Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κακοκαιρία Μπάλλος – Μήνυμα 112: Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις. Πότε και που θα χτυπήσει

Προ τον πυλών η κακοκαιρία Μπάλλος που έρχεται και αναμένεται να χτυπήσει την χώρα μας με έντονα καιρικά φαινόμενα

Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις. Μήνυμα του υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, εστάλη απόψε μέσω του 112 στους κατοίκους της Πάτρας, και των περιοχών της Δυτικής Ελλάδας (Κέρκυρα, Ήπειρο), Αιτωλοακαρνανίας και Δυτικής Πελοποννήσου λόγω των μετεωρολογικών προγνώσεων για κύμα κακοκαιρίας.



 

Ειδικότερα, το μήνυμα που έφθασε στα κινητά τηλέφωνα αναφέρει τα εξής: Προειδοποίηση για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή σας. Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις, περιοχές που έχουν ή μπορεί να πλημμυρίσουν. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών».

Προληπτικά μήνυμα από το 112 – Οι περιοχές που θα λάβουν πρώτες

Σύσκεψη για την επερχόμενη κακοκαιρία πραγματοποιήθηκε σήμερα στις 16.00 υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη.

Ο κ. Ο Στυλιανίδης έδωσε οδηγίες προς τους πολίτες προαναγγέλοντας ότι οι οδηγίες αυτές θα αποσταλλούν και με το 112.

Θα δοθούν οδηγίες από το 112 εάν χρειαστεί. Τόνισε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης στην έκφραση σύσκεψης στη Πολιτική προστασία για την επερχόμενη κακοκαιρία Μπάλλος, που αναμένεται από σήμερα το βράδυ να σαρώσει αρκετές περιοχές της χώρας.

Ο κ. Ο Στυλιανίδης έδωσε οδηγίες προς τους πολίτες προαναγγέλοντας ότι οι οδηγίες αυτές θα αποσταλλούν και με το 112 αν χρειαστεί.

Μέσα από τη διεξοδική ανάλυση των δεδομένων φτάσαμε σε συγκεκριμένα συμπεράσματα για να αυξήσουμε την ετοιμότητα της χώρας είπε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και πρόσθεσε: Θέλουμε να λειτουργήσουμε προληπτικά, να μην περιμένουμε να εμφανίσουμε πλημμυρικό φαινόμενο και απλώς να τρέξουμε

Ακόμα αναφέρθηκε στις ενέργειες που λαμβάνει η κεντρική διοίκηση σε συνεργασίες με την τοπική αυτοδιοίκηση. Όπως είπε ενεργητικά προληπτικά, οι αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης έγιναν να ειδοποιηθούν άμεσα τους πολίτες που διαμένουν σε περιοχές όπου έχουν εκδηλωθεί στο παρελθόν πλημμυρικά φαινόμενα να αποφεύγουν υπόγεια, ειδικά κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Σημειώνεται ότι έγιναν έκτακτη τηλεδιάσκεψη με τους 13 περιφερειάρχες της χώρας υπό τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη και τον υφυπουργό Ευάγγελο Τουρνά, παρουσία του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρη Οικονόμου, το καλοκαιρινό μου

Κατά την τηλεδιάσκεψη τονίστηκε ιδιαίτερα η ανάγκη όλων των εμπλεκόμενων φορέων να βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και εγρήγορσης, ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα ενδεχόμενα προβλήματα εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, δήλωσε:

«Μετά από συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό, συγκαλέσαμε και σήμερα μια νέα σύλληψη μετά από τη χθεσινή που είχαμε μαζί τους 13 Περιφερειάρχες, έτσι ώστε να προετοιμαστούμε και να προετοιμαστούμε καλύτερα από τη χώρα, ενόψει των έντονων και ορμονικών φαινομένων που αναμένουμε τις επόμενες μέρες. Τα καιρικά φαινόμενα των επόμενων ημερών έχουν χαρακτηριστεί ως επικίνδυνα και πρέπει να προετοιμαστούν σε όλα τα επίπεδα για να σώσουμε ζωές. Όπως έχει λεχθεί κατ ‘επανάληψη, η πρώτη προτεραιότητά μας είναι και παραμένει η προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Θέλω να ευχαριστήσω για τη συμμετοχή τους, τη συνδρομή και τη συνεισφορά τους στη σημερινή σύσταση, τον κ. Ελευθέριο Οικονόμου, Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, τον κύριο Υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ, τον Αρχικό της Πυροσβεστικής, το ΕΚΑΒ και όλους τους υπηρεσιακούς φορείς, καθώς και τον Διευθυντή της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, κ. Κολυδά.

Ξεκινήσαμε με μια πλήρη ενημέρωση για τα μέχρι στιγμής μετεωρολογικά δεδομένα από την ΕΜΥ, η οποία βασίζεται σε μοντέλα εθνικά, ευρωπαϊκά και αμερικανικά. Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι θα έχουμε επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα. Υπάρχει όμως και μία επιφύλαξη, ως προς το πού ακριβώς θα εκδηλωθούν, καθώς -όπως γνωρίζετε από πληροφορίες που έχουν δοθεί από τα μετεωρολογικά δελτία- αναμένονται περίπου σε όλη την Ελλάδα.

Ο Σκοπός μας δεν πρέπει να προετοιμαστεί με βάση την εξέλιξη του φαινομένου. Αυτή η σύσκεψη έρχεται ως ένα βήμα περισσότερο πρακτικό, μετά και τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τους Περιφερειάρχες. Χθες αναλύσαμε τις δυνατότητες που υπάρχουν στη χώρα σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επιχειρήσαμε να προσδιορίσουμε τον καλύτερο τρόπο συντονισμού μεταξύ του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και της Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, καθώς και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Σε αυτή τη βάση, θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε το φαινόμενο από πολύ κοντά και να προσαρμόσουμε την προετοιμασία μας, την επαγρύπνηση και την ετοιμότητά μας με την εξέλιξή του.

Μέσα, λοιπόν, από τη διεξοδική ανάλυση των δεδομένων, φτάσαμε σε συγκεκριμένα συμπεράσματα για να αυξήσουμε την ετοιμότητα της χώρας ενόψει του φαινομένου. Επαναλαμβάνουμε κάποια βασικά δεδομένα, ακριβώς γιατί θέλουμε να λειτουργήσουμε προληπτικά. Θέλουμε να μην περιμένουμε να εμφανιστεί πλημμυρικό φαινόμενο και απλώς να τρέξουμε εκείνη τη στιγμή. Θα επιχειρήσουμε με όσες δυνάμεις διαθέτουμε, να δράσουμε προληπτικά. Αυτή είναι η συνάντηση που έχουμε, έτσι ώστε να λειτουργήσουν και να εκπαιδευτούν για αντίστοιχες μελλοντικές καταστάσεις.

Ενεργούμε, λοιπόν, προληπτικά και γι ‘αυτό τονίζουμε: Οι αρχές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως συζητήσαμε και χτες, που πρέπει να ειδοποιηθούν άμεσα τους πολίτες που διαμένουν σε περιοχές όπου έχουν εκδηλωθεί στο παρελθόν πλημμυρικά φαινόμενα, να αποφεύγουν υπόγειους και ισόγειους χώρους, ιδίως κατά διάρκεια της νύχτας. Με τις τωρινές εκτιμήσεις, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο η Πέμπτη το βράδυ σε πολλές περιοχές της χώρας να έχουμε καταιγίδες κι αυτό είναι ένα ισχυρό δεδομένο που δεν μπορεί να αγνοηθεί.

Θα αξιολογήσουμε τις δυνατότητες του 112, το οποίο έχει αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικό εργαλείο για την ενημέρωση των πολιτών στις κρίσιμες στιγμές. Θα δίνεται, λοιπόν, ενημέρωση με βάση τα μετεωρολογικά δεδομένα που θα είχαμε, έτσι ώστε να αποφασίσετε συγκεκριμένες ενέργειες και να μην μην βάλουν τη ζωή τους σε κίνδυνο.

Ανάλογα με την πορεία και την εξέλιξη του καιρικού φαινομένου, θα σταλούν προειδοποιητικά μηνύματα προς τους κατοίκους ανά περιοχή.

Για παράδειγμα, ξέρουμε πολύ καλά ότι το φαινόμενο θα ξεκινήσει από τη Δυτική Ελλάδα (Κέρκυρα, Ήπειρο), αλλά περιλαμβάνει όλα τα Ιόνια νησιά, Αιτωλοακαρνανία και Δυτική Πελοπόννησο.

Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών είναι οι πρώτοι που θα πάρουν μηνύματα από το 112.

Την ίδια στιγμή, στη λογική της πρόληψης, της προετοιμασίας και της ετοιμότητας, που είμαστε έτοιμοι, με τη βοήθεια και των Ενόπλων Δυνάμεων, του ΕΚΑΒ, της Πυροσβεστικής, όλων των δυνάμεων της χώρας, αν χρειαστεί, για να γίνει μεταφορά κατοίκων από περιοχές, όπου ενδέχεται να παρουσιαστεί σοβαρά πλημμυρικά φαινόμενα.

Πρόκειται, επίσης, για περιοχές όπου υπάρχουν μπαζωμένα ρέματα ή σπίτια που έχουν χτιστεί σε περιοχές ρεμάτων – και δυστυχώς αυτό συμβαίνει σε πολλές περιοχές της χώρας, πρέπει να ομολογήσουμε. Θα πρέπει αυτοί οι άνθρωποι να μην αφεθούν στην τύχη, στο έλεος του πλημμυρικού φαινομένου, αλλά ενδεχομένως να χρειαστεί να μεταφερθούν σε ασφαλείς θέσεις πριν εμφανιστεί το πλημμυρικό φαινόμενο. Εσκεμμένα δεν αναφέρομαι σε προληπτικές εκκενώσεις, αλλά επαναλαμβάνω ότι θα παρακολουθήσω την εξέλιξη των φαινομένων και δεν είμαστε έτοιμοι να κάνουμε το παν για την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Από τη σύσκεψη, το βασικό συμπέρασμα είναι ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς -και επιμένω στην Τοπική Αυτοδιοίκηση- θα βρίσκονται σε κατάσταση κυριολεκτικά αυξημένης ετοιμότητας, ώστε τα προβλήματα να μην αντιμετωπίζονται άμεσα. Άμεσα διότι εάν λ.χ. κλείσει ένας δρόμος, θα πρέπει να υπάρχει δυνατότητα να ανοίξει γρήγορα για να μην έχουμε πρόσβαση σε ανθρώπους που θα χρειαστούν βοήθεια στη συγκεκριμένη στιγμή. Όλες, λοιπόν, οι δυνάμεις τις Πολιτικής Προστασίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, η Αστυνομία, οι Ένοπλες Δυνάμεις, το ΕΚΑΒ, θα βρίσκονται σε πλήρη επιφυλακή σε συγκεκριμένες περιοχές, όπου προβλέπονται επικίνδυνα και πραγματικά φαινόμενα και υπήρχαν εκ των προτέρων διασπορά, ώστε να γίνει παρέμβουν έγκαιρα.

Επαναλαμβάνω, ζητήσαμε το διαρκή συντονισμό και μια πολύ σωστή απόφαση αυτής της σύσκεψης είναι ότι από απόψε, θα λειτουργήσουν Ενιαία Επιχειρησιακά Κέντρα στα μέρη όπου υπάρχουν ενδεχομένως έντονα και ορμονικά φαινομένων, έτσι ώστε να συντονιστούν πλήρως όλοι οι φορείς ήδη από σήμερα.

Συντονισμός, δηλαδή, μεταξύ των Περιφερειών, των Δήμων, των Υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και όλων των εμπλεκόμενων για λήψη μέτρων που αφορούν την αρμονία τους, σύμφωνα με το ολοκληρωμένο Γενικό Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την προστασία των κινδύνων φαινομένων “Δάρδανος”.

Η Διαρκής θα είναι η συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας, ιδίως στην περίπτωση που έχουμε αποκλειστικούς δρόμους και για τη διευκόλυνση της κίνησης των οχημάτων για την παροχή βοήθειας ανά πάσα στιγμή. Έχουμε κάνει εκτενώς συζητήσει με τον Υφυπουργό, κ. Οικονόμου και τον Γενικό Γραμματέα, κ. Τσουβάλα και είμαστε μαζί, εδώ, σε αυτή τη στιγμή δύσκολη.

Σε πλήρη επιφυλακή βέβαια, όπως πάντα σε ανάλογες περιπτώσεις, θα είναι και το ΕΚΑΒ. Περνάμε, επίσης, σε μια φάση ειδικής εμπλοκής και των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς έχουν μεγάλες δυνατότητες που θα πρέπει να αξιολογηθούν σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές.

Ενόψει, λοιπόν, της κακοκαιρίας, καλούμε όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις παρακάτω βασικές οδηγίες, οι οποίοι θα σταλούν και με το 112. Αυτές είναι συγκεκριμένες:

1) Αποφεύγουμε κάθε περιττή μετακίνηση.

2) Μετακινούμαστε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού και αποφεύγουμε την παραμονή μας σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους, όταν βλέπουμε να υπάρχει ενδεχόμενο πλημμύρας.

3) Για κανέναν λόγο δεν διασχίζουμε χειμάρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, είτε πεζή, είτε με όχημα – και εννοώ για κανένα λόγο, γιατί έχουμε δει δυστυχώς πάρα πολλές τέτοιες περιπτώσεις, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά εγώ τουλάχιστον το έχω δει και πανευρωπαϊκά, δεν έχουμε θύματα εξαιτίας αυτής της αβλεψίας.

Είμαστε όλοι σε εγρήγορση, είμαστε όλοι σε επιφυλακή. Δεν υπάρχει θέμα πανικού. Αν συντονιστούμε σωστά, θα αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο. Το κράτος είναι δίπλα στον πολίτη, με βασική προτεραιότητα να μην έχουμε απώλεια ανθρώπινων ζωών. Ευχαριστώ πολύ και πάλι όσοι παρευρέθηκαν σε αυτή τη σύσκεψη. Θα συνεχίσουμε την προετοιμασία μας και με επόμενες συσκέψεις ».

Κακοκαιρία Μπάλλος – Που και μετά θα χτυπήσει

Η κακοκαιρία Μπάλλος έρχεται με έντονα καιρικά φαινόμενα, από σήμερα το βράδυ θα κάνει αισθητή την παρουσία της στη χώρα μας

Σύμφωνα με τα προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr χιόνια αναμένουν να πέσουν στα ορεινά της Δυτικής Μακεδονίας και στην Πίνδο αύριο το πρωί (14.10).

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσουν το Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και τη Στερεά και σταδιακά θα επεκταθούν στην υπόλοιπη χώρα.

Το Χαλάζι θα πέσει σε νησιωτικές και παράκτιες περιοχές, ενώ η θερμοκρασία θα παρουσιαστεί πτώση η οποία θα γίνει αισθητή κυρίως στις ηπειρωτικές περιοχές.

Οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν θυελλώδεις και κατά τόπους θα φτάσουν τα 8 και την Παρασκευή 15/10 στο Ιόνιο τα 9 μποφόρ. Σημειώνεται ότι άνεμοι με πολύ ισχυρές ριπές δέχονται να συνοδεύουν και τις καταιγίδες που θα εκδηλώνονται στα ηπειρωτικά και στις νησιωτικές περιοχές.

Υπενθυμίζουμε ότι σε ισχύ είναι και το έκτακτο δελτίο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

madata.gr