Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΚΟΣΜΟΣ

Σκηνές χάους στις Βρυξέλλες σε διαδήλωση κατά των υγειονομικών μέτρων

Σκηνές χάους σημειώθηκαν στο κέντρο των Βρυξελλών, κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης κατά των υγειονομικών μέτρων, στην οποία συμμετείχαν περίπου 35.000 διαδηλωτές, σύμφωνα με την αστυνομία.

Σύμφωνα με το rtbf, το οποίο επικαλείται το δίκτυο VRT, μία ομάδα εκτόξευσε προς την πλευρά των αστυνομικών κροτίδες. Οι αρχές απάντησαν με κανόνια νερού και δακρυγόνα.




 

Όπως αναφέρουν τα βελγικά μέσα, περίπου 35.000 ξεκίνησαν την πορεία από το σιδηροδρομικό σταθμό “Gare du Nord” για να διαμαρτυρηθούν κατά του covid safe pass και των περιοριστικών μέτρων.

Η διαδήλωση, που ονομάστηκε «Μαζί για την ελευθερία», ξεκίνησε γύρω στις 3 μ.μ. (ώρα Ελλάδας) στον σταθμό Bruxelles-Nord. Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν τα μέτρα που περιορίζουν την ελευθερία, την εφαρμογή του υγειονομικού πιστοποιητικού «Covid Safe Ticket» και την απαγόρευση πρόσβασης σε μη εμβολιασμένους ανθρώπους σε μέρη όπως εστιατόρια και μπαρ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα βελγικά ΜΜΕ, πυροτεχνήματα εκτοξεύτηκαν κατά της αστυνομίας, πριν μπουν σε δράση τα κανόνια νερού και τα δακρυγόνα από την πλευρά των βελγικών αρχών. Εικόνες που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν επίσης πολλά αστυνομικά οχήματα να βανδαλίζονται.

Η διαδήλωση υπόκειται στην έγκριση του δήμου των Βρυξελλών και καθορίστηκε μια διαδρομή στη «rue de la Loi», στην καρδιά των ευρωπαϊκών θεσμών στις Βρυξέλλες. Στον τερματισμό είχε στηθεί εξέδρα για να γίνουν ομιλίες.

«Καταγγέλλουμε τα μέτρα που περιορίζουν την ελευθερία, τα οποία δεν ήταν μια διαρθρωτική λύση για την υγειονομική περίθαλψη», τονίζουν οι διοργανωτές στη δήλωσή τους. Το σύνθημα αυτής της κινητοποίησης είναι «Φτάνει! “.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ