Τρίτη, 25 Ιουνίου, 2024
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίθεση Μητσοτάκη στους ανέργους: Δεν βρίσκουν δουλειά επειδή δεν έχουν βασικές δεξιότητες -VIDEO

«Δεν θέλουμε μόνιμους επαγγελματίες ανέργους οι οποίοι να εξαρτώνται από το κράτος», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ευθεία επίθεση στους ανέργους έκανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης για το νομοσχέδιο «Δουλειές Ξανά» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Κατηγόρησε ουσιαστικά τους ανέργους για την ανεργία στη χώρα, η οποία όπως και ο ίδιος παραδέχθηκε έχει την δεύτερη χειρότερη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση αφού «μόνον η Ισπανία μας ξεπερνάει», όπως χαρακτηριστικά είπε. 

Μάλιστα δε δίστασε να χρησιμοποιήσει και τον όρο «επαγγελματίες άνεργοι», ισχυριζόμενος ότι χιλιάδες συμπολίτες μας δεν έχουν δουλειά, όχι γιατί είναι τραγική η κατάσταση στη χώρα, με πενιχρούς μισθούς, εργοδοτική αυθαιρεσία και ασυδοσία, αλλά επειδή δεν κατέχουν τα «κατάλληλα προσόντα».

«Η ανεργία συνυπάρχει με κενές θέσεις εργασίας. Και δεν αναφέρομαι μόνο σε εξειδικευμένες δουλειές -όπως αυτές που δημιουργούνται στους κλάδους της τεχνολογίας- αλλά σε αρκετές δουλειές οι οποίες θα μπορούσαν να καλυφθούν εάν οι υποψήφιοι διέθεταν βασικές δεξιότητες», είπε μεταξύ άλλων.

Αναλυτικά όσα είπε:
«Θυμίζω ότι στα τέλη του 2021 περισσότεροι από τους μισούς εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ δεν είχαν βρει δουλειά για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους.

Μιλάμε για σχεδόν 600.000 συμπολίτες μας, με έναν στους τρεις να είναι δηλωμένοι άνεργοι για παραπάνω από 5 χρόνια, ενώ 50.000 είναι κατά δήλωσή τους -κατά δήλωση σύμφωνα με τα αρχεία και σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ- σε αυτή την κατάσταση για πάνω από μια δεκαετία.

Και όμως, την ίδια στιγμή που έχουμε ένα δομικό πρόβλημα μακροχρόνιας ανεργίας, αυτή η ανεργία συνυπάρχει με κενές θέσεις εργασίας. Και δεν αναφέρομαι μόνο σε εξειδικευμένες δουλειές -όπως αυτές που δημιουργούνται στους κλάδους της τεχνολογίας- αλλά σε αρκετές δουλειές οι οποίες θα μπορούσαν να καλυφθούν εάν οι υποψήφιοι διέθεταν βασικές δεξιότητες.

Και, σήμερα, με την ανεργία να είναι ακόμα στο 12,8%, 7 στους 10 εργοδότες μάς δηλώνουν ότι δυσκολεύονται να κάνουν προσλήψεις, επειδή δεν βρίσκουν εργαζόμενους με ειδικά προσόντα. Σε κλάδους ανταγωνιστικούς, όπως ο τουρισμός, οι εργοδότες μάς λένε ότι έχουν πρόβλημα κάλυψης των αναγκών σε εργατικό δυναμικό, την ίδια στιγμή που η χώρα έχει ανεργία 12,8%.

Σε αυτή, λοιπόν, την αντίφαση πρέπει να απαντήσουμε. Και νομίζω ότι αυτή η πρόκληση -θα συμφωνήσετε μαζί μου- είναι μία πρόκληση εθνική και θα πρέπει να απαντήσουμε τώρα, όχι επιδοτώντας τη διατήρηση της ανεργίας, αλλά επιδοτώντας την επιμόρφωση των ανέργων έτσι ώστε να έχουν πραγματική προοπτική επιστροφής στην αγορά εργασίας.

Γιατί, δυστυχώς, η Ελλάδα βρίσκεται σε μία από τις τελευταίες Ευρωπαϊκές θέσεις στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων. Δημιουργεί η οικονομία μας νέες θέσεις εργασίας όχι όμως κατάλληλα καταρτισμένους συμπολίτες μας ώστε να μπορούν αυτές να τις καταλάβουν.

(….)

Εκτός εάν πραγματικά θέλετε αυτούς τους εργαζόμενους εξαρτημένους από τα τακτικά ή έκτακτα κρατικά επιδόματα. Εδώ, λοιπόν, διαφέρουμε ουσιαστικά ως προς τη φιλοσοφία μας. Εμείς βλέπουμε τα επιδόματα ως μία αναγκαία βοήθεια που πρέπει να έχει ένα μεταβατικό χαρακτήρα. Δεν θέλουμε μόνιμους επαγγελματίες ανέργους οι οποίοι να εξαρτώνται από το κράτος. Θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα σε συμπολίτες μας που έχασαν τη δουλειά τους, για οποιοδήποτε λόγο, να ξαναμπούν δυναμικά στην αγορά εργασίας.»

rosa.gr