Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΚΟΙΝΩΝΙΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Σκυλεύουν» τα σπίτια των λαϊκών νοικοκυριών και μοιράζουν … άδεια καλάθια

Σε εφαρμογή έχει τεθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για χιλιάδες νέους πλειστηριασμούς λαϊκών σπιτιών, με στόχο να φτάσουν τις 40.000 μέσα στους επόμενους δύο μήνες. Αυτός ο άθλιος αντιλαϊκός στόχος είναι αποτέλεσμα των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης για απομείωση των λεγόμενων «κόκκινων» δανείων, αφού αποτελεί ένα από τα πολλά βασικά προαπαιτούμενα της «μεταμνημονιακής εποπτείας», για την οποία η κυβέρνηση πανηγύριζε τη «λήξη» της, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικούσε για λογαριασμό του αυτό το …κατόρθωμα.



 

Το μέγεθος της επίθεσης φαίνεται ξεκάθαρα από το γεγονός ότι μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2022 έγιναν πάνω από 17.500 πλειστηριασμοί κατοικιών που έχουν δημεύσει οι τράπεζες εξαιτίας των «κόκκινων» δανείων, με το 1/4 απ’ αυτές να αλλάζει χέρια. Τράπεζες και funds έχουν πλειστηριάσει από την αρχή της χρονιάς χιλιάδες σπίτια λαϊκών οικογενειών, που είναι απροστάτευτες και εκτεθειμένες στις «ορέξεις» των πιστωτών, με τους νόμους της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Απ’ αυτούς τους πλειστηριασμούς 4.190 σπίτια απέκτησαν νέο ιδιοκτήτη.

Και βέβαια, οι ρυθμοί των πλειστηριασμών αναμένεται να αυξηθούν το 2023, με δεδομένο ότι η ακρίβεια τσακίζει τα λαϊκά νοικοκυριά και δημιουργεί καινούργια «κόκκινα» δάνεια στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, που εντείνουν τους εκβιασμούς και επιταχύνουν τις διαδικασίες για νέες δημεύσεις. Εκτός αυτού, η διαρκής αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (υπάρχουν σκέψεις για νέα αύξηση τον Δεκέμβρη) θα οξύνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση, αφού εκατομμύρια χρεωμένα νοικοκυριά δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και την αποπληρωμή των δανείων.

Ενδεικτικά, 1 στα 3 (32%) στεγαστικά δάνεια που είχαν ρυθμιστεί τον προηγούμενο χρόνο, έχει «κοκκινίσει» εκ νέου. Η ονομαστική αξία των «κόκκινων» δανείων που έχουν στην κατοχή τους οι «Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις» (ΕΔΑΔΠ), τα γνωστά «κοράκια», έχει ξεπεράσει τα 87,6 δισ. ευρώ, ενώ κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους ο όγκος τους αυξήθηκε κατά 7,9 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το τέλος του 2021.

Την ίδια ώρα, τράπεζες και funds επιχειρούν να βγάλουν «από τη μύγα ξίγκι» με την αξιοποίηση των δημευμένων ακινήτων που έχουν περάσει στην κατοχή τους. Σε πολλές περιπτώσεις μετατρέπουν τους παλιούς ιδιοκτήτες σε νοικάρηδες στο ίδιο τους το σπίτι, αφού πρώτα αποσπάσουν την κυριότητα του ακινήτου. Σε άλλες περιπτώσεις δανειοδοτούν τους ενδιαφερόμενους αγοραστές για να «χτυπήσουν» ένα σπίτι στους πλειστηριασμούς που οι ίδιες διοργανώνουν!

Το θράσος της κυβέρνησης είναι τέτοιο που χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι με την υλοποίηση του προγράμματος «Ηρακλής», «τα “κόκκινα” δάνεια στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών έχουν συρρικνωθεί κατά 60 δισ. ευρώ την τελευταία τριετία, φτάνοντας στο 10% του συνόλου των δανείων στο τέλος του 1ου εξαμήνου του 2022, από 44%, που ήταν τον Ιούνιο του 2019. Εξυγιαίνουμε δηλαδή το τραπεζικό σύστημα ώστε να στηριχθεί η ελληνική επιχειρηματικότητα». Αυτά δήλωσε φανερώνοντας ποια είναι η προτεραιότητά τους, την ίδια στιγμή που τα «κοράκια» σκυλεύουν τη λαϊκή περιουσία.

Ευθύνες ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Πρόσφατα, η κυβέρνηση, με νομοσχέδιο, προχώρησε σε επικαιροποίηση του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ. Ετσι, η κυβέρνηση επικαιροποιεί, «παγιώνει» και ενισχύει όλο αυτό το αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο, που έχτισαν διαδοχικά όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις με πλήθος αντιλαϊκών νόμων και αφορά το πώς το κράτος θα γίνει πιο γρήγορο και πιο αποτελεσματικό στο κυνηγητό των αδύναμων, να εισπράττει, να κατάσχει, να βγάζει με συνοπτικές διαδικασίες στο σφυρί τη λαϊκή στέγη και περιουσία για να ενισχύονται οι επενδύσεις και η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, οι οποίοι άλλωστε είναι στο απυρόβλητο.

Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που άρχισε να ξηλώνει την αδύναμη προστασία της λαϊκής στέγης με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, που νομοθέτησε το ιδιώνυμο και την παραχώρηση «κόκκινων» δανείων σε funds, ενώ άλλαξε τη σειρά στις εισπράξεις από τις κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων εταιρειών σε πτώχευση και από πρώτοι που ήταν οι εργαζόμενοι, όπως των εφοπλιστικών εταιρειών, που διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους, τους έβαλε τελευταίους. Επιπλέον, θέσπισε ως ιδιώνυμο το αδίκημα των κινητοποιήσεων κατά των πλειστηριασμών.

Το καλάθι της κοροϊδίας

Και ενώ η κατάσταση για τα νοικοκυριά είναι οριακή, η κυβέρνηση, σε ένα ρεσιτάλ κοροϊδίας, ανακοίνωσε χτες ότι τίθεται σε ισχύ από αύριο, Τετάρτη 2 Νοέμβρη, το «καλάθι του νοικοκυριού» και μέχρι τέλος Φλεβάρη 2023. Υπόχρεες συμμετοχής στο καλάθι του νοικοκυριού είναι «οι επιχειρήσεις υπεραγορών τροφίμων και άλλων προϊόντων που ασκούν δραστηριότητες λιανικής πώλησης (super market) των οποίων ο συνολικός ετήσιος κύκλος εργασιών υπερβαίνει τα 90.000.000 ευρώ ετησίως, βάσει των οικονομικών καταστάσεων της αμέσως προηγούμενης, από έναρξη ισχύος του παρόντος, διαχειριστικής περιόδου».

Αυτό που διαφημίζει η κυβέρνηση είναι κάποια προϊόντα που απλά θα πωλούνται με …μικρότερες ανατιμήσεις σε σχέση με τα υπόλοιπα, γεγονός που συνιστά μία ακόμα κοροϊδία προς τους καταναλωτές. Ετσι, οι λαϊκές οικογένειες θα συνεχίσουν να κόβουν από τα ψώνια τους. Αξίζει να αναφέρουμε ότι την περίοδο Γενάρη – Αυγούστου 2022 οι πωλήσεις γαλακτοκομικών και των κατεψυγμένων έπεσαν κατά 5%. Ομως, ταυτόχρονα, οι ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ θησαυρίζουν. Ο συνολικός τζίρος για τα ταχυκίνητα καταναλωτικά αγαθά στην εξεταζόμενη περίοδο ανήλθε στα 5,41 δισεκατομμύρια ευρώ, κινούμενος ανοδικά με 3,5%, σε σύγκριση με τα 5,23 δισεκατομμύρια ευρώ που ήταν οι πωλήσεις οκταμήνου του 2021.

Πρόκειται για εμπαιγμό, αφού ούτε φτηνά ούτε επαρκή εμπορεύματα εξασφαλίζει, ενώ ταυτόχρονα υποδεικνύουν στον κόσμο τι θα καταναλώσει. Και τον στέλνουν από σούπερ μάρκετ σε σούπερ μάρκετ για να βρει το πιο φτηνό. Με αυτήν τη λογική, η κυβέρνηση οδηγεί στη συμπίεση των αναγκών του λαού, να βολεύεται με το πιο φτηνό εάν και εφόσον το βρει και να μην μπορεί να αγοράσει με κριτήριο το ποιες είναι οι ανάγκες του αλλά το εάν είναι φτηνό ή όχι.

Επίπεδα – ρεκόρ

Νέα στοιχεία για πληθωρισμό, κατανάλωση Ενέργειας και ΑΕΠ στην Ευρωζώνη ανακοίνωσε η ΓΙΟΥΡΟΣΤΑΤ. Ο μέσος πληθωρισμός τον Οκτώβρη στην Ευρωζώνη αυξήθηκε φτάνοντας στο 10,7% από 9,9% τον Σεπτέμβρη και είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται επίσημα διψήφιο νούμερο.

Στην Ελλάδα καταγράφηκε μείωση του πληθωρισμού τον Οκτώβρη σε σχέση με ένα μήνα πριν, μεταξύ άλλων και λόγω της εντεινόμενης φτώχειας μεγάλου μέρους των νοικοκυριών που αναγκάστηκε να μειώσει την κατανάλωση. Στην Ελλάδα ο πληθωρισμός τον Οκτώβρη ήταν 9,8% από 12,1% τον Σεπτέμβρη.

Σε μία πιο εξειδικευμένη εικόνα δεδομένων που αφορά τις συνιστώσες αύξησης του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, παρατηρεί κανείς ότι έρχεται πρώτη η Ενέργεια που έχει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό αύξησης τον Οκτώβρη καθώς έφθασε στο 41,9% από 40,7% τον Σεπτέμβρη και έπονται οι αυξήσεις σε τρόφιμα, αλκοόλ και καπνό (13,1%, από 11,8% ένα μήνα πριν), τα βιομηχανικά αγαθά (6%, από 5,5% τον Σεπτέμβρη) και ακολουθεί ο τομέας των υπηρεσιών (4,4%, από 4,3% τον Σεπτέμβρη).

Το υψηλότερο επίπεδο πληθωρισμού στην Ευρωζώνη καταγράφουν τον Οκτώβρη η Εσθονία (22,4%), η Λιθουανία (22%) και η Λετονία (21,8%). Ακολουθούν η Ολλανδία (16,8%), η Σλοβακία (14,5%), το Βέλγιο (13,1%) και η Ιταλία (12,8%). Τον χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη καταγράφουν η Γαλλία (7,1%), η Ισπανία (7,3%) και η Μάλτα (7,5%).

Τέλος, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε 0,2% στο διάστημα Ιούλη – Σεπτέμβρη, επιβραδύνοντας από την ανάπτυξη 0,8% που είχε καταγραφεί το προηγούμενο τρίμηνο.

Συγκεκριμένα, το τρίτο τρίμηνο του 2022, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,2% τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην ΕΕ, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Το δεύτερο τρίμηνο του 2022, το ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 0,8% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,7% στην ΕΕ. Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,1% στη ζώνη του ευρώ και κατά 2,4% στην ΕΕ το τρίτο τρίμηνο του 2022, έπειτα από αύξηση κατά 4,3% και στις δύο ζώνες το προηγούμενο τρίμηνο.

rizospastis.gr