Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

“Όλα ζουν αν τα θυμάμαι…” Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Μητροπολίτη Αργολίδος -VIDEO

Στο πνευματικό κέντρο της προσφυγικής κωμόπολης της Νέας Κίου στην Αργολίδα έγινε η παρουσίαση του νέου βιβλίου του μητροπολίτη Αργολίδος Νεκτάριου “Όλα ζουν αν τα θυμάμαι…”. Πρόκειται για ένα βιβλίο για τη Μικρά Ασία και τις αλησμόνητες πατρίδες.



 

Την παρουσίαση του βιβλίου έκανε με τον δικό του μοναδικό τρόπο ο πρωτοπρεσβύτερος Σπυρίδωνας Βασιλάκος, της Ι.Μ. Θηβών και Λεβαδείας. Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε με αφορμή την επιστροφή της Ιερής εικόνας των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Νέα Κίο Αργολίδος από το πολεμικό ναυτικό. Η Νέα Κίος υποδέχθηκε με κάθε λαμπρότητα την ιστορική εικόνα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, που διασώθηκε από την Κίο της Μικράς Ασίας τον Αύγουστο του 1922 από το πολεμικό Ναυτικό, Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2022. Η εικόνα η οποία αγιογραφήθηκε το 1920 στο Άγιο Όρος, διασώθηκε από άνδρες του αντιτορπιλικού «Πάνθηρ» τον Αύγουστο του 1922 και φυλασσόταν μέχρι σήμερα , ως λάφυρο πολέµου, στη Σχολή Ναυτικών ∆οκίµων. Μετά από συντονισμένες προσπάθειες του πρώην αντιναυάρχου Π. Λίτσα ,της επιτροπής μνήµης και του εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ιερού ναού Θεομάνας στη Νέα Κίο η εικόνα επέστρεψε μετά από 100 χρόνια στην Αργολίδα.

Προηγήθηκε εσπερινός στην εκκλησία της Θεομάνας όπου και θα παραμείνει μόνιμα πλέον η ιερή εικόνα των Αγίων από τον εφημέριο του ναού πρωτοπρεσβύτερο π .Δημοσθένη Γάτσιο.

Ο π. Σπυρίδων Βασιλάκος γεννήθηκε στον Πειραιά. Είναι πτυχιούχος της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής σχολής Αθηνών και του τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής σχολής Αθηνών. Τον Ιανουάριο του 1995 χειροτονήθηκε διάκονος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη πρ. Πειραιώς κ. Καλλίνικο και το Σεπτέμβριο του 1998 πρεσβύτερος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη πρ. Θηβών και Λεβαδείας και νυν Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο. Είναι εφημέριος του Ιερού Προσκυνηματικού ναού Ευαγγελιστού Λουκά Θηβών. Διακονεί ως υπεύθυνος του Εκκλησιαστικού Ραδιοφώνου της τοπικής Εκκλησίας.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ