Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έρχονται αλλαγές στις βουλευτικές έδρες της Πελοποννήσου με τα νέα δημογραφικά δεδομένα;

Αλλαγή στον εκλογικό χάρτη αναμένεται να φέρει η απογραφή που πραγματοποιήθηκε τους προηγούμενους μήνες. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα υπάρξουν πολλές εκλογικές περιφέρειες που θα χάσουν έδρα και άλλες που θα κερδίσουν.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του eleftheriaonline.gr , οι αυξομειώσεις ενδέχεται να επηρεάσουν και τη Μεσσηνία, η οποία υπό προϋποθέσεις μπορεί να κερδίσει μία εκλογική έδρα. Ο πληθυσμός στη Μεσσηνία αναμένεται να είναι μικρότερος, αλλά υπάρχουν νομοί στους οποίους θα καταγραφεί δραματική μείωση, με αποτέλεσμα να κερδηθεί έδρα. Να σημειωθεί ότι συνολικά στη χώρα αναμένεται να καταγραφεί μείωση πληθυσμού. Στην Πελοπόννησο ειδικότερα θεωρείται σχεδόν βέβαιη η απώλεια έδρας στη Λακωνία και πολύ πιθανή στην Αρκαδία, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις η Κορινθία και η Μεσσηνία «διεκδικούν» αύξηση εδρών.



 

Οι τροποποιήσεις αλλάζουν τόσο τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων -ποσόστωση συμμετοχής γυναικών- αλλά και την κατανομή των εδρών με βάση τα ποσοστά των κομμάτων. Η αναμενόμενη αύξηση μονοεδρικών και η μείωση των τριεδρικών δημιουργούν εντελώς διαφορετικά δεδομένα στην κατανομή εδρών σε περιοχές όπως η Μεσσηνία. Ακόμα δηλαδή και αν η Μεσσηνία παραμείνει με 5 έδρες η κατανομή θα αλλάξει γιατί θα αυξηθούν τα υπόλοιπα μικρότερων κομμάτων που θα διεκδικούν έδρα.

Η ανακοίνωση των τελικών στοιχείων της απογραφής έχει καθυστερήσει δραματικά, με αποτέλεσμα να μένουν ανοιχτά τα ζητήματα της κατανομής των εδρών. Υπάρχει η εκτίμηση ότι η καθυστέρηση της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της απογραφής δεν έχει να κάνει μόνο με την αποτυχημένη διαχείρισή της αλλά και με τις αλλαγές στις εκλογικές έδρες. Οι αλλαγές στον εκλογικό χάρτη μπορούν να δικαιολογήσουν νέα τροποποίηση από την κυβέρνηση του εκλογικού νόμου αυξάνοντας το «μπόνους» εδρών στο πρώτο κόμμα. Να σημειωθεί ότι οι εκλογές θα πρέπει να γίνουν με τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής, δηλαδή αυτής του 2021. Σε κάθε περίπτωση μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα και πάντως πριν το «επικίνδυνο» για πρόωρες εκλογές φθινόπωρο θα έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση της απογραφής και θα έχει προκύψει η νέα κατανομή των εδρών στις εκλογικές περιφέρειες της χώρας.

Όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στ’ ότι ο νέος εκλογικός χάρτης θα έχει διψήφιο αριθμό ανατροπών με νομούς που θα χάσουν ή θα κερδίσουν έδρες αφενός από το εύρος των πληθυσμιακών αυξομειώσεων σε περιοχές της χώρας και αφετέρου από την ένταξη για πρώτη φορά και της ομογένειας στα ψηφοδέλτια Επικρατείας των κομμάτων. Να σημειωθεί ότι αλλαγές στις έδρες θα υπάρξουν και γιατί αυξάνονται οι έδρες του Επικρατείας κατά τρεις, δηλαδή στις 15 από 12. Για χάρη των υποψηφίων από την ομογένεια χάνουν σίγουρα από μία έδρα η Α’ Αθήνας (από τις 14 στις 13), ο Νότιος Τομέας (από τις 18 στις 17) και η Αχαΐα (από τις 9 στις 8).

eleftheriaonline.gr