Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανασχηματισμός: Ποιοι έφυγαν, ποιοι μπήκαν, ποιοι μετακινήθηκαν

Την έξοδο από το υπουργικό σχήμα είδαν δύο υπουργοί, ένας αναπληρωτής υπουργός και πέντε υφυπουργοί, ενώ μπαίνουν στην κυβέρνηση νέα πρόσωπα, όπως ο Θανάσης Πλεύρης που αναλαμβάνει τα ηνία του υπουργείου Υγείας και «μετακομίζει» πλέον στην Αριστοτέλους, ο Ευάγγελος Αποστολάκης, ο οποίος αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο του νεοσύστατου υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και ο Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, ο οποίος εγκαθίσταται στην Κατεχάκη ως νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη στη θέση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη που βγαίνει εκτός κυβέρνησης.



 

Παράλληλα, ο Βασίλης Κικίλιας αναλαμβάνει τα ηνία του υπουργείου Τουρισμού στη θέση του Χάρη Θεοχάρη, ο οποίος και αποχωρεί από το κυβερνητικό σχήμα, ενώ ο Νίκος Χαρδαλιάς εγκαταλείπει την πολιτική προστασία και τοποθετείται στη θέση του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας στη θέση του Αλκιβιάδη Στεφανή.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο ανασχηματισμός είναι προωθητικός και όχι τιμωρητικός, καθώς αξιοποιεί την εμπειρία όχι μόνο την πρόσφατη αλλά και της τελευταίας διετίας συνολικά, με παραδείγματα αυτής της λογικής αποτελούν οι αλλαγές στα Υπουργεία Υγείας, Προστασίας του Πολίτη και στην Πολιτική Προστασία που σήκωσαν τεράστιο βάρος τα προηγούμενα δύο χρόνια. Συνεπώς στόχο έχει να δώσει νέα πνοή και είναι προσανατολισμένος στις προκλήσεις της επόμενης περιόδου.

Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού επισημαίνουν ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα δεν προκαλεί ασυνέχειες σε καθοριστικούς τομείς του κυβερνητικού έργου που αφορούν την ανάπτυξη, τις υποδομές, την απορρόφηση πόρων. Αντίθετα, δείχνει την προσήλωση και την υποστήριξη της κυβέρνησης σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις που αφορούν το μέλλον της νέας γενιάς στην παιδεία, την εργασία και την ασφάλιση των νέων ανθρώπων.

Σταθερός ο κορμός της κυβέρνησης
Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι δεν υπήρχε λόγος να αλλάξει ο βασικός κορμός της κυβέρνησης, καθώς ο πρωθυπουργός έχει δείξει και στο παρελθόν σε αντίστοιχες περιπτώσεις ότι οι κινήσεις του στον τομέα αυτό είναι καλά ζυγισμένες, σωστά προσανατολισμένες και πάντοτε σε συνάφεια με τις βασικές αρχές της διακυβέρνησης του.

Νέα πρόσωπα
Αξιοσημείωτο είναι ότι με αυτόν τον ανασχηματισμό αξιοποιούνται πρόσωπα από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ αλλά και προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους και διακομματικής αναγνώρισης. Με σημαντική εμπειρία και προσφορά την πρώτη γραμμή σε πεδία που προσομοιάζουν με τα κυβερνητικά καθήκοντα που τους ανατίθενται, όπως οι Ευάγγελος Αποστολάκης και Ασημίνα Γκάγκα στη θέση της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας.

Γεωγραφική εκπροσώπηση
Παράλληλα, επιτυγχάνεται πιο αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση κρίσιμων γεωγραφικών περιοχών (Εύβοια, Δυτική Μακεδονία, Αχαΐα) με έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη.

Νέοι υφυπουργοί
Εκτός κυβερνητικού σχήματος βγαίνει ο Γιώργος Ζαββός, μέχρι πρότινος υφυπουργός αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα και καταργείται η θέση του, ο υφυπουργός αρμόδιος για τον απόδημο Ελληνισμό Κώστας Βλάσης και στη θέση του τοποθετείται ο Ανδρέας Κατσανιώτης. Καθήκοντα υφυπουργού αρμόδιου για θέματα μεταφορών αναλαμβάνει ο Μιχάλης Παπαδόπουλος, με τον Γιάννη Κεφαλογιάννη να βγαίνει εκτός κυβέρνησης, ενώ στην κυβέρνηση μπαίνει και ο μέχρι πρότινος γενικός γραμματέας του υπουργείου Μεταφορών, Γιώργος Καραγιάννης στο νέο χαρτοφυλάκιο του υφυπουργού αρμόδιου για τις υποδομές. Τέλος, στην κυβέρνηση μπαίνει και ο Σίμος Κεδίκογλου στη θέση της Φωτεινής Αραμπατζή αναλαμβάνοντας υφυπουργός αγροτικής ανάπτυξης αρμόδιος για την αλιευτική πολιτική.

newsbeast.gr