Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου, 2023
ΚΟΙΝΩΝΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Βιβλιοπαρουσίαση στο Εργατικό Κέντρο Κορίνθου

Στις 11 Απρίλη 1871, στο φύλλο της Journal Οfficiel, επίσημης εφημερίδας της Κομμούνας, δημοσιεύεται ένα επαναστατικό κείμενο γραμμένο από γυναίκες: «Γυναίκες-πολίτες, η αποφασιστική ώρα έφτασε. Πρέπει να ευχηθούμε να τελειώσει ο παλιός κόσμος! Θέλουμε να είμαστε ελεύθερες.» 

Με αυτά τα λόγια οι επαναστάτριες της Παρισινής Κομμούνας, έτοιμες να δώσουν και τη ζωή τους για το «βασίλειο της εργασίας και της ισότητας», κάλεσαν τις γυναίκες να οργανώσουν επιτροπές για την άμυνα της πόλης σε κάθε συνοικία του Παρισιού.

Τα ιστορικά διδάγματα που διατρέχουν το συγκεκριμένο βιβλίο φωτίζουν ότι από την επαναστατική εργατική πάλη όλου του 20ού αιώνα, από την ανάπτυξη της επαναστατικής κομμουνιστικής ιδεολογίας, παράλληλα με τη μελέτη της καπιταλιστικής εξέλιξης και του πρώτου κύκλου περάσματος στο σοσιαλισμό-κομμουνισμό, κατακτιέται η αναγέννηση του κομμουνιστικού κινήματος.

Αφορμή για την παρούσα έκδοση αποτελεί η συμπλήρωση 150 χρόνων από τα γεγονότα της Παρισινής Κομμούνας (18 Μάρτη-28 Μάη 1871), της πρώτης Προλεταριακής Επανάστασης στην ιστορία της ανθρωπότητας, στην οποία συμμετείχαν δραστήρια οι γυναίκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων του Παρισιού.