής του τόπου, από το φθινόπωρο, ενώ με στόχο την ανάσχεση της διασποράς του κορονοϊού, επανέρχεται, όπως φαίνεται το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους πέραν των εσωτερικών τόσο για ανεμβολίαστους όσο και για εμβολιασμένους.



 

Κορονοϊός: Τι εξετάζεται για τους κλειστούς χώρους διασκέδασης
Κυβερνητικές πηγές μιλώντας στον ΣΚΑΙ χαρακτήριζαν «πολύ ισχυρή» την πιθανότητα επαναφοράς του μέτρου της μάσκας παντού, ενώ επιβεβαίωναν και τη διατήρηση του μέτρου της απαγόρευσης εισόδου των ανεμβολίαστων, η ατόμων που δεν έχουν νοσήσει εντός του τελευταίου εξαμήνου, σε κλειστούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας.

Όσον αφορά τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, έχει αφεθεί ως εκκρεμότητα η οποία εξετάζεται το ενδεχόμενο εισόδου και με αρνητικό εργαστηριακό τεστ.

Τι σχεδιάζεται για τους χώρους εργασίας
Παράλληλα, σε ανεμβολίαστους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα αναμένεται να επιβληθεί η υποχρέωση προσκόμισης αρνητικού μοριακού ή rapid test, όπως θα ισχύσει και για ανεμβολίαστους καθηγητές ΑΕΙ και εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Τι προβλέπεται για την είσοδο στα γήπεδα
Η είσοδος στα γήπεδα θα γίνεται μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης.

Όσον αφορά τον μαζικό αθλητισμό, μόνο 5% θα είναι οι ανεμβολίαστοι σε αγώνες άνω των 300 ατόμων. Το μέτρο αυτό αφορά στους δρομείς οι οποίοι όμως δεν εμβολιάζονται για ιατρικούς λόγους και όχι γιατί αρνούνται, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ.

Πώς θα επιστρέφουν στα σχολεία καθηγητές, δάσκαλοι και μαθητές
Καθηγητές ΑΕΙ, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και δάσκαλοι επιστρέφουν στην εργασία τους μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού, νόσησης ή με 2 αρνητικά εργαστηριακά τεστ/εβδομάδα τα οποία καλούνται να πληρώσουν οι ίδιοι.

Παράλληλα οι μαθητές οφείλουν να πραγματοποιούν 2 self test την εβδομάδα- το κόστος των οποίων καλύπτει το κράτος ή να προσκομίσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού (για άνω των 12 ετών).

Αναλυτικότερα, τα μέτρα θα ανακοινωθούν κατά πάσα πιθανότητα είτε την Τρίτη 24/8 είτε την Πέμπτη 26/8 με την εφαρμογή τους να τοποθετείται στα μέσα Σεπτέμβρη μαζί με το άνοιγμα των σχολείων, χωρίς να αποκλείεται η έναρξη εφαρμογής τους λίγες μέρες νωρίτερα.

newsbeast.gr