Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑΓΡΟΤΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επαγγελματική Κτηνοτροφική Εκπαίδευση

Πραγματοποιήθηκε δημόσια διαδικτυακή συζήτηση την Τετάρτη, 3/8/2022, με θέμα: Επαγγελματική Κτηνοτροφική Εκπαίδευση από τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Περιφέρειας Αττικής.

Στην συζήτηση με πρωτοβουλία της κας Ιωάννας Σαπουνάκη προσκλήθηκε ο κ Ανδρέας Στεφανίδης, από το Τοπικό Σημείο Επαφής: ACADEMY OF ENTREPRENEURSHIP, Τσίλλερ 61, 11144 ΑΘΗΝΑ, 2103313690, eye@akep.eu. Στην συζήτηση συμμετείχαν οι: Μάγδα Κοντογιάννη (Μενίδι Αττικής), Αθηνά Μιχαηλίδου (Μέγαρα), Σταυρούλα Παπαγεωργίου (Κιλκίς), Γιώργος Μπατσολάκης (Κομοτηνή), Ελισάβετ Μιχαηλίδου (Νέος Σκοπός Σερρών), Ζαφείρης Ναστούλης (Μέγαρα), Αργυρώ Λαγγουράνη (Λιδωρίκι Δωρίδας), Κατερίνα Ζιούτα (Κιλκίς), Ιωάννα Σαπουνάκη (Αρκαδία), Νίκος Δημόπουλος (Καβάλα) & Γιάννης Κοντογιάννης (Αχαρναί, πρόεδρο Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής) με συντονιστή τον Δημήτριο Μιχαηλίδη (Θεσσαλονίκη). Το video βρίσκεται στο https://www.facebook.com/618390278198909/videos/403405651775298.



 

Στην Ελλάδα μόνο το 0,6% του αγροτικού πληθυσμού έχει επαγγελματική αγροτική κατάρτιση και το 93,9% των αγροτών (γεωργοί, κτηνοτρόφοι) βασίζεται μόνο στην εμπειρία. Χρειάζονται επειγόντως Αγροτικά Σχολεία Μαθητείας και παρέμβαση σε όλα τα σχολεία ώστε μέσα σε μια δεκαπενταετία να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για ένα ΝΕΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ 2040 ΑΤΤΙΚΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ.

Μέχρι τότε, και επειδή ΔΕΝ υπάρχει ανταπόκριση από το ΥπΑΑΤ στις πολλές επιστολές του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής, οι κτηνοτρόφοι πρέπει να προσπαθήσουν να κάνουν ότι μπορούν μόνοι τους.

Στην Agrenda τις 30/7/2022 δημοσιεύθηκε η έρευνα του φηµισµένου ολλανδικoύ Πανεπιστημίου Wageningen µε τίτλο «Μήπως τελικά οι αγρότες βαρέθηκαν τους ειδικούς;». Οι αγρότες καταγράφηκε ότι αµφισβήτησαν τους ειδικούς επιστήμονες έναντι εκείνων, κυρίως αγροτών, µε «λαϊκές» ή «τοπικές» γνώσεις, επαναπροσδιορίζοντας τους αγρότες ως εµπειρογνώµονες, που βασίζονται σε βιωµατικές γνώσεις και δεξιότητες που είχαν τις ρίζες τους στην πρακτική εµπειρία.

Άλλωστε οι ενήλικοι αγρότες έχουν πολύ βεβαρυμμένο επαγγελματικό πρόγραμμα εργασιών, 365 μέρες τον χρόνο, 24 ώρες την ημέρα και ανειλημμένες κοινωνικές & οικογενειακές υποχρεώσεις και δεν έχουν διαθέσιμη την πολυτέλεια του χρόνου ή της παραμέλησης των οικογενειών τους.

Όπως φάνηκε από τις συζητήσεις, οι αγρότες προτιμούν βραχυχρόνιες Επισκέψεις Μελέτης ή Επισκέψεις Μάθησης και προσχεδιασμένη ανταλλαγή εμπειριών. Οι αγρότες (γεωργοί & κτηνοτρόφοι) δυσκολεύονται να εµπιστευτούν ανθρώπους µε µικρή καλλιεργητική ή εκτροφική εµπειρία, που τους λένε τι να κάνουν στο χωράφι τους ή στον στάβλο τους.

Ο κ Ανδρέας Στεφανίδης από την Ακαδημία Επιχειρηματικότητας παρουσίασε το ERASMUS για ΝΕΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ και το ERASMUS για ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ, το οποίο ενθουσίασε τους συμμετέχοντες, διότι μοιάζει ότι είναι αυτό που χρειάζονται οι κτηνοτρόφοι του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής.

Το Erasmus-Νέοι Επιχειρηματίες είναι ένα πρόγραμμα διασυνοριακής ανταλλαγής το οποίο προσφέρει σε νέους (ηλικιακά) ή καινούργιους επιχειρηματίες την ευκαιρία να αποκομίσουν γνώσεις από έμπειρους επιχειρηματίες οι οποίοι διευθύνουν μικρές επιχειρήσεις σε κάποια άλλη από τις συμμετέχουσες στο πρόγραμμα χώρες. Για να μετέχουν οι νέοι ή καινούργιοι κτηνοτρόφοι κάνουν αίτηση στο πρόγραμμα, παρουσιάζοντας την επιχειρηματική τους πρόταση (business plan) και επιλέγουν από τον κατάλογο των φιλοξενουσών κτηνοτροφικών ή άλλων επιχειρήσεων.

Η ανταλλαγή εμπειριών πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της παραμονής κοντά στον έμπειρο κτηνοτρόφο, γεγονός που βοηθά το νέο κτηνοτρόφο να αποκτήσει τις απαραίτητες δεξιότητες για τη διοίκησης μίας μικρής κτηνοτροφικής επιχείρησης. Ο υποδεχόμενος επιχειρηματίας δεν εισπράττει κάποια χρηματοδότηση.

Η ανταλλαγή διαρκεί 1-6 μήνες. Οι δύο κτηνοτρόφοι αποφασίζουν από κοινού σχετικά με τις δραστηριότητες που θα ακολουθήσουν στην ανταλλαγή. Υπάρχει μηνιαία αποζημίωση για τον νέο-καινούργιο ανάλογα με την χώρα υποδοχής (780€ για την Ελλάδα, 900€ για την Ιταλία) και ίσως και έξοδα μετακίνησης.

Στο Erasmus-Νέοι Επιχειρηματίες, μπορούν να μετέχουν νέοι ή καινούργιοι κτηνοτρόφοι που σχεδιάζουν να ξεκινήσουν την δική τους κτηνοτροφική εκμετάλλευση ή την έχουν ξεκινήσει ήδη εντός της τελευταίας τριετίας. Πρέπει να είναι πάνω από 18 ετών χωρίς ηλικιακό όριο.

Στο Erasmus-Έμπειροι Επιχειρηματίες είναι ένα πρόγραμμα διασυνοριακής ανταλλαγής όπου έμπειροι κτηνοτρόφοι που έχουν κάνει αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα παρουσιάζοντας την κτηνοτροφική τους εκμετάλλευση.

Ο επιχειρηματίας υποδοχής ωφελείται από τις νέες προοπτικές που παρέχονται για την επιχείρησή του/ της και αποκτά την ευκαιρία να συνεργαστεί με εταίρους από άλλες χώρες ή να ενημερωθεί για νέες αγορές. Δεν προβλέπεται χρηματοδότηση στον έμπειρο κτηνοτρόφο υποδοχής. Το πρόγραμμα ανταλλαγής και η γλώσσα επικοινωνίας συμφωνείται με τον επισκέπτη νέο-καινούργιο κτηνοτρόφο.

Ο Έμπειρος Κτηνοτρόφος πρέπει εκτός από την παρουσίαση της επιχείρησης να έχουν ή να διοικούν κτηνοτροφική εκμετάλλευση πάνω από τρία χρόνια και να είναι πρόθυμος να μοιραστεί τις γνώσεις και την εμπειρία του με έναν νέο κτηνοτρόφο.

Στο Erasmus-Έμπειροι Επιχειρηματίες μπορούν να μετέχουν έμπειροι κτηνοτρόφοι οι οποίοι είναι ιδιοκτήτες ή διευθυντές μικρής ή μεσαίας κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης σε κάποια από τις συμμετέχουσες χώρες.

Ο κ Α. Στεφανίδης είπε ότι σε όλα αυτά τα διαδικαστικά μπορεί να υποστηρίξει την ανταλλαγή η Ακαδημία Επιχειρηματικότητας (2103313690, eye@akep.eu).

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη (6932094231) κατέγραψε το έντονο ενδιαφέρον και το Διοικητικό Συμβούλιο του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής-Άγιος Γεώργιος προτίθεται να υποστηρίξει το πρόγραμμα ανταλλαγής επιχειρηματιών ERASMUS. Σε μια από τις προσεχείς ανοικτές δημόσιες διαδικτυακές συνεδριάσεις (Τετάρτη, 21.30) θα προσπαθήσει να δρομολογήσει τόσο αποτύπωση του ενδιαφέροντος Εμπείρων Κτηνοτρόφων στην Αττική, όσο και να βοηθήσει Νέους ή Καινούργιους Κτηνοτρόφους να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες του ERASMUS.

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής περίμενε ενημέρωση και από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ για τα ΔΙΕΚ, που δεν συμμετείχε, όσο και από τον ΣΕΚ, ο οποίος προκήρυξε κατάρτιση κτηνοτροφίας σε 1277 εργαζόμενους και δέχεται αιτήσεις μέχρι 21/8/2022, που δεν συμμετείχε.

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής προετοιμάζεται για την ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΓΡΟΤΙΣΣΑΣ, με υβριδική εκδήλωση το Σάββατο, 15 Οκτ 2022, στις 12.00, στις ΑΧΑΡΝΕΣ, Αττικής και διαδικτυακά στο https://us02web.zoom.us/j/82591332134?pwd=QVpWQUtrc3dDWStVWVZONHlxZ2VEdz09

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382, ΑγροΝέα, AgroBus