Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η … κόπρος των δανείων

Η υποκρισία χτυπάει «κόκκινο» με αφορμή τον κυβερνητικό βουλευτή – «κοράκι» των «κόκκινων» δανείων. «Πέφτουν από τα σύννεφα» όσοι έχουν συνυπογράψει το πραγματικό έγκλημα: Την πολιτική που νομιμοποιεί την κερδοσκοπία, τους πλειστηριασμούς σε βάρος των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και των βιοπαλαιστών επαγγελματιών.

Ολοι παριστάνουν πως δεν ξέρουν για τον «φόνο»: Ούτε το ΠΑΣΟΚ, που ως κυβέρνηση «άνοιξε τον χορό», αίροντας την όποια προστασία υπήρχε για την πρώτη κατοικία από τους πλειστηριασμούς.



 

Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, που νομοθέτησε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς με το πάτημα ενός κουμπιού και έκανε «ιδιώνυμο» αδίκημα τον αγώνα εναντίον τους. Με δικούς του νόμους διώκονται σήμερα συνδικαλιστές.

Ούτε βέβαια η κυβέρνηση της ΝΔ, που στήριξε με κάθε τρόπο τα «κοράκια» των funds και νομοθέτησε τη… δεύτερη ευκαιρία στον εκβιασμό των επαγγελματιών και τη μετατροπή τους σε νοικάρηδες στα σπίτια τους.

Κι όμως, αυτή η πολιτική οδήγησε σε πάνω από 40.000 πλειστηριασμούς μόνο το πρώτο δεκάμηνο του 2022 και έπεται συνέχεια!

Κάνουν πως δεν είδαν και δεν άκουσαν για τις δεσμεύσεις που υπέγραψαν όλοι μαζί στα μνημόνια και «μεταμνημόνια» για την «ελάφρυνση» των τραπεζών από τα «κόκκινα» δάνεια, ώστε «άσπιλες και αμόλυντες» να προχωρήσουν σε έναν νέο γύρο χρηματοδότησης και δανεισμού των επιχειρηματικών ομίλων.

Ούτε για την πολιτική που ρίχνει εκατομμύρια κόσμου στα «νύχια» των κορακιών. Που θωρακίζει τα κέρδη των τραπεζών και άλλων επιχειρηματικών ομίλων με κάθε είδους διευκολύνσεις, ενώ στους δανειολήπτες σφίγγει τη θηλιά στον λαιμό για να πληρώνουν διπλά και τρίδιπλα – όσοι και αν τα καταφέρουν.

Το ίδιο κάνουν ξανά σήμερα, με τη λεγόμενη «στεγαστική» πολιτική τους, η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.

Οι «λύσεις» που προτείνουν όλοι για την πανάκριβη κατοικία έχουν στον πυρήνα τους τον δανεισμό από τις τράπεζες και το «ασήμωμα» των κατασκευαστικών ομίλων με χρήματα από τις εισφορές των εργαζομένων, στο όνομα μάλιστα της «πράσινης» ανάπτυξης.

Ποιος ευθύνεται όμως για τα πανάκριβα σπίτια; Μήπως δεν είναι οι ίδιοι που φόρτωσαν διαδοχικά τη λαϊκή κατοικία με απανωτά χαράτσια και φόρους, όπως ο ΕΝΦΙΑ, που όλοι «θα» καταργούσαν και όλοι διατηρούν;

Μήπως δεν είναι η πολιτική στήριξης των επιχειρηματικών – τουριστικών κερδών, που εκτοξεύει τα νοίκια και κάνει ολόκληρες περιοχές απροσπέλαστες για τα λαϊκά στρώματα;

Αυτό είναι το «ψητό» που μυρίζονται τα κοράκια: Τα χρέη που φούσκωσαν και ξαναφουσκώνουν, εξαιτίας της πολιτικής που τσακίζει το λαϊκό εισόδημα και της στέγης – πανάκριβο εμπόρευμα, φαντάζουν στα μάτια τους ως «ευκαιρία» για νέα κέρδη, κάνοντας «μπίζνες» με την αγωνία και το «στρίμωγμα» του λαού στο καναβάτσο.

Η υπόθεση του κυβερνητικού βουλευτή, πράγματι σκανδαλώδης, δεν είναι παρά μόνο το καπάκι του υπονόμου. «Απορούν» και τσακώνονται για τα «φυντάνια» που φυτρώνουν στην «κοπριά», που όλοι μαζί συσσώρευσαν. Και, ταυτόχρονα, κλείνουν τις μύτες τους και θέλουν τα αρπακτικά των funds, αλλά… με τάξη, «ηθική» και έλεγχο στο «πόθεν έσχες».

Αυτήν την κόπρο του Αυγείου μόνο ο λαός μπορεί να την καθαρίσει και όχι οι κυβερνητικοί και επίδοξοι «σωτήρες».

Δυναμώνοντας τον αγώνα για να «κοπούν από τη ρίζα» τα χέρια των αρπακτικών που «πετάνε» λαίμαργα πάνω από τη λαϊκή κατοικία. Για απαγόρευση πλειστηριασμών, διαγραφή τόκων και χρεών για τα λαϊκά σπίτια, αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, συνολικά του λαϊκού εισοδήματος.

Αυτά τα αιτήματα βρίσκονται στην προμετωπίδα της μεγάλης πανελλαδικής απεργίας στις 9 Νοέμβρη, κι είναι ένας ακόμα λόγος να αφήσει τη σφραγίδα της παντού!

902.gr