Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Δορυφόροι με λέιζερ μεταδίδουν δεδομένα σε νέο σταθμό στη Νεμέα

Η συμφωνία συνεργασίας Ομίλου ΟΤΕ-KSAT περιλαμβάνει υποδομή χρήσης οπτικού σήματος (λέιζερ), αντί ραδιοσυχνοτήτων, για συλλογή μεγαλύτερου όγκου δεδομένων.

Σταθμός λήψης δεδομένων που μεταδίδονται με λέιζερ από δορυφόρους εγκαταστάθηκε στη Νεμέα στο πλαίσιο συμφωνίας του ΟΤΕ με την Kongsberg Satellite Services (KSAT).



 

Η νέα εγκατάσταση στο Κέντρο Δορυφορικών Δεδομένων του ελληνικού ομίλου στην Πελοπόννησο είναι ο πρώτος σταθμός οπτικού σήματος στον κόσμο που λειτουργεί σε εμπορική βάση, σύμφωνα με τον ΟΤΕ.

Η KSAT, πάροχος δορυφορικών υπηρεσιών και γεωσκόπησης, μέσα από τη συγκεκριμένη υποδομή θα διαθέτει δεδομένα και φωτογραφίες της γης σε οργανισμούς παγκόσμιου βεληνεκούς που ασχολούνται με τη διαχείριση και παρακολούθηση περιβαλλοντικών δεδομένων.

Ο Όμιλος ΟΤΕ από την πλευρά του εγκατέστησε και ενσωμάτωσε τον εξειδικευμένο εξοπλισμό της KSAT στο Δορυφορικό Κέντρο στη Νεμέα και έχει αναλάβει την παροχή υπηρεσιών infrastructure-as-a-service, τη διασύνδεση μεταξύ δορυφόρων και εδάφους, καθώς και 24×7 λειτουργική υποστήριξη της υπηρεσίας από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό.

Σημειώνεται ότι η χρήση οπτικού σήματος αντί ραδιοσυχνοτήτων, επιτρέπει τη συλλογή μεγαλύτερου όγκου δεδομένων από το διάστημα μέσω λέιζερ, σε κάθε πέρασμα του δορυφόρου.

Καθώς οι δορυφορικές επικοινωνίες προϋποθέτουν καλές καιρικές συνθήκες, χωρίς σύννεφα, για την επικοινωνία Γης-δορυφόρου, η περιοχή της Νεμέας αποτελεί ιδανική επιλογή, με τις πιθανότητες καθαρού ουρανού να φτάνουν το 95% τους καλοκαιρινούς μήνες.

Πηγή: OT.gr