Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΚΟΙΝΩΝΙΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ηλεκτρικό ρεύμα: Τον Αύγουστο τα νέα τιμολόγια

Σε 7,5 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις πρόκειται να φτάσουν τα νέα τιμολόγια τον Αύγουστο, με την κυβέρνηση να ρίχνει πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ στις νέες επιδοτήσεις προκειμένου να αντιμετωπίσει το «ηλεκτροσόκ» από το ράλι ανόδου στη χονδρική του ρεύματος.
Σε μία από τις πιο καυτές ημέρες του καλοκαιριού, με το θερμόμετρο να χτυπά 40αρια και την χρήση του κλιματιστικού να είναι αναγκαία, η κυβέρνηση επιχειρεί να εξανεμίζει τις αυξήσεις στο ρεύμα.



 

Η νέα επιδότηση για τον Αύγουστο αγγίζει τα 1,136 δισ. €.

Οι λογαριασμοί θα «ξεφουσκώσουν» καθώς οι τελικές τιμές της κιλοβατώρας για τον επόμενο μήνα θα «προσγειωθούν» στα προ ενεργειακής κρίσης επίπεδα…

«Για τις όλες τις κύριες και μη κύριες κατοικίες η επιδότηση ανέρχεται στα 337€ /MWh για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης και χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Απορροφούμε, έτσι, το 90% της αύξησης με στόχο η τιμή της κιλοβατώρας να κυμαίνεται μεταξύ 15-17 λεπτών», είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας.

Ένα μέσο νοικοκυριό με μηνιαία κατανάλωση 400 kWh πριν από την επιδότηση των 33 λεπτών ανά κιλοβατώρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, θα πλήρωνε 194,4€.

Μετά την παρέμβαση και την προσγείωση της τιμής στα 15 λεπτά θα πληρώσει 59,6 €. Δηλαδή 134,8 € λιγότερα.

Αυτά είναι τα νέα τιμολόγια
Από σήμερα το πρωί οι πάροχοι ξεκίνησαν να αναρτούν στις ιστοσελίδες τους τις τιμές ρεύματος που θα ισχύσουν τον Αύγουστο.

Οι ανακοινώσεις που έκαναν προβλέπουν ονομαστικές τιμές από 0,48€ έως 0,58€ ανά κιλοβατώρα και πάνω σε αυτές μπαίνει η κρατική επιδότηση.

Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο, τα τιμολόγια από 1ης Αυγούστου και για έναν χρόνο θα είναι χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής, θα ανακοινώνονται εκ των προτέρων από όλους τους προμηθευτές με τους καταναλωτές πλέον θα γνωρίζουν από πριν τις τιμές, να συγκρίνουν και να αλλάζουν πάροχο χωρίς πέναλτι.

Πυρά από την αντιπολίτευση
Επικριτικές είναι οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

«Οι τιμές ρεύματος που ανακοινώθηκαν σήμερα για τον μήνα Αύγουστο, εκτός από την υποκρισία της κυβέρνησης, αποδεικνύουν ότι μας οδηγεί σε αχαρτογράφητα νερά στην ενέργεια, με σίγουρη όμως ακρίβεια για τους καταναλωτές και σίγουρα υπερκέρδη για το καρτέλ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής για επιβολή πλαφόν στην λιανική τιμή του ρεύματος η MWh θα προσδιοριζόταν στα 140 ευρώ σταθερά για έναν χρόνο. Παράλληλα, το κόστος θα μοιραζόταν μεταξύ κράτους και ηλεκτροπαραγωγών ενώ τώρα μεταφέρεται στον Έλληνα φορολογούμενο», λέει το ΠΑΣΟΚ.

Τα τιμολόγια του Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθούν από τους παρόχους έως τις 20 Αυγούστου.