Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑΓΡΟΤΙΚΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση: Άμεση στήριξη των παραγωγών από τον πρόσφατο παγετό και ενίσχυση του ΕΛΓΑ σε προσωπικό

Με πρωτοβουλία του βουλευτή Κορινθίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γ. Ψυχογιού, κατατέθηκε Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, με θέμα την άμεση στήριξη των παραγωγών από τον πρόσφατο παγετό και τη μεγάλη ανάγκη ενίσχυσης του ΕΛΓΑ σε προσωπικό.

Ο αγροτικός κόσμος του Νομού, χτυπήθηκε  για άλλη μια φορά από ακραία καιρικά φαινόμενα. Οι παγετοί του Ιανουαρίου και του Μαρτίου άφησαν τεράστιες ζημιές σε εσπεριδοειδή, πρώιμα επιτραπέζια σταφύλια, πρώιμα βερίκοκα και άλλα προϊόντα.



 

Η κυβέρνηση αποφάσισε την χορήγηση προκαταβολών μόνο για τα εσπεριδοειδή που επλήγησαν από τον παγετό του Ιανουαρίου και μόνο για το Νομό Αργολίδας, ξεχνώντας ότι εσπεριδοειδή και άλλες καλλιέργειες όπως και κηπευτικά, υπέστησαν πολύ σημαντικές ζημιές και σε άλλους Νομούς, όπως η Κορινθία.

Τα μέτρα της κυβέρνησης κρίνονται από όλους τους ανθρώπους του μόχθου στον πρωτογενή τομέα, ανεπαρκή, αναποτελεσματικά και προσχηματικά.

Για όλα τα παραπάνω, ο βουλευτής Κορινθίας ζητάει την άμεση και δίκαιη εκτίμηση των ζημιών, την καταβολή προκαταβολών σε όλους τους πληγέντες, όπως είχε ξεκινήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ουσιαστική ενίσχυση του ΕΛΓΑ με προσλήψεις και εξειδικευμένο προσωπικό, ώστε να προχωρήσουν γρήγορα και σωστά οι διαδικασίες και η ανακούφιση των παραγωγών. Την Ερώτηση συνυπογράφει και ο αρμόδιος τομεάρχης και πρ. Υπουργός, Στ. Αραχωβίτης.

Ακολουθεί η Ερώτηση όπως κατατέθηκε:

 

21/3/2022

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ.  Υπουργό

Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: «Άμεση στήριξη των παραγωγών από τον πρόσφατο παγετό και ενίσχυση του ΕΛΓΑ σε προσωπικό»

Ο Nομός Κορινθίας, βρέθηκε για άλλη μια φορά αντιμέτωπος με δυσμενή καιρικά φαινόμενα. Μετά τους παγετούς του Ιανουαρίου και τις ζημιές σε εσπεριδοειδή και κηπευτικά, οι Κορίνθιοι αγρότες δέχτηκαν τις συνέπειες του παγετού του Μαρτίου με ζημιές σε πρώιμα επιτραπέζια σταφύλια και πρώιμα βερίκοκα.

Η οικονομική κατάσταση των παραγωγών αγγίζει τα όρια της φτώχιας με την πλειοψηφία τους να μην μπορεί να καλύψει το κόστος παραγωγής λόγω της τρελής κούρσας τιμών σε καύσιμα, σε ενέργεια και γεωργικά εφόδια.

Τα μέτρα της κυβέρνησης κρίνονται από όλους τους ανθρώπους του μόχθου στον πρωτογενή τομέα, ανεπαρκή, αναποτελεσματικά και προσχηματικά.

Η άμεση καταγραφή των ζημιών από τον ΕΛΓΑ και η γρήγορη καταβολή των αποζημιώσεων μοιάζει όνειρο θερινής νυκτός.

Το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στην Πάτρα, στερείται έμπειρου μόνιμου προσωπικού, όχι μόνο σε εκτιμητές γεωπόνους, αλλά και σε διοικητικό προσωπικό. Μάλιστα, προϊστάμενος, στο υποκατάστημα τοποθετήθηκε πρόσφατα, οκτώ  μήνες μετά την συνταξιοδότηση του προηγούμενου. Η εκτίμηση των ενστάσεων για τις ζημιές του 2021, σε πολλές ΔΕ, δεν έχει καν ξεκινήσει.

Αποφασίσατε την χορήγηση προκαταβολών για τα εσπεριδοειδή που επλήγησαν από τον παγετό του Ιανουαρίου, μόνο για το Νομό Αργολίδας, ξεχνώντας ότι εσπεριδοειδή καλλιεργούνται και σε άλλους νομούς, όπως η Κορινθία.

Επίσης, ξεχάσατε, εντελώς τα κηπευτικά από τις προκαταβολές.

 Επειδή, η πρωτογενής παραγωγή του νομού, δοκιμάστηκε και από την πανδημία και από την κρίση ακρίβειας,

Επειδή ακόμα δεν έχουν αποπληρωθεί οι ζημιές του 2021,

Επειδή, η κρίση ακρίβειας πλήττει τους αγρότες του νομού, με αποτέλεσμα να μην έχουν κάνει τις αναγκαίες για την παραγωγή λιπάνσεις,

Επειδή, παρά τις ζημιές των 2 παγετών του 2022, οι αγρότες πρέπει να κάνουν τις βασικές καλλιεργητικές εργασίες, ώστε να μην πληγεί το φυτικό κεφάλαιο,

Επειδή, τα μέτρα της κυβέρνησης είναι αναποτελεσματικά και δεν βοηθούν την βιωσιμότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων,

Επειδή, οι πληγέντες αγρότες περιμένουν τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ για να επιβιώσουν και να θρέψουν τις οικογένειες τους,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Πότε θα ξεκινήσουν οι εκτιμήσεις και πότε προβλέπεται να ολοκληρωθούν;
  2. Πότε θα δοθούν οι αποζημιώσεις για τις ενστάσεις των ζημιών του 2021;
  3. Σχεδιάζετε να χορηγήσετε προκαταβολές και στους Κορίνθιους εσπεριδοπαραγωγούς για τις ζημιές του Ιανουαρίου του 2022 ή θα συνεχίσετε να χωρίζετε τους πληγέντες σε αγρότες 2 ταχυτήτων;
  4. Σχεδιάζεται να προσλάβετε μόνιμο προσωπικό στον ΕΛΓΑ, ώστε να γίνονται στην ώρα τους οι εκτιμήσεις;
  5. Σκοπεύετε να πάρετε ουσιαστικά μέτρα για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα;
  6. Σε τι κατάσταση βρίσκονται τα οικονομικά του ΕΛΓΑ; Εκτιμάται ότι θα χρειαστεί επιπλέον οικονομική στήριξη για να καλυφθούν όλες οι ζημιές και εάν ναι, πως σκοπεύετε να το επιτύχετε;

 

ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ  ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΨΥΧΟΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΑΡΑΧΩΒΙΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ