Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑΥΓΕΙΑ

Κινητή Μονάδα ΟΚΑΝΑ Πάτρας: Άμεση Πρόσβαση σε άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα εξάρτησης

Οι Υπηρεσίες της Άμεσης Πρόσβασης και Μείωσης της Βλάβης του ΟΚΑΝΑ στην Πάτρα διευρύνθηκαν μέσω της συγχρηματοδοτούμενης Πράξης του Ε.Π. «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» με τίτλο «Δίκτυο Δομών και Υπηρεσιών για την αντιμετώπιση της εξάρτησης» και συμπεριλαμβάνουν την Κινητή Μονάδα παρέμβασης σε εξαρτημένα άτομα που έχουν ανάγκη υποστήριξης.




 

Οι Υπηρεσίες της Άμεσης Πρόσβασης και Μείωσης της Βλάβης, στην Πάτρα, ενισχύονται από τη λειτουργία της Κινητής Μονάδας του ΟΚΑΝΑ, καθώς δίνεται η δυνατότητα περαιτέρω  υλοποίησης παρεμβάσεων, με στόχο τη μείωση της βλάβης. Οι Υπηρεσίες Άμεσης Πρόσβασης και Μείωσης της Βλάβης, παρέχονται από τον ΟΚΑΝΑ, σε ουσιοεξαρτημένους που δεν είναι ενταγμένοι σε θεραπευτικό πρόγραμμα. Η προσέγγιση τους γίνεται στους χώρους συνάθροισής τους μέσω της «Υπηρεσία στο Δρόμο» (streetwork).

Στόχος των παρεμβάσεων μείωσης βλάβης είναι:

  • ο περιορισμός της βλάβης που συνδέεται με τη χρήση ψυχοδραστικών ουσιών,
  • η διανομή υλικού προφύλαξης (σύριγγες, προφυλακτικά, kit ασφαλούς χρήσης),
  • η παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας,
  • η παροχή kit φροντίδας υγιεινής,
  • η προσέγγιση των ουσιοεξαρτημένων,
  • η ενημέρωση και η κινητοποίησή τους για ένταξη στη θεραπεία,
  • η μείωση της παραβατικότητας που συνδέεται με τη χρήση,
  • η παραπομπή και διασύνδεση με κοινωνικές δομές και δομές υγείας,
  • ο περιορισμός της διασποράς των μεταδιδόμενων νοσημάτων,
  • η προάσπιση της Δημόσιας Υγείας.

Στο πλαίσιο της ανάδειξης των υπηρεσιών Άμεσης Πρόσβασης και Μείωσης της βλάβης στην Πάτρα, την Πέμπτη 24/2 και την Παρασκευή 25/02, επισκέφθηκαν την Κινητή Μονάδα της Πάτρας ο Προέδρος του ΟΚΑΝΑ κ. Αθ. Θεοχάρης και στελέχη από την ομάδα streetwork Αθήνας.

Στόχος της επίσκεψης ήταν η υλοποίηση κοινών παρεμβάσεων, η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και η ενδυνάμωση των Υπηρεσιών Άμεσης Πρόσβασης και Μείωσης της Βλάβης στην Πάτρα. Υλοποιήθηκαν επιτόπιες παρεμβάσεις και δράσεις ενημέρωσης εξαρτημένων ατόμων. Πραγματοποιήθηκε η χαρτογράφηση των σημείων/χώρων συνάθροισης (αστέγων) ατόμων που κάνουν χρήση ψυχοδραστικών ουσιών για την καλύτερη αποτύπωση των προβλημάτων που υπάρχουν στην περιοχή και επομένως στην άμεση αντιμετώπισή τους.

Οι ομάδες streetwork της Κινητής Μονάδα Πάτρας και της Αθήνας υλοποίησαν κοινή παρέμβαση, στην Πλατεία Αγίας Όλγας και στην ευρύτερη περιοχή του Ρίου, κατά την οποία πραγματοποιήθηκαν:

  • διανομή ΚΙΤ ασφαλούς ενέσιμης και εισπνεόμενης χρήσης ουσιών,
  • ενημέρωση/ευαισθητοποίηση για τους κινδύνους που απορρέουν από τη χρήση ουσιών,
  • παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και συμβουλευτική υποστήριξη,
  • παραπομπή και διασύνδεση άστεγων ουσιοεξαρτημένων σε κοινωνικές δομές και δομές υγείας.

Επιπλέον, η Κινητή Μονάδα Πάτρας, το streetwork της Αθήνας και οι διαμεσολαβητές από την «Ένωση Ελλήνων Ρομά Διαμεσολαβητών & Συνεργατών», την Κεντρική Ομάδα της Ένωσης και την Περιφερειακή Ομάδα της Ένωσης,  για τη Δυτική Ελλάδα, έκαναν παρεμβάσεις σε κοινότητες των Ρομά του Βορειοδυτικού Τομέα του Ν. Αχαΐας. Στόχος των παρεμβάσεων ήταν η αποτίμηση των αναγκών που υπάρχουν σε καταυλισμούς της Αχαΐας, η διασύνδεση των Ρομά με δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας και η δημιουργία διαύλου επικοινωνίας για την πρόσβαση των Ρομά, σε όλες τις αναγκαίες παρεχόμενες υπηρεσίες. Η δράση αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας και του ΟΚΑΝΑ.

Το δικαίωμα της πρόσβασης από όλους, ανεξαρτήτως κοινωνικού υπόβαθρου, προβλήματος (αστεγίας, εθισμού κ.α.) ή  γεωγραφικής κατανομής αποτελεί προτεραιότητα για τον ΟΚΑΝΑ. Το δικαίωμα αυτό ενισχύεται και εξασφαλίζεται, στην Πάτρα, από την Κινητή Μονάδα, που καλύπτει πλέον όλους τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη σε κάθε σημείο, ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες και δύσκολα προσβάσιμες περιοχές.