Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Διαδικτυακές απάτες: Τι πρέπει να προσέξετε για να τις αποφύγετε

Πολλές είναι οι απειλές που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας χρήστης κατά την περιήγησή του στο διαδίκτυο με τους λεγόμενους web browsers (προγράμματα περιήγησης ιστού).

Μεταξύ άλλων, οι κυβερνοεγκληματίες έχουν τη δυνατότητα να ελέγξουν από απόσταση έναν υπολογιστή και να αποκτήσουν πρόσβαση στο δίκτυο στο οποίο αυτός είναι συνδεδεμένος.
 

Ο κ. Ευαγγελίου, ηλεκτρονικός ασφαλείας, παρέθεσε τους κινδύνους που συναντούμε στο διαδίκτυο και τρόπους ώστε να αποφύγουμε τις απάτες.

«Οι πιο συνηθισμένες περιπτώσεις τους τελευταίους 6-7 μήνες, βλέπουμε ραγδαία αύξηση από διαδικτυακές απάτες, κάθε μέρα συναντάμε στους λογαριασμούς email, μηνύματα που πατώντας έναν σύνδεσμο, θα οδηγηθεί σε μία απάτη που θα αναγκαστεί να βάλει κωδικούς από λογαριασμούς του στα social media ή από την τράπεζα και θα βρεθεί να χάσει χρήματα ή προσωπικά δεδομένα που με τη σειρά τους θα φέρουν περαιτέρω προβλήματα», ανέφερε αρχικά.

Η πιο βασική οδηγία που πρέπει να δώσουμε σε κάποιον, είναι να μην βιάζεται να απαντήσει σε ένα μήνυμα ή email που του έρχεται.

Το δεύτερο και πιο σημαντικό είναι ότι όταν κάποιος έχει βάλει ασφάλειες από λογαριασμούς του στην τράπεζα ή τα κοινωνικά δίκτυα, ό,τι του έρχεται ως μήνυμα στο κινητό να μην το μεταδίδει σε κάποιον άλλο. Καμία εταιρεία δεν πρόκειται ποτέ να μας ζητήσει κάτι από κάποιο μήνυμα.

Υπάρχουν εκτεταμένες απάτες που μας ζητούν να δώσουμε σε κάποιον τρίτο πληροφορίες.

«Τα κινητά τηλέφωνα από τη φύση τους είναι τερματικά επικοινωνίας. Ο πάροχος και κάποιοι επιτήδειοι θα επιχειρήσουν να αποκτήσουν πρόσβαση. Αυτό που πρέπει να καταλάβει ο κόσμος είναι ότι μπορούμε να καταλάβουμε εάν συμβαίνει μία παραβίαση ή μία υποκλοπή. Το τηλέφωνο όταν το παραλάβουμε και το ρυθμίσουμε θα έχει κάποιες δικλείδες ασφαλείας, και εάν συμβεί κάποια παραβίαση, θα έχουμε κάνει τις κατάλληλες ρυθμίσεις και θα μας έρθει ειδοποίηση ή μήνυμα ότι συμβαίνει μία παραβίαση», συμπλήρωσε.

Ένα συμβατικό κινητό με πλήκτρα, σίγουρα δεν έχει λογισμικό που να μπορεί κάποιος να το παραβιάσει. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσω του παρόχου ή μίας επισύνδεσης», κατέληξε ο κ. Ευαγγελίου.