Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατατέθηκε τροπολογία για πλαφόν κέρδους σε καυσόξυλα και pellet

Πλαφόν στο περιθώριο κέρδους της τιμής στα καυσόξυλα, βάζει η κυβέρνηση: Η σχετική τροπολογία κατατέθηκε στη Βουλή και ψηφίζεται και υποχρεώνει –μεταξύ άλλων- τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο να δηλώνουν τα αποθέματά τους στις Αρχές. Με τη συγκεκριμένη κίνηση το Υπουργείο Ανάπτυξης επιβάλλει πλαφόν στο περιθώριο κέρδους από την πώληση καυσόξυλων, πέλετ και άλλων στερεών καυσίμων που χρησιμοποιούνται για θέρμανση.

Η ρύθμιση προβλέπει πως έως την 31η.12.2022, απαγορεύεται η αποκόμιση μικτού κέρδους από την πώληση στερεών καυσίμων κάθε είδους που χρησιμοποιούνται για θέρμανση χώρων, όταν το περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα όγκου ή βάρους, ανάλογα με τον τρόπο πώλησης, υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο μικτού κέρδους της 1ης.11.2021».



 

Υποχρέωση δήλωσης των αποθεμάτων
Παράλληλα, οι επιχειρήσεις πώλησης καυσόξυλων υποχρεούνται να δηλώνουν στις αρμόδιες αρχές τα αποθέματα σε καυσόξυλα, πέλετ, μπρικέτες και προσανάμματα προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα τεχνητής έλλειψης στην αγορά.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τη διάταξη περί αισχροκέρδειας έως την 31η.12.2022 απαγορεύεται η αποκόμιση μικτού κέρδους από την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος ή την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας που είναι απαραίτητη για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση και την ασφάλεια του καταναλωτή, καθώς και από την πώληση γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, ιδίως πρώτων υλών για παραγωγή λιπασμάτων, ζωοτροφών, ωμών δημητριακών παντός είδους, αλεύρων, ηλίανθου και φυτικών ελαίων, όταν το περιθώριο μικτού κέρδους, ανά μονάδα, υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο μικτού κέρδους, ανά μονάδα, προ της 1ης.9.2021.

Εκρηκτικές αυξήσεις στις τιμές των καυσόξυλων
Τα καυσόξυλα φέτος κοστίζουν περί τα 130-160 ευρώ ανά κυβικό από 100-120 ευρώ πέρυσι, δηλαδή μια αύξηση της τάξης του 33% και… βάλε. Οι τιμές ποικίλλουν, αναλόγως του είδους του ξύλου. Στην περίπτωση του πέλετ, η συσκευασία 15 κιλών έφτασε να πωλείται 8,5-10 ευρώ από 5,5-6 ευρώ πριν από ένα χρόνο.

Αρμόδιο στέλεχος του ΥΠΑΝ αναφέρει πως επί της ουσίας μπαίνει πλαφόν στο περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων που εμπορεύονται τα συγκεκριμένα είδη, ξεκαθαρίζοντας πως δεν τίθεται θέμα διατίμησης, διότι πρόκειται για προϊόντα που είναι διεθνώς εμπορεύσιμα.

Αυτό σημαίνει, πρακτικά, πως σε ενδεχόμενη διατίμηση (π.χ. για τα καυσόξυλα στα 110 ευρώ ανά κυβικό), τον έμπορο δεν θα τον συνέφερε να πουλήσει εντός Ελλάδας. Οπότε, είναι πιθανό να αναζητούσε αγορές στο εξωτερικό, κάτι που θα δημιουργούσε συνθήκες τεχνητής έλλειψης στην εγχώρια αγορά.

Γι’ αυτό το λόγο αποφασίστηκε και σ’ αυτήν την περίπτωση το πλαφόν να τεθεί στο περιθώριο κέρδους. Στην παρούσα φάση, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου του ΥΠΑΝ έχει ξεκινήσει έρευνα και είναι σε επικοινωνία με στελέχη της αγοράς αναζητώντας το κατάλληλο χρονικό διάστημα αναφοράς, βάσει του οποίου θα γίνεται η σύγκριση με τις σημερινές τιμές. «Είναι ένας μήνας ή περισσότεροι μήνες του φθινοπώρου (σ.σ.: ο μέσος όρος), που υπάρχει μεγάλη ζήτηση γι’ αυτά τα προϊόντα», όπως επισημαίνουν κυβερνητικοί παράγοντες με πλήρη γνώση του αντικειμένου.

Ζήτημα και με την προσφορά ξυλείας
Στο μεταξύ, κύκλοι του ΥΠΑΝ σημειώνουν πως το πρόβλημα δεν έχει να κάνει μόνο με τις τιμές που φτάνουν στον τελικό καταναλωτή. Σχετίζεται άμεσα και με την προσφορά της ξυλείας.

Όπως εξηγούν στελέχη του Υπουργείου Ανάπτυξης ενώ υπάρχει διαθέσιμη ξυλεία, πολλές φορές μένει στις θέσεις συγκομιδής ή υπάρχουν προβλήματα στην υλοτόμηση κ.λπ.

Κι ενώ αυτά τα ζητήματα υπήρχαν από παλιά, τώρα που έχουν αυξηθεί οι τιμές φαίνονται πολύ περισσότερο. Το ζητούμενο, όπως μεταφέρουν από το υπουργείο, είναι να μπορέσει να συντονιστεί καλύτερα η συγκομιδή.

Άλλωστε, «η ξυλεία σε μεγάλο βαθμό έχει να κάνει με τον καθαρισμό της πλεονάζουσας “ξυλόμαζας” από τα δάση. Κάτι που είναι ευεργετικό και για τα δάση, να γίνεται δηλαδή αυτή η αποψίλωση», υπογραμμίζουν.

enikonomia.gr