Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑΡΘΡΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιο είναι το «αντίδοτο» για την ακρίβεια

Τα δύσκολα είναι μπροστά μας και απαιτείται άμεση λύση
Του Δημήτρη Χριστούλια

Η ενεργειακή κρίση πλησιάζει σχεδόν τον έναν χρόνο. Τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Αυτό επισημαίνουν τουλάχιστον αρκετοί παράγοντες της αγοράς, που δεν έχω μέχρι στιγμής, κανέναν λόγο να διαφωνήσω. Οι νέες κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ρωσία πλήττουν και τους ευρωπαίους πολίτες και κατ’ επέκταση και τους Έλληνες. Με την διαφορά ότι εμείς δεν έχουμε πάρει ανάσα τα τελευταία 12-13 χρόνια με τους μισθούς μας πλέον να τελειώνουν με την πληρωμή των λογαριασμών…
 

Υπερβολικό θα με χαρακτηρίσουν κάποιοι, οι οποίοι ίσως ακόμη μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Η πλειονότητα πλέον των πολιτών δεν τα βγάζει πέρα. Η ακρίβεια συρρίκνωσε ακόμη περισσότερο τα έτσι και αλλιώς πενιχρά εισοδήματα, των περισσοτέρων εργαζομένων. Και επειδή κάποιοι θα βιαστούν να πουν ότι λαϊκίζω, αρκεί και μόνο να αναφέρω ότι 1 στους 3, ήτοι 766.755 εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα αμείβονται με 380 ευρώ καθαρά. Το ερώτημα εάν μπορούν να ζήσουν με αυτά τα χρήματα, μόνο εκνευρισμό μπορεί να προκαλέσει… Χρήματα που μπορεί να μην φθάνουν ούτε για τον μηνιαίο λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος.

Οι περισσότεροι πλέον κάνουν 2 και 3 δουλειές για να επιβιώσουν. Την οποιαδήποτε δουλειά, ανεξάρτητα από τις σπουδές ή την εκπαίδευση που έχουν. Η καταγραφή όμως που γίνεται από δημοσιογράφους, πολιτικούς και λοιπούς δημοσιολογούντες δεν λύνει το πρόβλημα. Οι ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά, όπως είναι τα τρόφιμα συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, ενώ πλέον όλοι αναρωτιούνται πώς θα την βγάλουμε τον χειμώνα όπου οι ανάγκες για ενέργεια και πετρέλαιο θέρμανσης είναι αυξημένες. Όλοι πλέον συνειδητοποιούν ότι τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Και θα πρέπει από τώρα να βρεθούν λύσεις, που τουλάχιστον θα περιορίσουν αισθητά τις επιπτώσεις από την πρωτοφανή ενεργειακή κρίση.

Η λύση για την ακρίβεια, κατά την ταπεινή μου άποψη είναι μόνο η αύξηση των εισοδημάτων. Δύσκολη λύση γιατί θα πρέπει να γίνουν επενδύσεις και να δημιουργηθούν πολλές και καλοπληρωμένες θέσεις απασχόλησης. Δύσκολη λύση γιατί θα πρέπει να υπογραφούν συλλογικές συμβάσεις. Δύσκολη λύση γιατί θα πρέπει να αυξηθεί σημαντικά και άλλο ο κατώτατος μισθός. Δύσκολη λύση γιατί θα πρέπει να περιορισθεί η φοροδιαφυγή και η «μαύρη» εργασία έτσι ώστε να αμείβονται όπως θα έπρεπε οι εργαζόμενοι. Κάποια στιγμή θα πρέπει και στην Ελλάδα να υπάρχουν μισθοί που να πλησιάζουν τους αντίστοιχους ανεπτυγμένων ευρωπαϊκών κρατών.

Η λύση για την ακρίβεια είναι η αύξηση των εισοδημάτων, διαφορετικά όλα τα υπόλοιπα είναι ημίμετρα. Με επιδόματα των 100 και 200 ευρώ δεν λύνεις το πρόβλημα. Προς αυτή την κατεύθυνση η υλοποίηση επενδύσεων είναι επιτακτική. Η χώρα μας έχει ανάγκη από οικονομική και πολιτική σταθερότητα. Πλέον δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλα λάθη γιατί ήδη χιλιάδες πολίτες προσπαθούν να επιβιώσουν κάτω από εξαιρετικά αντίξοες οικονομικές συνθήκες όπου η αγορά τροφίμων αποτελεί το υπ’ αριθμόν ένα ζητούμενο.

foodlife.gr