Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου, 2023
ΚΟΙΝΩΝΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Νέο Βιβλίο: «Παραμύθια μιλημένα κι ακουσμένα» της Μαρίας Παπανικολάου

   «Παραμύθια μιλημένα κι ακουσμένα»

Αφηγήσεις από τη λαϊκή παράδοση 

Εικονογράφηση: Ηλίας Κασσελάς

Το νέο βιβλίο των εκδόσεών μας με τίτλο «Παραμύθια μιλημένα κι ακουσμένα» της Μαρίας Παπανικολάου είναι μια συλλογή παραμυθιών από τη λαϊκή παράδοση.

Πρόκειται για «Παραμύθια Μιλημένα κι Ακουσμένα», που διέδωσαν γενιές και γενιές παραμυθάδων, από το στόμα στο αυτί και από το αυτί στο στόμα,  ανάμεσα σε οικογένειες, συγγενείς, παρέες, φίλους, συγχωριανούς, ενήλικες και παιδιά. Αυτό που επιδιώκει αυτή η συλλογή παραμυθιών, είναι να μεταφέρει την αίσθηση, τον ενθουσιασμό και την εσωτερική φλόγα, που καίει  μέσα μας, στο άκουσμα ενός παραμυθιού. 

Αυτή την «αίσθηση» επιθυμεί να μεταφέρει μέσα από αυτό το βιβλίο, η Μαρία Παπανικολάου, που είναι και η ίδια προφορική αφηγήτρια. Ο τρόπος γραφής της, είναι αφηγηματικός,  άμεσος και  όσο πιο “προφορικός-προσωπικός»  γίνεται να είναι στο χαρτί, «σαν να ακούς κάποιον να στα λέει».

Η σοφία των παραμυθιών και η βαθιά αλήθεια τους απευθύνεται σε όλους, παιδιά και ενήλικες. Ο παρηγορητικός και καθησυχαστικός τους λόγος φέρνει μηνύματα δύναμης και υπομονής από το βαθύ παρελθόν, μηνύματα που τόσο έχουμε ανάγκη στην πολύβουη εποχή που ζούμε.

Την εικονογράφηση έχει κάνει ο ζωγράφος Ηλίας Κασσελάς. Η ξεχωριστή εικονογραφική του προσέγγιση αποτελεί σημαντικό μέρος του βιβλίου. Οι ζωγραφιές του είναι ιδιαίτερες και δημιουργούν το δικό τους εικαστικό χώρο. Χωρίς να υπογραμμίζουν ή να εξηγούν το κάθε παραμύθι, συμπληρώνουν το κείμενο συμβάλλοντας σε ένα εικαστικό και λογοτεχνικό διάλογο. Έτσι επιδιώκει να δηλώσει την παρουσία του το ανείπωτο, η σιωπή, η παύση και η ανάσα του αφηγητή που σαφώς δε θα μπορούσε να αποτυπωθεί στο κείμενο με άλλον τρόπο.

Βιογραφικά

Μαρία Παπανικολάου

Η Μαρία Παπανικολάου, είναι αφηγήτρια, ιστορικός και συγγραφέας. Σπούδασε Ιστορία (Social & Cultural History) στο Leeds Becket University στη Μεγάλη Βρετανία και απέκτησε Μεταπτυχιακό (ΜΑ of Arts) από το ίδιο πανεπιστήμιο. Σπούδασε επίσης Δημοσιογραφία στο Δημοσιογραφικό Εργαστήρι ΑΚΠΕΣ στην Αθήνα. Εργάστηκε στο χώρο των εκδόσεων βιβλίων περνώντας διαδοχικά από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, Ίνδικτος, Μεταίχμιο, Αερόστατο & Μίνωας. Το λαϊκό παραμύθι και η προφορική αφήγηση μπήκε στη ζωή της 2004. Δάσκαλός της ήταν ο Στέλιος Πελασγός. Σχεδιάζει και υλοποιεί Εκπαιδευτικά  Προγράμματα για παιδιά δημοτικών σχολείων.  Έχει γράψει τα βιβλία:

  • Η απίστευτη ιστορία του θεού Διόνυσου (εκδόσεις ΟΣΕΛΟΤΟΣ)
  • Το Παλάτι του Ήλιου (εκδόσεις ΚΑΛΕΝΤΗΣ)
  • Λουκιανού- Αληθινή Ιστορία, Απόδοση-Μετάφραση (εκδόσεις Polaris)

Ηλίας Κασσελάς

Ο Ηλίας Κασσελάς γεννήθηκε το 1988, και ζει και εργάζεται μεταξύ Κορίνθου και Αθήνας. Είναι απόφοιτος της Σχολής Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, με έδρα τη Φλώρινα. Στην διάρκεια της φοίτησης του παρακολούθησε το Εργαστήριο Πολυμέσων για ένα χρόνο, με δάσκαλο το Βασίλη Μπούζα, και στη συνέχεια το Δεύτερο Εργαστήριο Ζωγραφικής με δάσκαλο τον Γιάννη Καστρίτση, από το οποίο και αποφοίτησε το 2011. Εχει δείξει τη δουλειά του σε ατομικές καθώς και ομαδικές εκθέσεις και εικαστικά projects. Έχοντας ασχοληθεί με το animation, πήρε μέρος στο φεστιβάλ-διαγωνισμό της Σύρου, AnimaSyros, το 2012. Από το 2019 συμπράττει με την συλλογικότητα εικαστικών καλλιτεχνών ARC -Art Revisited Collective. Το 2021 εικονογράφησε την «Αληθινή Ιστορία» του Λουκιανού, σε απόδοση Μαρίας Παπανικολάου (εκδ. Polaris, Αθήνα). Το Μάρτιο του 2022 ο Ηλίας Κασσελάς παρουσίασε την ατομική του έκθεση με τίτλο: Ομόφωνη Στιγμή, στην Αίθουσα Τέχνης Τεχνοχώρος Art Gallery στην Αθήνα, σε επιμέλεια του Πάρη Καπράλου. Έργα του ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές.

 

Εκδόσεις ΗΔΥΦΩΝΟ, Αύγουστος 2022

ΜΑΥΡΟΚΟΡΔΑΤΟΥ 12 –ΑΙΓΙΟ

Τηλ.26910-60538, 6948480298                              Εικονογράφηση: Ηλίας Κασσελάς

www.idifono.gr

email: idifono@gmail.com