Δευτέρα, 15 Ιουλίου, 2024
ΚΟΙΝΩΝΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μιχαηλίδου: Επεκτείνουμε το πρόγραμμα Στέγαση και Εργασία από 14 σε 43 Δήμους

Επεκτείνουμε το πρόγραμμα Στέγαση και Εργασία από 14 σε 43 Δήμους σε όλη τη χώρα. Συνεχίζουμε να καταπολεμούμε την αστεγία και ενισχύουμε έμπρακτα, καλύπτοντας για δύο χρόνια το ενοίκιο και για έναν χρόνο τον μισθό, την κοινωνική επανένταξη των πλέον ευάλωτων συμπολιτών μας, δήλωσε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, με αφορμή τη διεύρυνση του προγράμματος «Στέγαση και Εργασία» για τους αστέγους.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το πρόγραμμα αποτελεί συνέχεια και βελτίωση των δύο προηγούμενων επιτυχημένων πιλοτικών προγραμμάτων επανένταξης αστέγων, που έχουν υλοποιηθεί από το 2014 έως σήμερα και αποκτά χαρακτήρα μόνιμης δημόσιας πολιτικής, με την πρόβλεψη για ανά διετία εφαρμογή του από πόρους του κρατικού προϋπολογισμού.
 

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 10 εκατ. ευρώ και στοχεύει στην επανένταξη 600 νοικοκυριών/800 ωφελουμένων στους δυνητικά εντασσόμενους Δήμους της χώρας. Επομένως, σύμφωνα με την ανακοίνωση, μόνο με το πρόγραμμα αυτό καλύπτονται οι μισοί καταγεγραμμένοι άστεγοι των μεγάλων αστικών κέντρων, με βάση την τελευταία καταγραφή του 2018.

Ειδικότερα, στις ωφελούμενες ομάδες του προγράμματος περιλαμβάνονται:

– Οικογένειες και άτομα που φιλοξενούνται σε ξενώνες μεταβατικής φιλοξενίας αστέγων και υπνωτήρια.

– Οικογένειες και άτομα που έχουν καταγραφεί από τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων ως άστεγοι και διαβιούν στον δρόμο ή σε ακατάλληλα καταλύματα.

– Γυναίκες που φιλοξενούνται σε ξενώνες γυναικών θυμάτων βίας.

– Άτομα που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και φιλοξενούνται σε δομές παιδικής προστασίας.

Η κ. Μιχαηλίδου δήλωσε: «Μέσω του προγράμματος “Στέγαση και Εργασία”, καλύπτουμε πλήρως τα έξοδα ενοικίου, οικοσκευής και ΔΕΚΟ, για δύο χρόνια, αλλά και πλήρως τον μισθό και τις εργοδοτικές εισφορές για έναν χρόνο. Προσκαλούμε όλους τους Δήμους της χώρας μας να ενταχθούν στο πρόγραμμα, με σκοπό να συμβάλλουμε ουσιαστικά στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, όσων συμπολιτών μας έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Με ενεργητικές πολιτικές, προχωρούμε στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της φτώχειας και της αστεγίας. Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω».