Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024
ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κρήτη: Σε εφαρμογή το σχέδιο ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ μετά τον νέο ισχυρό σεισμό 6,3 Ρίχτερ. Τι λένε οι σεισμολόγοι

Αισθητός σε όλο το νησί έγινε ο νέος ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης, με επίκεντρο 30 χιλιόμετρα ανατολικά της Ζάκρου.
Η δόνηση ήταν μεγάλη σε ένταση αλλά και σε διάρκεια, ο σεισμός έβγαλε τον κόσμο στους δρόμους.

Η εφαρμογή τέθηκε άμεσα στο Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκπαιδευτικών Αναγνωστών και ‘Αμερικής/Βραχείας Διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση σεισμών ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, με εντολή του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε σήμερα στην Κρήτη 23 χιλιόμετρα ανατολικά της Ζάκρου Λασιθίου. 

Σύμφωνα με το υπουργείο, από την πρώτη στιγμή, έχουν γίνει άμεσες όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού, ενώ η 3η Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) του Πυροσβεστικού Σώματος βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα, το ίδιο και όλες οι δυνάμεις της Περιφέρειας.

Από την Ελληνική Αστυνομία πραγματοποιήθηκαν περιπέτειες από επίγεια και εναέρια μέσα για την επιτήρηση στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Κρήτης, ενώ σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα υπάρχει αυξημένη ετοιμότητα στην παραλιακή ζώνη για την πιθανότητα εκδήλωσης τσουνάμι.

Από τις μέχρι στιγμής πληροφορίες από τις αρμόδιες Αρχές, αναφέρονται μόνο μικρές κατολισθήσεις σε κάποια σημεία του οδικού δικτύου της Σητείας, ενώ έχει καταρρεύσει μέρος της Εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στο χωριό Ξερόκαμπος, χωρίς να σημειωθεί κάποιος τραυματισμός.

Χουλιάρας: Φαίνεται οτι ήταν ο κύριος σεισμός – φοβόμαστε ισχυρό μετασεισμό

Την εκτίμηση ότι η σεισμική δόνηση μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ανοιχτά της Ζάκρου ήταν η κύρια, έκανε στον ΣΚΑΪ ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας.

Ο κ. Ο Χουλιάρας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι θα πρέπει να περιμένουμε λίγο να το βεβαιώσουμε με έναν ισχυρό μετασεισμό τις επόμενες μέρες αν δεν είναι ο κύριος σεισμός Φαίνεται ότι είμαστε εκεί

Στο Αρκαλοχώρι μετά τον 5,8 αμέσως είχαμε 5,3, θα περιμένουμε μετά τον 6,3 έναντι 5 με 5,5 Ρίχτερ, αλλά δε θα προκαλέσει πρόβλημα, καθώς η περιοχή είναι υποθαλάσσια, ενώ ήδη καταγράφουμε μικρότερους σεισμούς »ξεκαθάρισε, ζητώντας να δοθεί έμφαση στο Αρκαλοχώρι και τους κατοίκους του.

Δεν υπάρχει σύνδεση του σεισμού στο Αρκαλοχώρι και του σημερινού σεισμού διευκρίνισε επίσης ο σεισμολόγος. Όπως είπε, δεν υπάρχει σύνδεση από μια πρώτη άποψη, καθώς είναι διαφορετικά τα ρήγματα, δύο διαφορετικές ταυτόχρονες πηγές, και είναι μακρινή η απόσταση των δύο επίκεντρων.

Όσον αφορά την προειδοποίηση για τσουνάμι έκανε λόγο για τυπική διαδικασία. «Όταν το επίκεντρο ενός σεισμού είναι πάνω από 5,5 Ρίχτερ σε θαλάσσιο χώρο στο Γεωδυναμικό εκδίδει αυτόματα προειδοποίηση για τσουνάμι, δεν έχουμε παρακολουθήσει τίποτα ανησυχητικό, πρέπει να δούμε λίγες ώρες να δούμε πώς εξελίσσεται».

Κώστας Συνολάκης: Θα μπορούσα να είμαι προσεισμός για μεγαλύτερο σεισμό

Ο ακαδημαϊκός φυσικός καταστροφών και εμπειρογνώμων διεθνούς κύρους σε θέματα τσουνάμι, Κώστας Συνολάκης, μίλησε στο κεντρικό Μαγκαζίνο του Realfm 97.8 και τον Γιάννη Παπαδόπουλο, για τον σεισμό που έπαιξε σήμερα την Κρήτη και την πιθανότητα επερχόμενου τσουνάμι.

Οι δηλώσεις του κ. Συνολάκη:

Σχετικά με την προειδοποίηση για το ενδεχόμενο τσουνάμι, θεωρήστε ότι υπάρχει κίνδυνος στην περιοχή?

Ήδη έχει γίνει μια μικρή καταγραφή στον παλλιροιογράφο της Κάσου λιγότερο από 8 εκατομμύρια, κάτι πάρα πολύ μικρότερο, πλέον θεωρώ ότι δεν υπάρχει κίνδυνος, εκτός αν υπάρξει κατοίκηση.

Αλλά είναι αναμενόμενο, οποιοσδήποτε άλλος σεισμός γινόταν σε μια περιοχή της Ελλάδας και με ένα ορισμένο μέγεθος, θα έβγαινε άμεσα προειδοποίηση για τσουνάμι.

Υπάρχει κάτι που πρέπει να κάνουν οι αρχές; Ποιος είναι ο σχεδιασμός για μια τέτοια περίπτωση, δεδομένου του πολύ πρόσφατου σεισμού στο Αρκαλοχώρι;

Καταρχάς τα δυο γεγονότα φαίνεται ότι δεν συσχετίζονται, δηλαδή το Αρκαλοχώρι με τον σεισμό που μόλις έγινε.

Σε οποιοδήποτε σεισμό, παρόμοιο που είναι σπάνιο, 1 στις 20 περιπτώσεις, μερικοί θα μπορούσαν να πουν και μια στις 100, θα μπορούσε να είναι προειδοποίηση για μεγαλύτερο σεισμό, οπότε είναι κοινή λογική τις πρώτες μέρες που δεν είναι προσεκτικός και δεν ακολουθεί τις οδηγίες των ειδικών.

Λέκκας: Πιθανή χρήση στο ανατολικό τμήμα του σεισμικού τόξου

Ανοιχτό το ενδεχόμενο εφαρμογής του νόμιμου άκρου του ανατολικού σεισμικού τόξου άφησε μέσω του ΣΚΑΪ 100,3 ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος μετά το σεισμό 6,3 Ρίχτερ ανοιχτό της Ζάκρου, επισημαίνοντας ότι το θέμα ερευνάται, και ότι υπάρχουν πρώτες μικρές ενδείξεις που επιβεβαιώνονται αυτό.

Ο Ευθύμιος Λέκκας εμφανίστηκε πάντως καθησυχαστικός, διευκρινίζοντας ότι ο σημερινός σεισμός 6,3 Ρίχτερ δεν συνδέεται με αυτόν των 5,8 Ρίχτερ που έπρεπε να γίνει στο Αρκαλοχώρι, καθώς προέρχεται από διαφορετικό σεισμικό κέντρο.

Οι ζημιές όπως ανέφερε ο κ. Ο Λέκκας είναι ελάχιστοι, κυρίως σε παλιά σπίτια και απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους να αποφεύγουν όλα τα παλαιά κτίσματα.

Εκτίμησε ότι ο συγκεκριμένος σεισμός είναι ο κύριος, επιστροφή πάντως ότι «θα πρέπει να περιμένουμε για την ασφάλεια των επόμενων δύο εικοσιτετράωρα».

Την εκτίμηση ότι η σεισμική δόνηση μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ανοιχτά της Ζάκρου ήταν η κύρια, έκανε στον ΣΚΑΪ ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας.

Ο κ. Ο Χουλιάρας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «θα πρέπει να περιμένουμε λίγο να βεβαιωθούμε με έναν ισχυρό μετασεισμό τις επόμενες μέρες αν δεν είναι ο κύριος σεισμός … Φαίνεται ότι είμαστε εκεί».

madata.gr