Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άμεση απεμπλοκή των Ενόπλων δυνάμεων από την πυρασφάλεια των δασών

Την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού, σε ότι αφορά στην ετοιμότητά του, ενόψει της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου, με την εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων, αναδεικνύει, με ερώτηση που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή, προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, ο πρώην Υπουργός και ανεξάρτητος Βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας, Παναγιώτης Κουρουμπλής.



Όπως επισημαίνει στην ερώτησή του, ο κ. Κουρουμπλής, η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ), έχουν απευθυνθεί με επιστολή τους, στον αρμόδιο Υπουργό, εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκεια του στρατιωτικού προσωπικού, για την υπέρμετρη και συνεχόμενη επιβάρυνσή του, σε αντικείμενα ξένα με την αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως το μεταναστευτικό και η πυρασφάλεια.

Ο κ. Κουρουμπλής, κατηγορεί την κυβέρνηση για προχειρότητα στον σχεδιασμό της αντιπυρικής περιόδου, καθώς αρνείται να προσλάβει πυροσβέστες και βασίζεται στο φιλότιμο των εθελοντών και στο στρατιωτικό προσωπικό, το οποίο καθιστά βοηθητικό.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις χρησιμοποιούνται για να καλύψουν τις ανάγκες του κρατικού μηχανισμού, χωρίς καμία οικονομική ενίσχυση κι επιπλέον, χωρίς την κατάλληλη εκπαίδευση, ούτε τα κατάλληλα μέσα.

Καταλήγοντας στην ερώτησή του, ο κ. Κουρουμπλής, ερωτά τον κ. Υπουργό, εάν υπάρχει σχέδιο, εμπλοκής των Ενόπλων Δυνάμεων, στην επίγεια παρατήρηση των πυρκαγιών και στην μετατροπή των περιπόλων σε αμιγώς στρατιωτικές, καλύπτοντας με αυτό τον τρόπο τα κενά του Πυροσβεστικού Σώματος και αν έχει υπάρξει διαβούλευση, με την Ομοσπονδία των Στρατιωτικών και έχουν ακουστεί τα αιτήματα τους, όσον αφορά στις συγκεκριμένες κινήσεις του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.