Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2023
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακριβότερος ο καφές και το φαγητό από το νέο έτος – Έρχεται νέος φόρος

Ακριβαίνει το take away και το delivery καθώς από την 1η Ιανουαρίου 2022 επιβάλλεται εισφορά προστασίας του περιβάλλοντος ύψους 10 λεπτών στα πλαστικά προϊόντα μίας χρήσης.

Όπως αναφέρεται σε σχετική απόφαση της ΑΑΔΕ που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ:

” -Από την 1η Ιανουαρίου 2022 επιβάλλεται εισφορά προστασίας του περιβάλλοντος για τα πλαστικά προϊόντα μίας χρήσης, όπως αυτά απαριθμούνται στο Α’ Μέρος του Παραρτήματος I του ν. 4736/2020 που διατίθενται ως συσκευασία των τροφίμων και των ποτών κατά την πώλησή τους από επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, όπως αυτές ορίζονται στην παρ. 5.Δ. του άρθρου 2 της υπό στοιχεία Υ1γ/Γ.Π/οικ.47829/23.3.2017 απόφασης του Υπουργού Υγείας (Β’ 2161) και από επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου της παρ. 5.Γ. της ανωτέρω απόφασης, οι οποίες πωλούν τρόφιμα και ποτά. 

-Η καταβολή της εισφοράς επιβάλλεται στους καταναλωτές ανά τεμάχιο προϊόντος. Το πλαστικό κάλυμμα ή καπάκι λογίζεται ως διακριτό προϊόν, για το οποίο επιβάλλεται αυτοτελώς η εισφορά”.

Η τιμή του μη σερβιρισμένου σε τραπέζι καφέ

Το ύψος της εισφοράς προστασίας του περιβάλλοντος ανέρχεται στα 0,5 λεπτά συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, σύμφωνα με τον Ν. 4736/2020. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι αυξημένη κατά 0,10 ευρώ η τιμή του μη σερβιρισμένου σε τραπέζι καφέ .

Η εισφορά αυτή αφορά:

1) Κυπελάκια για ποτά, συμπεριλαμβανομένων των καλυμμάτων και των καπακιών τους.

2) Περιέκτες τροφίμων, δηλαδή δοχεία όπως κουτιά, με ή χωρίς κάλυμμα, εντός των οποίων τοποθετούνται τρόφιμα τα οποία:

α) προορίζονται για άμεση κατανάλωση είτε επιτόπου είτε εκτός του καταστήματος,

β) συνήθως καταναλώνονται από το δοχείο, και

γ) είναι έτοιμα για κατανάλωση χωρίς περαιτέρω προετοιμασία, ιδίως μαγείρεμα, βράσιμο ή ζέσταμα, συμπεριλαμβανομένων των περιεκτών που χρησιμοποιούνται για γεύματα ταχυφαγείων ή άλλα γεύματα έτοιμα προς άμεση κατανάλωση, εκτός από περιέκτες ποτών, πιάτα, πακέτα και περιτυλίγματα που περιέχουν τρόφιμα

enikonomia.gr