Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καφές: Η αγαπημένη συνήθεια, κινδυνεύει να γίνει είδος πολυτελείας

Τσουνάμι ανατιμήσεων αναμένεται τις επόμενες μέρες να παρουσιαστεί σε βασικά προϊόντα όπως το ψωμί, ο καφές αλλά και το ρεύμα. Το ράλι των τιμών βέβαια αναμένεται να βάλει φωτιά στον προϋπολογισμό των νοικοκυριών, ενώ η κυβέρνηση βρίσκεται σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού. Ο καφές για παράδειγμα θα γίνει… απλησίαστος και αναμένεται να πωλείται από 2 ακόμη και στα 5 ευρώ.




 

Από 2 ευρώ…μπορεί να φτάσει στα 5, όσο δηλαδή και μια μερίδα φαγητό.

Η εξήγηση γι΄ αυτό βρίσκεται πολύ μακριά… Σύμφωνα με τον Υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, στη Βραζιλία, που είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής καφέ στον κόσμο. Η ξηρασία στη χώρα φέρνει αύξηση διεθνώς του κόκκου καφέ.

Σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού βρίσκεται η κυβέρνηση, μπροστά στο ενδεχόμενο κύμα των ανατιμήσεων σε βασικά προϊόντα, όπως ο καφές και το ψωμί, κάτι που θα έβαζε φωτιά στον καθημερινό προϋπολογισμό εκατομμυρίων νοικοκυριών.

Αρκετοί είναι οι πολίτες, κυρίως νεαρής ηλικίας, που αν τελικά αυξηθεί η τιμή του καφέ, όπως λένε, θα μειώσουν τις εξόδους τους ή θα βρουν άλλες λύσεις…

Μουδιασμένοι είναι και οι εργαζόμενοι της εστίασης για το ενδεχόμενο αύξησης των τιμών στον καφέ, καθώς ο κλάδος έχει ήδη δοκιμαστεί αρκετά, λόγω της πανδημίας.

Οι μεταφορές φορτίων από την Κίνα – μια αγορά που έχει χτυπηθεί σκληρά από την πανδημία – έχουν εκτιναχθεί, ενώ υπάρχουν πολλά αντίστοιχα παραδείγματα από εισαγωγές προϊόντων άλλων χωρών που δείχνουν την τάση διεθνώς για αυξήσεις σε βασικά αγαθά.

madata.gr