Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΚΟΙΝΩΝΙΑΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Γέμισαν με νερό οι πηγές στο Κεφαλάρι Αργολίδας

Μεγάλες ποσότητες νερού κατέβασε η πηγή στο Κεφαλάρι του Άργους μετά και τις τελευταίες έντονες χιονοπτώσεις στην ορεινή Αργολίδα, Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2022.

Γάργαρο νερό τρέχει και πάλι από την πηγή στο Κεφαλάρι Άργους κάνοντας πολύ κόσμο να επισκεφτεί ένα από τα ομορφότερα μέρη της Αργολίδας με το πανέμορφο φυσικό τοπίο, όπου το προηγούμενο διάστημα είχαν στερέψει.



 

Δύο είναι τα βασικά στοιχεία που κάνουν την περιοχή ξεχωριστή. Το πρώτο είναι ότι βρίσκεται σε μια τοποθεσία που το πράσινο και τα νερά του ιστορικού ποταμού Ερασίνου που πηγάζουν κάτω από τον Ναό της Ζωοδόχου Πηγής, την κάνουν μαγευτική. Και το δεύτερο είναι ότι ο ναός είναι χτισμένος μέσα σε σπήλαιο του όρους Χάον και είναι αφιερωμένος στην Ζωοδόχο πηγή.

Οι έρευνες που έχουν γίνει στα σπήλαια από τους Γερμανούς έχουν αποκαλύψει σημαντική ποσότητα Νεολιθικής κεραμικής. Έχουν εντοπιστεί στρώματα Νεότερης Παλαιολιθικής και Μεσολιθικής Εποχής, στα οποία βρέθηκαν λίθινα εργαλεία και μικρολιθικά αντικείμενα.

Η πλειοψηφία, όμως, των ευρημάτων χρονολογείται στη Μέση Νεολιθική περίοδο. Το σπήλαιο αναφέρεται από τον Παυσανία και ως τόπος αφιερωμένος στο Διόνυσο και τον Πάνα.

STUDIO B&G ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ – Γ.ΡΑΣΣΙΑΣ