Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΚΟΙΝΩΝΙΑΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Εκδήλωση στο ΕΚΑΒ Αργολίδας για την δωρεά δυο υπερσύγχρονων ασθενοφόρων

Την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση των 2 νέων ασθενοφόρων δωρεά του Ιδρύματος “ΚΩΣΤΑΣ Μ. ΛΕΜΟΣ” που ενίσχυσαν σημαντικά την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα του ΕΚΑΒ Αργολίδας.
Ασθενοφόρα

Πρόκειται για μια κινητή μονάδα (ΚΙΜ) πλήρως εξοπλισμένη και ένα απλό ασθενοφόρο.




 

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 12:00μμ στον προαύλιο χώρο του ΕΚΑΒ Αργολίδας στην Αγία Τριάδα, με αγιασμό από τον Μητροπολίτη Αργολίδας κ. Νεκτάριο.

Στην εκδηλωση παρευρέθηκαν, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας ο βουλευτής Αργολίδας Γ.Ανδριανός, ο Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Δ. Σχοινοχωρίτης, ο Πρόεδρος του ΠΕΣΥ Πελοποννήσου Γ. Μαλτέζος, ο εντεταλμένος για θέματα Αθλητισμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου Γ. Μαντζούνης, ο δήμαρχος Ναυπλιέων Δ. Κωστούρος, ο Δήμαρχος Επιδαύρου Τ. Χρόνης, ο εκπρόσωπος του Ιδρυματος ¨ΚΩΣΤΑΣ ΛΕΜΟΣ” Α. Σπύρου και μέλη του Δ.Σ. του Ιδρύματος, ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ Ν. Παπαπευσταθίου, ο Αντίπρόεδρος του ΕΚΑΒ Π. Κουτσουμπέλης, η Διοικήτρια του Νοσοκομείου Αργολίδδας Γ.Κασναντζόγλου, ο Διοικητης του Παναρκαδικού Νοσοκομείου Τρίπολης Α. Τζανής, ο Πρόεδρος των εργαζομένων του ΕΚΑΒ Γ. Μαθιόπουλος, ο Διευθυντής Περιφέρειας Πελοποννήσου του ΕΚΑΒ Κ. Κατσαρός, ο υπεύθυνος του ΕΚΑΒ Αργολίδας Βασίλης Οψιμούλης, εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ Αργολίδας κα.

Τι είναι και τι προσφέρουν οι κινητές ιατρικές μονάδες (ΚΙΜ)

Οι κινητές ιατρικές μονάδες στελεχώνονται από εκπαιδευμένο ιατρικό προσωπικό στην ΕΠΙ και εκπαιδευμένα πληρώματα-διασώστες (απόφοιτοι του ΙΕΚ-ΕΚΑΒ) και είναι εφοδιασμένες με εξειδικευμένο εξοπλισμό και φάρμακα για προχωρημένη υποστήριξη και σταθεροποίηση των ζωτικών λειτουργιών του πάσχοντος και εξειδικευμένους θεραπευτικούς χειρισμούς.

Η ΚΙΜ χρειάζεται να παρεμβαίνει για συμβάντα στα οποία οι ασθενείς βρίσκονται σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση, όπως πχ. πολυτραυματίες από ατυχήματα, ασθενείς με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, ασθενείς με οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια καθώς επίσης σε περιπτώσεις μαζικών ατυχημάτων ή καταστροφών.

Σε μια ΚΙΜ περιλαμβάνεται όλος ο εξοπλισμός που περιέχεται σ’ ένα απλό ασθενοφόρο με επιπλέον εξειδικευμένο εξοπλισμό.

Ο επιπλέον εξειδικευμένος εξοπλισμός περιλαμβάνει:
-Σταθερό πιεσόμετρο
-Αναπνευστήρας
-Ηλεκτροκαρδιογράφος – Απινιδωτής (με δυνατότητα εξωτερικής βηματ/σης)
-Παλμικό Οξύμετρο
-Φορείο-Φαράσι (Scoop-strecher)
-Στρώμα πολυτραυματία
-Γιλέκο απεγκλωβισμoύ
-Αερονάρθηκες
-Κηδεμόνας κεφαλής
-Συσκευή αναρρόφησης (σταθερή και φορητή)
-Μάσκα ambu
-Φορητό στηθοσκόπιο
-Λαρυγγοσκόπιο με τρεις λάμες
-Glucotest-Σακχαρόμετρο
-Ισοθερμική κουβέρτα
-Φαρμακευτικός εξοπλισμός

Με την ύπαρξη του παραπάνω εξειδικευμένου εξοπλισμού οι κινητές ιατρικές μονάδες αποτελούν ουσιαστικά μια μικρογραφία κινούμενης Μ Ε Θ. Οι ενέργειες δε και η παροχή εξειδικευμένης προ νοσοκομειακής φροντίδας σε τραυματίες και ασθενείς που βρίσκονται σε απειλητική για την ζωή τους κατάσταση, είναι ουσιαστικές και άμεσες από το ιατρικό προσωπικό της ΚΙΜ.

Μερικές από τις εξειδικευμένες ενέργειες αναφέρονται παρακάτω:

-Υποστήριξη αεραγωγού με ακινητοποίηση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης.
-Διατήρηση και υποστήριξη αναπνοής με χορήγηση οξυγόνου, διασωλήνωση, κρικοθυροειδοτομή, χρήση αναπνευστικών συσκευών.
-Βασική και Εξειδικευμένη ΚΑΡΠΑ – Απινίδωση – Βηματοδότηση
-Έλεγχος εξωτερικής αιμορραγίας, αξιολόγηση και δυνατότητα συρραφής τραυμάτων
-Διατήρηση κυκλοφορίας με ενδοφλέβια χορήγηση υγρών και φαρμάκων
-Αξιολόγηση και ακινητοποίηση ανοικτών και κλειστών κακώσεων και καταγμάτων άκρων και σπονδυλικής στήλης με χρήση των συσκευών ακινητοποίησης
-Αντιμετώπιση θερμικών και χημικών εγκαυμάτων
-Αντιμετώπιση δηλητηριάσεων, χρήσης ναρκωτικών και άλλων ουσιών
-Διάγνωση και αντιμετώπιση επιληπτικών κρίσεων, υπογλυκαιμίας, οξέος πνευμονικού οιδήματος, οξέος εμφράγματος μυοκαρδίου και πολλών άλλων απειλητικών για την ζωή καταστάσεων
-Αντιμετώπιση επειγόντων μαιευτικών (τοκετός, κ.α.), νεογνολογικών και παιδιατρικών περιστατικών
-Εκτίμηση, αξιολόγηση, ακινητοποίηση και ασφαλή διακομιδή του πολυτραυματία

Η επιχειρησιακή ετοιμότητα των ΚΙΜ καθορίζεται από τον επαρκή αριθμό τους και την κατάλληλη χωροταξική κατανομή τους, έτσι ώστε σε κάθε χρονική στιγμή να έχουν μικρό χρόνο ανταπόκρισης σε οποιοδήποτε σημείο της περιφέρειας που εκδηλώθηκε το συμβάν.

argolikeseidhseis.gr