Σάββατο, 2 Μαρτίου, 2024
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανακοίνωση Λαϊκής Συσπείρωσης Κορινθίων για το Στρατόπεδο Καλογερογιάννη

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας 6/6, συζητήθηκε ένσταση επί της πολεοδόμησης του Στρατοπέδου Καλογερογιάννη, η οποία είχε περάσει κατά πλειοψηφία σε προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση είμαστε καθαροί: δεν παζαρεύουμε στο ελάχιστο το μέλλον της πόλης της Κορίνθου και τις ανάγκες του λαού. Τόσο στην προηγούμενη συνεδρίαση, όσο και σε αυτή, επιμείναμε στην θέση μας, ότι η μόνη επιλογή που είναι προς το συμφέρον του λαού της Κορίνθου είναι η παραχώρηση του Στρατοπέδου χωρίς όρους στην πόλη της Κορίνθου και η πολεοδόμησή του με βάση τις λαϊκές ανάγκες. 

Περίσσεψαν τα παζαρέματα «με το μέτρο» και η παράθεση νόμων στο Δημοτικό Συμβούλιο. Περίσσεψε ο «ρεαλισμός» που παραδίδει μεγάλα κομμάτια του Στρατοπέδου ως «φιλέτα» στον χασάπη. Περίσσεψαν οι μηχανικοί που συμβούλευαν για το που είναι η κόκκινη γραμμή και ποιοι αγώνες επιτρέπονται. Δεν υποχωρούμε μπροστά στο ρεαλισμό της μιζέριας. Ξέρουμε πολύ καλά ότι όταν ο λαός το αποφασίσει, μπορεί να υπερασπίσει το συμφέρον του χωρίς αυτόκλητους σωτήρες και συμβουλάτορες.

Η πόλη της Κορίνθου έχει μεγάλη ανάγκη από πάρκα, χώρους πρασίνου, εγκαταστάσεις για τον αθλητισμό και τον πολιτισμό. Η πόλη έχει σοβαρή έλλειψη από πράσινο, είναι κυριολεκτικά τσιμεντούπολη και γίνεται όλο και χειρότερη. Αυτό επιβεβαιώνει και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων της πόλης, που διατυπώνει αυτό που νιώθουμε όλοι στο πετσί μας: ότι η πόλη χρειάζεται σχέδιο και χώρους που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των λαϊκών οικογενειών.

Το Στρατόπεδο είναι χώρος στο κέντρο της πόλης που από καιρό θα έπρεπε να είχε παραχωρηθεί και να είχε διαμορφωθεί ώστε να εξυπηρετεί τις πραγματικές ανάγκες του λαού.

Είναι απαράδεκτο να βρίσκονται στρατόπεδα μέσα στη μέση του αστικού ιστού και είναι μεγάλες οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων διαδοχικά αλλά και της τοπικής διοίκησης για την τωρινή κατάσταση, όπου έχει μετατραπεί το στρατόπεδο σε φυλακή προσφύγων, ανθρώπων εγκλωβισμένων σε άθλιες συνθήκες, για τους οποίους μάλιστα δεν γίνεται κουβέντα για το τι θα απογίνουν και ακόμα δεν τους δίνονται χαρτιά για να φτάσουν στις χώρες προορισμού τους.

Για μας είναι ξεκάθαρο ότι η πολιτική που ακολουθείται από σειρά κυβερνήσεων και υλοποιείται στην τοπική διοίκηση δεν έχει κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες. Το κριτήριο είναι η εκμετάλλευση της γης, το πως θα βγει το μεγαλύτερο κέρδος για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Το είδαμε στον Άσσο-Λέχαιο που παραδόθηκε τεράστια έκταση σε real estate για ΣΔΙΤ, η οποία, αφού είχε εξασφαλιστεί ο τρόπος εκμετάλλευσής της, με διαδικασίες fast-track και τυμπανοκρουσίες παραχωρήθηκε στο δήμο. Χωρίς καμία αντίρρηση, χωρίς δυσκολίες για την παραχώρηση. Το ξαναβλέπουμε τώρα στο στρατόπεδο, που από την πολεοδόμηση φαίνεται ξεκάθαρα ο στόχος: χώρος ζωτικός για την πόλη κόβεται σε φιλέτα. Αυτό μπορεί μόνο να σημαίνει κέρδος για κάποιους, ΣΔΙΤ ή εκμετάλλευση της γης, πολύ μακριά από τις ανάγκες του λαού.

Η πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης παραμένει η ίδια όπως και στην προηγούμενη συνεδρίαση. Δεν συμφωνούμε με μεσοβέζικες λύσεις παζαρέματος «με το μέτρο» που ακολούθησαν οι υπόλοιπες παρατάξεις. Η μόνη λύση που θα μας επιτρέπει να κοιτάμε τις επόμενες γενιές στα μάτια είναι να διεκδικήσουμε την παραχώρηση χωρίς όρους του Στρατοπέδου και την αξιοποίησή του με βάση τις λαϊκές ανάγκες.

Τη μάχη αυτή μπορεί να τη δώσει ο λαός, όταν καταλάβει τη δύναμή του και πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Για το σχεδιασμό της πόλης με βάση τις λαϊκές ανάγκες, με βάση τα κριτήρια που θέτουν οι επιστήμονες και όχι για την εξασφάλιση κερδών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Βιβή Τζέκου
Κόρινθος, 07/06/2022