Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου, 2023
ΠΟΛΙΤΙΚΗΥΓΕΙΑ

Άμεση και δραστική μείωση της τιμής των μοριακών τεστ στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα

Την αύξηση της τιμής των μοριακών τεστ στα ιδιωτικά εξεταστικά κέντρα κατήγγειλε με ερώτησή του που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή, ο ανεξάρτητος βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ζητώντας παράλληλα να μειωθεί δραστικά και με πλαφόν  η τιμή των PCR test, αλλά και να αυξηθούν τα δωρεάν rapid test στο κέντρο της Αθήνας από τον ΕΟΔΥ.

Στην ερώτησή του, που απευθύνεται στους υπουργούς Υγείας και Ανάπτυξης & Εμπορίου, ο κ. Κουρουμπλής σημειώνει ότι η σαρωτική διασπορά της μετάλλαξης Όμικρον, της νόσου Covid-19, με πάνω από 28.000 κρούσματα μόλις χθες,  εκτός από ανησυχία έχει προκαλέσει και πολύ μεγαλύτερες ανάγκες για τη διενέργεια πολύ περισσότερων διαγνωστικών ελέγχων, ενώ η κυβέρνηση αποτυγχάνει στη λήψη μέτρων περιορισμού της διασποράς.
 

Ο κ. Κουρουμπλής υπογραμμίζει ότι παρά την κατάσταση αυτή, με τις ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες τόσο για τεστ ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) όσο και για τεστ  μοριακής ανίχνευσης (PCR test), η διενέργεια δωρεάν μοριακών τεστ γίνεται μόνο σε συγκεκριμένες δημόσιες δομές Υγείας ανά την επικράτεια και με απίστευτες ώρες αναμονής, γεγονός που οδηγεί τους πολίτες  να απευθύνονται στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Εκεί όμως το κόστος ενός μοριακού τεστ φτάνει στα 60, ακόμα και 70 ευρώ, «ποσό τελείως απαγορευτικό για τη μέση ελληνική οικογένεια, όταν μάλιστα η καλπάζουσα και ανεξέλεγκτη ακρίβεια έχει «γονατίσει» την πλειοψηφία των νοικοκυριών, εξανεμίζοντας τα μικρομεσαία εισοδήματα.»

Ο κ. Κουρουμπλής τονίζει ότι καθώς «σε καθημερινή βάση, σχεδόν τα μισά κρούσματα εντοπίζονται στην Αττική, αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι εδώ και τουλάχιστον δύο μήνες έχει σταματήσει η διενέργεια δωρεάν rapid test από κλιμάκια του ΕΟΔΥ στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στο Μετρό Συντάγματος. Αυτό είναι ακόμα ένας παράγων από τον οποίον επωφελούνται τα ιδιωτικά κέντρα και όχι οι πολίτες.»

Κατόπιν αυτών ο κ. Κουρουμπλής ερωτά  τους υπουργούς Υγείας και Ανάπτυξης & Εμπορίου

  1. Σε  ποια άμεσα μέτρα θα προβούν για την καθιέρωση νέου ανώτατου πλαφόν, με δραστική μείωση, της τιμής χρέωσης μοριακών τεστ στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα;
  2. Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβούν για την άμεση διενέργεια δωρεάν rapid test από κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ στην περιοχή του Συντάγματος;

Διαβάστε εδώ το πλήρες κείμενο της ερώτησης.