Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεωργιάδης: Δεν μπορούμε να δώσουμε άλλα λεφτά για να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις

Τα μέτρα ελήφθησαν για να διατηρηθεί ανοιχτή η αγορά τα Χριστούγεννα, δηλώνει ο υπουργός Ανάπτυξης
Για το σκεπτικό της κυβέρνησης πίσω από την επιβολή των νέων μέτρων για την αναχαίτιση της πανδημίας, που θα ισχύουν από σήμερα Δευτέρα, μίλησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης 

«Τα μέτρα λαμβάνονται, γιατί πρέπει να βάλουμε ένα φραγμό στην εξάπλωση της πανδημίας και να μην φθάσουμε στην κατάσταση που επικρατεί στην Βόρεια Ευρώπη και να μείνει ανοιχτή η αγορά τα Χριστούγεννα» τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Εξήγησε δε ότι τα μέτρα δεν έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα για τους ανεμβολίαστους πολίτες και οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν, έχουν ως σκοπό τόσο την δική τους προστασία όσο και των υπολοίπων.

«Οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας κινδυνεύουν και θέλουμε να τους προστατέψουμε, όχι να τους τιμωρήσουμε. Επειδή κινδυνεύει η υγεία τους, συνακόλουθα κινδυνεύει και το ΕΣΥ με περισσότερες νοσηλείες» είπε. Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ενός νέου γενικού απαγορευτικού στη χώρα, το απέκλεισε εκ νέου, παραθέτοντας δύο βασικούς λόγους.

«Εμείς θεωρούμε ότι δεν έχουμε το ηθικό δικαίωμα να το επιβάλουμε, διότι το 75% των ενηλίκων έχει εμβολιαστεί άρα δεν κινδυνεύει άμεσα πανδημία. Επίσης, έχουμε δώσει αναλογικά τα περισσότερα χρήματα αναλογικά με το ΑΕΠ της χώρας, για να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις και πλέον δεν μπορούμε να δώσουμε άλλα. Όπως και η Ευρώπη δεν ανοίγει την κάνουλα, για να δώσει λεφτά λόγω του πληθωρισμού. Η ιδέα να κάνεις lockdown χωρίς να ενισχύσεις οικονομικά τις επιχειρήσεις, είναι σαν να τις οδηγείς στη χρεοκοπία. Άρα να ξεχάσουμε αυτό το σενάριο» είπε.

Ωστόσο, ο κ. Γεωργιάδης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθούν επιπλέον μέτρα για τους ανεμβολίαστους, «στο βαθμό που μπορεί αυτοί να επιβαρύνουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας» όπως είπε. Όσον αφορά στην ενίσχυση του συστήματος υγείας, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε, πως από την εποχή διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ έχουν υπερδιπλασιαστεί οι ΜΕΘ και όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «όσο και να θέλουμε, ακόμα και 1 δισ. ευρώ να είχαμε, δεν μπορούμε να φτιάξουμε άλλες, γιατί δεν έχουμε το προσωπικό να τις στελεχώσει».

«Η Γερμανία με τις περισσότερες ΜΕΘ ανά 100 άτομα στον πλανήτη, στέλνει ασθενείς σε γειτονικές χώρες του εξωτερικού, γιατί δεν φτάνουν οι δικές της λόγω πίεσης στο σύστημα υγείας της. Άρα, όσες ΜΕΘ και να φτιάξεις, αν δεν σταματήσεις την πανδημία, δεν φτάνουν», υποστήριξε.