Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ηλεκτρικό ρεύμα: Σε χαμηλότερα επίπεδα οι τιμές των παρόχων για τον Δεκέμβριο

Στα 0,35 ευρώ αναμένεται να κυμανθεί η κιλοβατώρα τον Δεκέμβριο, έναντι περίπου 0,38 ευρώ τον τρέχοντα μήνα, σύμφωνα με τη μέση ανταγωνιστική χρέωση ρεύματος για τον Δεκέμβριο, με βάση τις ανακοινώσεις των παρόχων ρεύματος.

Πρόκειται για μία μέση μείωση της τάξης του 10% και σύμφωνα με τους τιμοκαταλόγους, οι προμηθευτές εμφανίζονται συγκρατημένοι στην τιμολογιακή τους πολιτική για τον επόμενο μήνα. 

Πάντως, οι τελικές τιμές που θα πληρώσουν οι καταναλωτές ακόμη δεν έχουν διαμορφωθεί, αφού θα πρέπει πρώτα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να ανακοινώσει και τις επιδοτήσεις.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, οι χρεώσεις των παρόχων τον Δεκέμβριο αναμένεται να κυμανθούν στα 32-35 λεπτά ανά κιλοβατώρα, μειωμένες κατά περίπου 10% σε σχέση με τα 35-40 λεπτά του Νοεμβρίου, όταν τον Οκτώβριο ήταν στα 60 λεπτά και τον Σεπτέμβριο στα 78.

Ωστόσο το κόστος θα παραμείνει σταθερό για τους καταναλωτές, με τη λιανική τιμή ρεύματος να διατηρείται στα 15 με 17 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Στην περίπτωση αυτή η κρατική επιδότηση θα πρέπει να κυμανθεί στο επίπεδο των 17-20 λεπτών το Δεκέμβριο από 19-24 λεπτά τον Νοέμβριο, 33-43 λεπτά τον Οκτώβριο και 64 λεπτά ανά κιλοβατώρα τον Σεπτέμβριο.

Μεγάλος ωφελημένος από τη μείωση των τιμών, ο κρατικός προϋπολογισμός καθώς περιορίζεται σημαντικά ή ακόμα και μηδενίζεται το συνολικό ποσό που απαιτείται για τις επιδοτήσεις των λογαριασμών.

ertnews.gr