Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΚΟΙΝΩΝΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρανάκης: Δεν μειώνουμε τον ΦΠΑ στα μακαρόνια γιατί οι πλούσιοι τρώνε περισσότερα

Αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του Κωνσταντίνου Κυρανάκη, βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, σχετικά με την απραγία της κυβέρνησης μπροστά στο πρωτοφανές κύμα ακρίβειας, αρνούμενη να μειώσει τον ΦΠΑ στα τρόφιμα.



 

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ισχυρίστηκε ότι αν μειωθεί ο ΦΠΑ, τότε θα ευνοηθούν οι πλούσιοι. Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα τα μακαρόνια, λέγοντας ότι οι πλούσιοι τρώνε περισσότερα και άρα μπαίνουν περισσότερα χρήματα στα κρατικά ταμεία. Συγκεκριμένα, ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης μιλώντας στο Blue Sky δήλωσε:

«Προφανώς και όλοι θα θέλαμε ο ΦΠΑ να είναι χαμηλότερος. Τι συμβαίνει όμως εδώ; Ναι, ο πλούσιος και ο φτωχός – δεν μου αρέσουν αυτές οι λέξεις αλλά ας τις χρησιμοποιήσω και εγώ για την οικονομία της συζήτησης – έχουν διαφορά στην κατανάλωση. Δηλαδή τι συμβαίνει εδώ; Θα πληρώσουν μεν τον ίδιο φόρο στα μακαρόνια, όμως ένας πλούσιος που έχει περισσότερα χρήματα θα καταναλώσει και περισσότερο. Άρα η μεγαλύτερη κατανάλωση, τα περισσότερα πακέτα μακαρόνια, να το πω έτσι, αποδίδουν παραπάνω ΦΠΑ στα κρατικά ταμεία από τα οποία επιλέγει η κυβέρνηση να ενισχύσει αδύναμους και μεσαία τάξη».