Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το χρηματιστήριο του… μανάβη

Να γιατί πληρώνουμε πανάκριβο το ηλεκτρικό ρεύμα.

Σκέψου να πάει κάποιος στο μανάβη για να αγοράσει από ένα κιλό διάφορα φρούτα και λαχανικά. Ας βάλουμε ενδεικτικές τιμές, πατάτες (τιμή 1€/κιλό), αγγούρια (τιμή 1€/κιλό) , ντομάτες (τιμή 1€/κιλό) , καρότα (τιμή 1€/κιλό) , πεπόνι (τιμή 1€/κιλό) , πιπεριές (τιμή 1€/κιλό) , φράουλες (τιμή 10€/κιλό) και αβοκάντο (τιμή 11€/κιλό) .



 

Αγοράζει ένα κιλό από όλα. Ο μανάβης για τον απλό κόσμο που γνωρίζει απλή αριθμητική θα χρέωνε: 1+1+1+1+1+1+10+11 = 27€. Και ο πελάτης του θα θεωρούσε φυσιολογικό να πλήρωνε 27€.

Πόσο λάθος κάνουν: Η σωστή χρέωση είναι 80€. Η κοινοτική οδηγία υποχρεώνει τον μανάβη να τα χρεώσει όλα στην τιμή της φράουλας.

Πως είπατε; Είναι κλεψιά; Κι όμως, αυτό γίνεται στην αγορά ενέργειας.

Μαζεύονται οι παραγωγοί ρεύματος και δίνουν τιμές για την επόμενη ημέρα, βασισμένοι στα μοντέλα πρόβλεψης που διαθέτουν, κατανάλωσης, καιρικών συνθηκών, κλπ.

Αφού αποκλείσουν την πιο ακριβή τιμή για να αποφύγουν ( και καλά ) την κερδοσκοπία, χρεώνουν όλο το ρεύμα στην αμέσως δεύτερη υψηλότερη τιμή, άσχετα αν το κόστος είναι πολύ μικρότερο. Τα αγγούρια, τις πατάτες,κλπ, τα πληρώνεις για φράουλες!

Με ποια δικαιολογία; Να ενισχύσουν τους παραγωγούς αγγουριών (τις ΑΠΕ). Στο μεταξύ, για να περάσει πιο εύκολα η απάτη, ονομάζουν την κατάθεση τιμών, χρηματιστήριο ενέργειας! Ακούς χρηματιστήριο και πάει το μυαλό σου ότι πρόκειται για εκατομμύρια ή έστω χιλιάδες συμμετέχοντες στις διαδικασίες αγορών και πωλήσεων. Στην πραγματικότητα όμως είναι μια χούφτα εταιρίες σε κάθε χώρα και υποτίθεται καθορίζονται οι τιμές στην ελεύθερη αγορά. Οι εμπνευστές του μηχανισμού φαίνεται θεωρούσαν πως στα ολιγοπώλια ανταγωνίζονται οι εταιρίες σκληρά μεταξύ τους. Όπως για παράδειγμα, στην κινητή τηλεφωνία που δεν διανοείται άνθρωπος να πιστέψει το ενδεχόμενο να έχουν συνεννοηθεί μεταξύ τους. Μπα!!! Ότι έχουν ίδιες τιμές είναι καθαρά θέμα σύμπτωσης!

Το κόλπο δεν τελειώνει εδώ όμως!

Πριν πληρώσεις σου λέει ο μανάβης πόσο τυχερός είσαι που η κυβέρνηση μεριμνάει για εσένα. Δεν θα πληρώσεις 80€ αλλά 30€, διότι τα υπόλοιπα 50€ θα τα πάρει από το κράτος, το οποίο επιδοτεί τις αγορές λαχανικών και φρούτων. Εσύ πανηγυρίζεις που γλίτωσες τόσα χρήματα και δεν αναρωτιέσαι από πού βρίσκει η κυβέρνηση τα χρήματα. Δεν σκέφτεσαι πως είναι από τους φόρους σου! Από τον ΦΠΑ που πληρώνεις σε κάθε προϊόν που αγοράζεις. Από εκεί βρέθηκε ο περίφημος “δημοσιονομικός χώρος”.

Στο μεταξύ, οι έμμεσοι φόροι είναι περισσότεροι από αυτούς που πλήρωνες, επειδή έχουν αυξηθεί οι τιμές των υπόλοιπων αγαθών.

Γιατί αυξήθηκαν οι τιμές; Λόγω του πληθωρισμού που προήρθε κατά κύριο λόγο από το αυξημένο κόστος ενέργειας.

-Ερώτηση: Αλήθεια, με τα 1.9 δις που θα επιδοτήσει η κυβέρνηση τους λογαριασμούς ρεύματος μόνο για το Σεπτέμβρη, πόσα νοσοκομεία θα μπορούσε να φτιάξει; Πόσες μονάδες ηλεκτρισμού;

-Απάντηση: Μια υπερσύγχρονη λιγνιτική μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με σχεδόν μηδενικούς ρύπους κοστίζει 2 δις.

Αυτά και περαστικά μας!

*Το άρθρο αναδημοσιεύεται από την εφημερίδα που εκδίδει η Πανελλήνια Ένωσης Απόστρατων Πυροσβεστικού Σώματος (ΠΕΑΠΣ)

alt.gr