Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου, 2023
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κοινωνικό μέρισμα: Πότε καταβάλλεται – Δικαιούχοι

Το ποσό που θα λάβουν ανέρχεται στα 250 ευρώ – Το εισοδηματικό κριτήριο
Περίπου 1,37 εκατομμύρια πολίτες αναμένεται να πάρουν φέτος το κοινωνικό μέρισμα.

Συγκεκριμένα, δικαιούχοι είναι 830.000 χαμηλοσυνταξιούχοι, 100.000 υγειονομικοί, 173.000 ΑμΕΑ του ΟΠΕΚΑ και 40.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες. Ήδη 230.000 δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος είδαν στον λογαριασμό τους τα πρώτα χρήματα από την έκτακτη διπλή πληρωμή. Το κοινωνικό μέρισμα, που αναμένεται να πιστωθεί έως τις 30 Δεκεμβρίου, δίνεται φέτος ως επίδομα ύψους 250 ευρώ, όπως εξήγγειλε πρόσφατα ο πρωθυπουργός. 

Όσον αφορά στους χαμηλοσυνταξιούχους, δικαιούχοι είναι όσοι κατά τον Νοέμβριο 2021 έλαβαν: οριστική ή προσωρινή σύνταξη ή προκαταβολή κύριας σύνταξης, λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου, προσυνταξιοδοτική παροχή, αναπηρικά συνταξιοδοτικά επιδόματα (όσα καταβάλλονται από τον e-ΕΦΚΑ), καταλαμβάνονται επίσης και οι συνταξιούχοι εκείνοι που λαμβάνουν σύνταξη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 4 του ν. 4387/2016 (ανάπηροι πολέμου, καλλιτέχνες, κλπ).

Το εισοδηματικό κριτήριο των 7.200 ευρώ ανά έτος αφορά στο καθαρό ποσό που λαμβάνουν της σύνταξής τους, εφόσον δεν έχουν άλλα εισοδήματα.

Όσον αφορά στη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης προς τους δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος του ΟΠΕΚΑ, η προσαύξηση θα καταβληθεί άπαξ και θα πραγματοποιηθεί κατά την τακτική καταβολή της μηνιαίας προνοιακής παροχής του Δεκεμβρίου 2021.

Προβλέπεται επίσης ότι η μηνιαία σύνταξη ανασφάλιστων υπερηλίκων και το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερήλικων χορηγούνται προσαυξημένα κατά 250 ευρώ στους δικαιούχους πληρωμής του Δεκεμβρίου 2021. Και σε αυτή την περίπτωση η προσαύξηση καταβάλλεται άπαξ, κατά την τακτική καταβολή της σύνταξης και του επιδόματος Δεκεμβρίου.

Σε ό,τι αφορά στο επίδομα για τους υγειονομικούς, θα καταβληθεί μόνο στους υγειονομικούς της πρώτης γραμμής, δηλαδή σε όσους έρχονται σε επαφή με ασθενείς, και θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία για τον υπολογισμό του όπως τον Απρίλιο του 2020 που είχαν λάβει και πάλι μισό μισθό.