Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΠΟΛΙΤΙΚΗΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Τατούλης: Ο κ. Νίκας προσπαθεί να επιρρίψει ευθύνες για την καθυστέρηση ή πιθανή απένταξη έργων ΕΣΠΑ

Δύο (2) και πλέον χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων της Διοίκησης της Περιφέρειας Πελοποννήσου από τον κ. Νίκα επιβεβαιώθηκε η δυσμενής πρόβλεψή μας σχετικά με την πορεία των έργων ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Από τους πίνακες που ανακοίνωσε η Περιφερειακή Αρχή και ανήρτησε στην επίσημη ιστοσελίδα της, σχετικά με την πορεία των έργων της προγραμματικής περιόδου 2014-2020, προκύπτει με σαφήνεια η απόλυτη αποτυχία της διαχείρισης του προγράμματος.



 

Βασικό συμπέρασμα το οποίο εξάγεται από όλες τις Περιφερειακές Ενότητες είναι ότι ο κ. Νίκας προσπαθεί να επιρρίψει ευθύνες για την καθυστέρηση ή την πιθανή απένταξη έργων στους δικαιούχους Δήμους ή άλλους φορείς. Η απόλυτη εγκατάλειψη του προγράμματος εκ μέρους της Περιφερειακής Αρχής και της αδιαφορίας και της αδράνειας του κ. Νίκα οδηγεί το πρόγραμμα σε αδιέξοδο. Δεν έγινε καμία απολύτως προσπάθεια για τη στήριξη των δικαιούχων είτε μέσω συνεχιζόμενων συσκέψεων εργασίας είτε μέσω τεχνικής βοήθειας.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλά έργα με δικαιούχους τους Δήμους να κινδυνεύουν με απεντάξεις και απώλεια των αντίστοιχων πόρων. Ο κ. Περιφερειάρχης αντί να κάνει την αυτοκριτική του και να αναζητήσει τις ευθύνες του, περιορίζεται στο να χαρακτηρίζει τα συγκεκριμένα έργα ως «προβληματικά»! Χαρακτηριστικές περιπτώσεις έργα των Δήμων Σικυωνίων, Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης, Βόρειας Κυνουρίας κτλ.

Το αποκορύφωμα του πολιτικού θράσους και της ανευθυνότητας του κ. Νίκα προκύπτει από τη διαχείριση του έργου Μουσικού Σχολείου Αργολίδας, προϋπολογισμού περίπου 2.000.000€  όπου στον πινάκα που ο ίδιος δημοσιοποίησε, δηλώνει απλά… πως «φοβάται» για την απένταξη του!

Δεύτερο Συμπέρασμα το οποίο προκύπτει επίσης με σαφήνεια είναι η στασιμότητα και η καθυστέρηση σημαντικών αναπτυξιακών έργων υποδομών που ο κ. Νίκας είχε παραλάβει με ενεργές εργολαβίες από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή και που συνεχώς εξαγγέλλει τη δήθεν ολοκλήρωση τους.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα η Επαρχιακή Οδός Ριζόμυλος-Κορώνη, τμήμα Τζάνε-Καλαμάκι  στην Π.Ε. Μεσσηνίας που οδηγείται σε απόλυτο αδιέξοδο, αφού δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί το σύνολο του φυσικού αντικειμένου καθώς και το έργο της βελτίωσης της Επαρχιακής Οδού Τρίπολης-Άστρους (παράκαμψη Δολιανών). Στο συγκεκριμένο έργο δόθηκε συμπληρωματική σύμβαση 1.500.000€ πριν ακόμα αρχίσουν οι εργασίες της βασικής σύμβασης και παρά τις συνεχιζόμενες φωτογραφήσεις και συνεντεύξεις το έργο βρίσκεται σε απόλυτη στασιμότητα.

Από τη δημοσιοποίηση των πινάκων όμως αποκαλύφθηκε και το μεγάλο «colpo grosso» του κ. Νίκα σε ό,τι αφορά το έργο Βελτίωση Εθνικής Οδού Κυπαρισσία-Φιλιατρά-Πύλος–Μεθώνη, τμήμα Φιλιατρά-Γαργαλιάνοι, προϋπολογισμού 30.000.000€ περίπου. Το συγκεκριμένο έργο έχει δημοπρατηθεί και έχει οριστικό ανάδοχο. Αντί το έργο να αρχίσει να υλοποιείται, ο κ. Νίκας προαναγγέλλει πως θα ολοκληρωθεί την επόμενη προγραμματική περίοδο!

Την ίδια χρονική στιγμή όμως ανακοινώνει και την ένταξη του έργου Βελτίωση της Επαρχιακής Οδού από κόμβο Αρχαίας Νεμέας-Δερβενάκια-Μυκήνες στην Π.Ε. Αργολίδας, προϋπολογισμού 49.000.000€.

Με μαθηματικές αλχημείες και επικοινωνιακές φαμφάρες προσπαθεί να πείσει τους πολίτες της Μεσσηνίας και της Αργολίδας ότι τα δύο έργα αυτά θα υλοποιηθούν γιατί έχουν εξασφαλισμένες πιστώσεις κάτι το οποίο προφανώς είναι ψευδές.

Το σύνολο των υπόλοιπων έργων που αφορούν τους άξονες 2Α Λειτουργία Δομών, Κέντρα Κοινότητας κτλ. και 2Β έργα αναβάθμισης Κέντρων Υγείας κτλ. είναι έργα που παραδόθηκαν είτε ενταγμένα, είτε δημοπρατημένα, είτε απόλυτα ώριμα προς δημοπράτηση και ο κ. Νίκας με πολιτική σκοπιμότητα καθυστέρησε τη γρήγορη συνέχιση της διαδικασίας, έτσι ώστε να τα παρουσιάσει ως δικά του έργα.

Επίσης αποκρύπτει στους συγκεκριμένους πίνακες τα έργα που αφορούν την

Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) Μάνης τα οποία είχαν εξολοκλήρου ενταχθεί από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή.

Η απόλυτη «κωλοτούμπα» του κ. Νίκα αποδεικνύεται με την υλοποίηση έργων

ΤΑΠΤοΚ στην Π.Ε. Αρκαδίας, συνολικού προϋπολογισμού 11.237.356,75€.

Σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο πρόγραμμα το οποίο διακωμωδούσε ο κ. Νίκας προσπαθώντας να συκοφαντήσει την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή αποδεικνύεται η μεγάλη καθυστέρηση έργων που είχαν ωριμάσει μελετητικά και ενταχθεί την προηγούμενη περίοδο.

Κύριε Νίκα, η αποτυχία της υλοποίησης του προγράμματος, η καθυστέρηση υλοποίησης των έργων, η πιθανότητα απεντάξεων και απώλειας πόρων οφείλεται αποκλειστικά στην ανικανότητα σας.

Μην αναζητάτε υπεύθυνους και μην προσπαθείτε να επιρρίψετε αλλού τις ευθύνες που σας αναλογούν, όπως προσπαθήσατε να κάνετε με το έργο της προμήθειας ασθενοφόρων για την ενίσχυση των Κέντρων Υγείας της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Ένα έργο όπου η καθυστέρηση της υλοποίησης του, εν μέσω πανδημίας και Υγειονομικής Κρίσης πολύ πιθανόν να στοίχισε και ανθρώπινες ζωές.

Η διαχείριση των έργων ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Πελοποννήσου βρίσκεται στον «αυτόματο πιλότο» και με βεβαιότητα πλέον μπορούμε να πούμε ότι το πρόγραμμα  οδηγείται στα βράχια(!)