Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανατροπή με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης – «Πρεμιέρα» με τιμή διάθεσης από 1.33 – 1.38 ευρώ -VIDEO

Φθηνότερο από το φυσικό αέριο κατέληξε το πετρέλαιο θέρμανσης με την τιμή διάθεσής του να ξεκινά από το 1.33 ευρώ/ λίτρο.

Πανάκριβο αλλά… όχι σαν το αέριο
Ευχάριστη ανατροπή στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης με τιμές διάθεσης από 1.33 μέχρι και 1,38 ευρώ το λίτρο αν και πέρυσι η πρεμιέρα έγινε, χωρίς επιδότηση, στο 1,16 ευρώ το λίτρο και έφτασε στα 1,60 ευρώ το λίτρο πριν το κλείσιμο της χειμερινής σεζόν. Η τιμή που αρχίζει εφέτος η διάθεση είναι πιο χαμηλή από το 1.50 ευρώ που έβλεπαν οι πρατηριούχοι ως πιθανή τιμή εκκίνησης.



 

2022: Εκκίνηση από 1.33€ – 1,38 € /λίτρο
2021: Εκκίνηση από 1.16€ – κλείσιμο σεζόν 1.60€

Αν και το κόστος είναι σημαντικά υψηλότερο αφού η διαφορά στα 1000 λίτρα σε σχέση με πέρυσι είναι από 170€ μέχρι 220€ η τιμή του πετρελαίου τελικά παραμένει δελεαστικότερη από το μέχρι πριν λίγο καιρό πάμφθηνο φυσικό αέριο.

Πόσο παραπάνω θα πληρώσουν φέτος το πετρέλαιο οι καταναλωτές
Για κατανάλωση 1.000 λίτρων: Από 170€-220€ παραπάνω σε σχέση με το 2021

Με το κόστος του πετρελαίου να συγκρατείται και το φυσικό αέριο να καλπάζει, πλέον ένα διαμέρισμα μπορεί να ζεσταθεί φτηνότερα με το πετρέλαιο. Αυτό οδήγησε στην αύξηση παραγγελιών στην Βόρεια Ελλάδα κατά 30%.

Την ίδια ώρα το πετρέλαιο είναι ο μεγάλος βράχνας των οδηγών ενώ και οι πρατηριούχοι ανησυχούν από την τεράστια διαφορά ανάμεσα στην τιμή διάθεσης για το diesel κίνησης και για το πετρέλαιο θέρμανσης που είναι κοντά στα 70 λεπτά το λίτρο.

Αυτό που φοβούνται οι πρατηριούχοι είναι η έξαρση του λαθρεμπορίου ή και της χρήσης του πετρελαίου θέρμανσης ως κίνησης ειδικά καθώς οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου επέστρεψαν σε ανοδική τροχιά και το Brent έφτασε τα 94,6 δολάρια το βαρέλι.

Σε κάθε περίπτωση το diesel κίνησης παραμείνει πανάκριβο και ακριβότερο από την βενζίνη στο 2,107 ευρώ λίτρο όταν η αμόλυβδη είναι στα 2,031 ευρώ.

Diesel κίνησης: 2.107€
Αμόλυβδη: 2.031€

Ακόμα χειρότερη η κατάσταση στην Θεσσαλονίκη με την ψαλίδα να ανοίγει και άλλο.

Έτσι οι οδηγοί και κυρίως οι επαγγελματίες με την μεγάλη κατανάλωση έχουν περίπου 5 ευρώ επιβάρυνση σε κάθε γέμισμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οικονομικά με τα μέχρι τώρα δεδομένα και προβλέψεις συμφέρει τους καταναλωτές να βάλουν πετρέλαιο είτε μέσα στο σαββατοκύριακο είτε ίσως από Δευτέρα με Τρίτη. Το φυσικό αέριο μετά τις παρεμβάσεις είναι η πιο οικονομική επιλογή για τους καταναλωτές.

Παιχνίδι του Βλαντιμίρ Πούτιν με σύμμαχο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προεικονίζεται στην διεθνή σκακιέρα , καθώς χτίζουν στην Ανατολική Θράκη το Κέντρο του Ευρωπαϊκού φυσικού αερίου.

megatv.com