Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρ. Δήμας: Μέχρι την τελευταία μέρα, θα αναβαθμίζουμε την ποιότητα ζωής των πολιτών -VIDEO

Στο pοdcast «Λόγος» του Γιάννη Κουτσομύτη στο Ελλάδα 24 μίλησε ο Υφυπουργός Έρευνας & Τεχνολογίας και βουλευτής Κορινθίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Χρίστος Δήμας.

Σχετικά για την έρευνα και την καινοτομία στην Ελλάδα, ο υφυπουργός σημείωσε ότι στόχος είναι η χώρα μας να είναι πρώτη στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Το 2019, η Ελλάδα ήταν στη 16η θέση στις σχετικές δαπάνες ενώ, την τελευταία χρονιά, η χώρα μας έχει τη μεγαλύτερη αύξηση, της τάξης του 17,2%, σημειώνοντας μια πολύ σημαντική πρόοδο.



Επιπλέον, από την 20η θέση στον European Innovation School Board, η Ελλάδα τώρα βρίσκεται ανάμεσα στις 5 χώρες με τη μεγαλύτερη βελτίωση στον τομέα της καινοτομίας. Την ίδια ώρα, στην ετήσια έκθεση Start Up Link, η χώρα μας έχει ανέβει κατά 6 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη.

«Αν συγκρίνουμε τη ζωή μας πώς είναι σήμερα και πώς ήταν, π.χ. πριν από 25 – 30 χρόνια, θα συνειδητοποιήσουμε πόσο σημαντικές είναι οι αλλαγές που προέρχονται από την έρευνα και την καινοτομία», εξήγησε ο κ. Χρίστος Δήμας, «είτε αυτό έχει να κάνει με τη χρήση του κινητού τηλεφώνου, τις κάμερες με τη νέα τεχνολογία, με την τεχνολογία που παίρνουμε από τους δορυφόρους, με την διαχείριση των μεγάλων δεδομένων, τη χρήση των αλγορίθμων και της τεχνητής νοημοσύνης, τη δυνατότητα να κάνουμε, όχι μόνο ιατρικές γνωματεύσεις και εξετάσεις απομακρυσμένα, αλλά πλέον να γίνονται και χειρουργεία, τη χρήση της ρομποτικής, τα drones, η είσοδος της τεχνολογίας στην αγροτική παραγωγή, η βελτίωση των προϊόντων… η άμεση ανακάλυψη των εμβολίων για την αντιμετώπιση των κορωνοϊού».

«Όποιος δεν έχει τη δυνατότητα να προσαρμόζεται στις ραγδαίες εξελίξεις, μένει στάσιμος και τον προσπερνούν τα γεγονότα. Άρα, είναι απολύτως απαραίτητο και τα κράτη και οι επιχειρήσεις και εμείς ως άνθρωποι προσωπικά, να έχουμε αυτή τη δυνατότητα», σημείωσε ο κ. Δήμας: «Η μεγαλύτερη δεξιότητα πλέον δεν είναι η γνώση που λαμβάνουμε στο Πανεπιστήμιο, η οποία πολλές φορές, μετά από μια χρονική περίοδο μπορεί να είναι σχετικά ανεπίκαιρη, αλλά είναι η δυνατότητα που έχουμε όλοι μας να προσαρμοζόμαστε, να διευρύνουμε συνεχώς τις γνώσεις μας, να τις επεκτείνουμε, ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να προσαρμοζόμαστε στις ανάγκες των νέων εποχών».

Αναφορικά με τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει για τις νεοφυείς επιχειρήσεις από τη θέση του στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ο Χρίστος Δήμας είπε ότι, όταν ανέλαβε «δεν είχε πολιτική το κράτος για τη νεοφυή επιχειρηματικότητα». ΈΤσι, έβαλαν κάποια συγκεκριμένα κριτήρια μαζί με το ΕΣΕΤΕΚ για τις εν λόγω επιχειρήσεις και προχώρησαν στην καταγραφή τους, δημιουργώντας το Elevate Greece.

«Μέσω του Elevate Greece, για πρώτη φορά, η Πολιτεία θέσπισε κίνητρα για επενδυτικούς αγγέλους, τους λεγόμενους angels investors, θέσπισε κίνητρα για την απόκτηση μετοχών προαίρεσης, τα λεγόμενα stock options. Ακόμα “τρέξαμε” μια πολύ πετυχημένη δράση μέσω ΕΣΠΑ για την ενίσχυση της ρευστότητας των νεοφυών επιχειρήσεων με τη μορφή μη επιστρεπτέας προκαταβολής λόγω των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού», δήλωσε ο υφυπουργός Έρευνας & Τεχνολογίας.

Ο κ. Δήμας εξήγησε πως προσέγγισαν τράπεζες και οργανισμούς, ώστε να δημιουργήσουν το πολύτιμο εργαλείο Elevate Greece, το οποίο έχει δημόσιες αλλά και ιδιωτικές πολιτικές προς όφελος των νεοφυών επιχειρήσεων της χώρας.

Όπως ανέφερε, «στην Ελλάδα, αν κάποιος αποτύχει επιχειρηματικά στο πρώτο του εγχείρημα, σχεδόν στιγματίζεται ή τουλάχιστον ένα κομμάτι της κοινωνίας μπορεί να τον ή την στιγματίσει… Στο Ισραήλ, η σημασία της 2ης ή ακόμη και 3ης ευκαιρίας είναι πάρα πολύ σημαντική, γιατί θεωρούν ότι από την προσπάθεια που κάνει ο καθένας ή η κάθε μία στην επιχειρηματικότητα, ακόμη κι αν δεν επιτύχει το εγχείρημα, αποκτά πολύ σημαντική εμπειρία». «Αυτό στην Ελλάδα απουσιάζει», σημείωσε ο κ. Δήμας τονίζοντας πως «πρέπει να ξεκινάει και από το εκπαιδευτικό σύστημα. Δεν διδάσκεται η επιχειρηματικότητα, δεν υπάρχει πρόσβαση σε βέλτιστες πρακτικές. Άρα, είναι θέματα που πρέπει να τα δούμε πολύ συνολικότερα στην ελληνική κοινωνία».

Ο κ. Δήμας, καθώς ως βουλευτής της αντιπολίτευσης έβλεπε τα hubs του εξωτερικού, από τις πρώτες κινήσεις που έκανε όταν ανέλαβε υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας ήταν να ψάξει έναν αντίστοιχο χώρο, όπου θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια πολιτεία καινοτομίας.

Οι παλιές εγκαταστάσεις της ΧΡΩΠΕΙ επί της Πειραιώς πρόκειται να φιλοξενούν νεοφυείς επιχειρήσεις, τεχνοβλαστούς, ερευνητικά κέντρα, Πανεπιστήμια, επιχειρήσεις που επενδύουν στην έρευνα και την ανάπτυξη, ώστε να δημιουργούνται συνέργειες για την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών. «Και φυσικά – γιατί όχι; – να αρχίσουμε να εξάγουμε νεοφυείς επιχειρήσεις στο εξωτερικό, να εισάγουμε μυαλά, να εισάγουμε νεοφυείς επιχειρήσεις που θα μπορούν να είναι ανταγωνιστικές σε παγκόσμιο επίπεδο από την Ελλάδα», υπογράμμισε.

«Δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση σε επενδύσεις έρευνας και ανάπτυξης, διότι δημιουργούνται νέες καλά αμειβόμενες ποιοτικές θέσεις εργασίας», δήλωσε ο υφυπουργός: «Αν θέλαμε να κρατήσουμε το επιστημονικό δυναμικό της χώρας και τους ταλαντούχους επιχειρηματίες της χώρας μας στον τόπο μας, έπρεπε να κάνουμε δραστικές κινήσεις. Άρα από τον Σεπτέμβριο του 2020, αυξήσαμε και τα φορολογικά κίνητρα που δίνουμε για τις επιχειρήσεις που επενδύουν στην έρευνα και την ανάπτυξη. Από 130% οι εκπτώσεις δαπανών πήγαν στο 200%. Με αυτόν τον τρόπο, έχουμε το πιο ανταγωνιστικό πλαίσιο σε υπερεκπτώσεις δαπανών στην ΕΕ».

«Είναι χαρακτηριστικό πως τα τελευταία 2 χρόνια, έχουμε καταφέρει κι έχουμε προσελκύσει πολύ σημαντικές επενδύσεις στην έρευνα και την καινοτομία. Επενδύσεις, όπως αναφέρατε, η Microsoft, η Fizer, η CISCO, η Applied Materials, η Amazon web services και άλλες πολλές επιχειρήσεις» τόνισε.

Στο παράδειγμα της Fizer αναφέρθηκε ο Χρίστος Δήμας, «όπου μέχρι πριν από 2 χρόνια, στη Θεσσαλονίκη δεν είχε ούτε έναν εργαζόμενο. Σήμερα έχει πάνω από 700 κι από του χρόνου, θα έχει πάνω από 1.000».

Παράλληλα, δόθηκε ώθηση και σε ελληνικές επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να υπάρχει σημαντική κινητικότητα και από αυτές.

Όπως είπε ο κ. Δήμας, «τα τελευταία 3 χρόνια έχει ισχυροποιηθεί η εθνική οικονομία» και «η Ελλάδα από εκεί που ήταν σχεδόν περιθωριοποιημένη, οδηγεί τις εξελίξεις σε πολλά ζητήματα».

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας τόνισε ότι «Μέχρι την τελευταία μέρα των εκλογών θα συνεχίσουμε όλες τις δομικές αλλαγές που χρειάζονται για να αναβαθμίσουμε την ποιότητα ζωής των πολιτών κα να ισχυροποιήσουμε την παρουσία της χώρας στο εξωτερικό».

Στη συνέχεια, χαρακτήρισε την ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο συγκινητική και πρόσθεσε πως «το ότι κατάφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός να ενώσει Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς να τον χειροκροτούν παρατεταμένα, αποδεικνύει την επιτυχία της επίσκεψής του» και συνέχισε: «Η ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο θα είναι το πιο ισχυρό διπλωματικό όπλο της χώρας τα επόμενα χρόνια».

Για την κριτική της αντιπολίτευσης και το κατά πόσο η χώρα μας είναι ένας προβλέψιμος σύμμαχος, ο κ. Δήμας σχολίασε πως «Ένας σύμμαχος πρέπει να είναι προβλέψιμος, αλλιώς δεν είναι σύμμαχος. Εάν κάποιος είναι μη προβλέψιμος, τότε δεν είναι σύμμαχος». «Εάν δε μπορούμε να βασιστούμε σε αυτούς σε μια δύσκολη απόφαση, δε μπορούμε να τους χαρακτηρίσουμε συμμάχους», εξήγησε.