Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑΓΡΟΤΙΚΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Ψυχογιός: Να αποκατασταθεί ο άδικος αποκλεισμός των χοιροτρόφων Κορινθίας από την ενίσχυση covid-19. Εμπαιγμός η απάντηση του Υπουργείου στη Βουλή

Με την απάντηση στην Κοινοβουλευτική Ερώτηση που καταθέσαμε στη Βουλή για το θέμα των αποκλεισμένων από την έκτακτη ενίσχυση χοιροτρόφων, για άλλη μια φορά, η κυβέρνηση της Ν.Δ φαίνεται κατώτερη των περιστάσεων.

Την ώρα που οι χοιροπαραγωγοί βρίσκονται αντιμέτωποι με τις υπέρογκες αυξήσεις στα έξοδα των κτηνοτροφικών τους εκμεταλλεύσεων, τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης, της κλιματικής αλλαγής και των οικονομικών επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία, η κυβέρνηση με κινήσεις εντυπώσεων και εξυπηρέτησης μεγάλων συμφερόντων, συνεχίζει να τους εμπαίζει, αδιαφορώντας για τα προβλήματά τους.



 

Ήδη τις διαμαρτυρίες από σημαντικό αριθμό χοιροτροφικών μονάδων προκαλεί η απόφαση της Κυβέρνησης της ΝΔ να αποκλειστούν για μια ακόμη φορά, ενώ πληρούν τις προϋποθέσεις, από τη χορήγηση ενισχύσεων με βάση το προσωρινό πλαίσιο για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό να στηριχθεί η οικονομία κατά την διάρκεια της τρέχουσας έξαρσης της νόσου COVID-19.

Ερωτηματικά, επίσης, εγείρει η καθυστέρηση έκδοσης του σχετικού ΦΕΚ με αποτέλεσμα να περιοριστεί ο χρονικός ορίζοντας μεταξύ έκδοσης του ΦΕΚ και λήξης υποβολής των αιτήσεων για τους υποψήφιους δικαιούχους, που ήταν ουσιαστικά ένα διάστημα τριών (3) εργάσιμων ημερών», όπως, μεταξύ άλλων, τονίσαμε στην Ερώτησή μας στη Βουλή, με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να μην απαντά επί τους ουσίας στα όσα του καταλογίζει η Αξιωματική Αντιπολίτευση.

Εξάλλου, αποτελεί ξεκάθαρη πρόταση του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας να δοθούν χρήματα από το πρόσθετο κονδύλι για τις ζωοτροφές (100 εκατ. ευρώ), που ετοιμάζει το ΥπΑΑΤ για όλη την κτηνοτροφία, στους δικαιούχους χοιροτρόφους που έμειναν αυθαίρετα εκτός κορωνοενίσχυσης.

Είναι απαραίτητο οι άνθρωποι αυτοί να στηριχθούν οικονομικά άμεσα, ώστε να συνεχίσουν να παράγουν, να υποστηρίζουν τους εργαζόμενους, τους προμηθευτές και τις τοπικές κοινωνίες και να προσφέρουν στην επάρκεια της χώρας σε τρόφιμα, τη στιγμή μάλιστα που ολόκληρος ο πλανήτης βρίσκεται στα πρόθυρα επισιτιστικής κρίσης.

Δείτε εδώ την απάντηση Γεωργαντά:

https://www.agrotypos.gr/sites/default/files/inline-files/xoiroi_0.pdf