Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024
ΑΓΡΟΤΙΚΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Λαϊκή Συσπείρωση στο Πε. Συ. για το φράγμα Ασωπού και την έλλειψη νερού στην πεδινή Κορινθία

Τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Πε. Συ. 28-11-2022, για το φράγμα Ασωπού και την έλλειψη νερού στην πεδινή Κορινθία.

Το τεράστιο πρόβλημα που συζητάμε σήμερα και καίει πραγματικά τους βιοπαλαιστές αγρότες της πεδινής Κορινθίας που είδαν την φετινή τους παραγωγή να καταστρέφεται και τώρα ζουν με τον κίνδυνο και την αγωνία να ξεραθούν ολοσχερώς οι καλλιέργειες τους και να μην καταφέρουν να ξανακαλλιεργήσουν, δεν είναι ούτε χθεσινό ούτε ουρανοκατέβατο. 

Κάθε χρόνο οι αγρότες της ευρύτερης περιοχής βρίσκονται αντιμέτωποι με την απειλή της ξηρασίας και την καταστροφή της παραγωγής τους, αναγκάζονται να πληρώνουν χρυσάφι μια ώρα νερό από γεωτρήσεις, προβλήματα τα οποία βέβαια έρχονται να προστεθούν στα υπόλοιπα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια και σήμερα έχουν επιδεινωθεί με την εκτόξευση του κόστους παραγωγής, της τεράστιας ακρίβειας στην ενέργεια, τα μέσα και αγροεφόδια, τις χαμηλές τιμές που πωλούν τα προϊόντα τους, τις καταστροφές στις καλλιέργειες που δεν καλύπτονται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ κλπ.

Μην ξεχνάμε επίσης ότι τα προβλήματα δεν αφορούν μόνο το νερό άρδευσης αλλά και της ύδρευσης, αφού η ευρύτερη περιοχή με αιχμή την περιοχή του Δήμου Βέλου – Βόχας, πέρασε ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι και πολλά προβλήματα παραμένουν ακόμα και σήμερα, με μεγάλες διακοπές στην υδροδότηση των σπιτιών, ενώ ότι το όποιο νερό υπάρχει είναι ακατάλληλο για πόση, με διάφορους επικίνδυνους επιβαρυντικούς ρίπους!

Μέσα στην κουβέντα  που αναπτύσσεται αυτές τις μέρες με  αφορμή το πρόβλημα, δεσπόζει το έργο του Φράγματος Ασωπού, ένα έργο που είναι ζωτικής σημασίας για την περιοχή και για τους αγρότες, όμως έχει γίνει ένα από τα νέα γεφύρια της Άρτας και όταν κι αν τελικά ολοκληρωθεί, δεν θα υπάρχουν δίκτυα για να φθάσει το νερό στα χωράφια τους!

Εμείς βάζουμε τα εξής ερωτήματα. Όλοι εσείς που σήμερα προσπαθείτε να κρύψετε την ουσία και να ρίξετε ο ένας την ευθύνη στον άλλον για αυτή την κατάσταση, εσείς οι ίδιοι δεν είσαστε που όλα τα προηγούμενα χρόνια καθησυχάζατε ότι το έργο προχωρά και από το 2012, μετά το 2015, το 2019, το 2020, το 2021, τώρα μας λέτε το 2023, θα είχε τελειώσει; Εσείς δεν είσαστε που όταν είχατε την διαχείριση ως κυβέρνηση ή Περιφερειακή αρχή διαβεβαιώνατε ότι οι εργασίες προχωρούν και όταν είσαστε στην αντιπολίτευση φωνάζετε για καθυστερήσεις;

Όλοι εσείς δεν εκθειάζατε τον Άκτωρα ως συνεπή εργολάβο που ανέλαβε και προχωρά απρόσκοπτα το έργο, χωρίς να έχουν γίνει οι προβλεπόμενες επιμετρήσεις, ενώ ο πρώην εταίρος Μαρούλης πήρε τα λεφτά και έφυγε χωρίς να έχει κάνει τις εργασίες που πληρώθηκε;

Πως γίνεται ο συνεπής επί ΣΥΡΙΖΑ εργολάβος να έγινε ξαφνικά κακός επί Ν.Δ. αφού σταμάτησε τις εργασίες ζητώντας νέο ζεστό χρήμα, εκβιάζοντας ταυτόχρονα με απολύσεις αλλά μήπως άραγε δεν το έχουμε ξαναδεί αυτό το έργο; Μήπως και αυτός όπως και οι υπόλοιποι μεγαλοεργολάβοι,  δεν πατάει πάνω στο νομοθετικό πλαίσιο που εσείς, οι δυνάμεις της Ν.Δ. , του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ τόσα χρόνια διαμορφώσατε όσο αφορά την ασυδοσία των επιχειρηματικών ομίλων στην κατασκευή των δημόσιων έργων αλλά και την ευχέρεια τους να αφήνουν απλήρωτους και να απολύουν τους αναλώσιμους εργαζόμενους όποτε θέλουν;

Για πόσο ακόμα θα συνεχίσετε αυτή την κοροϊδία πίσω από την πλάτη των «καμένων» από την ίδια την πολιτική σας αγροτών, αλλά και εργαζομένων, μοιράζοντας νέες υποσχέσεις και αυταπάτες;

Εμείς λέμε ότι για την άθλια κατάσταση, υπάρχει αιτία που δεν είναι άλλη από την διαχρονική πολιτική όλων των κυβερνήσεων, ΝΔ., ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, των δυνάμεών τους στην Περιφέρεια και τους Δήμους, που όλα αυτά τα χρόνια εφάρμοσαν και  εφαρμόζουν  μια πολιτική για την διαχείριση του νερού με βάση τις κατευθύνσεις της Ε.Ε.,  που δεν το λογαριάζει ως αγαθό απαραίτητο για την ζωή, ως αγαθό που έχει ανάγκη ο αγρότης για να βγάλει πέρα την σοδειά του αλλά ως εμπόρευμα και μάλιστα ακριβό.

Γι αυτό και τα αντίστοιχα έργα υποδομής που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην εξασφάλιση νερού άρδευσης αλλά και ύδρευσης δεν είναι στην προτεραιότητα τους, πολλά από αυτά δεν είναι επιλέξιμα από τα Ευρωπαϊκά προγράμματα και συχνά πυκνά επικαλούνται την κλιματική αλλαγή ως αίτιο για την έλλειψη νερού θέλοντας να δικαιολογήσουν τις ευθύνες τους! Γι αυτό και προχωράτε βήμα-βήμα την ιδιωτικοποίησή του.

Γιατί άραγε η κλιματική κρίση δεν επηρεάζει τις μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες εμφιάλωσης και εμπορίας, που δρουν δίπλα από αυτή την περιοχή στην ορεινή Κορινθία, ζητούν και παίρνουν νέες άδειες άντλησης, για όλο και περισσότερες γεωτρήσεις, αντλώντας συνεχώς και μεγαλύτερες ποσότητες νερού την ίδια ώρα που λίγο πιο κάτω ολόκληρη περιοχή διψάει και στερεύει;

Και στην περίπτωση του ΑΟΣΑΚ, τι κάνατε τόσα χρόνια; Σας βολεύει σήμερα θέλοντας και εδώ να κρύψετε τις ευθύνες σας, να αποπροσανατολίζετε την κουβέντα, π.χ. ότι το πρόβλημα είναι η κλοπή του νερού από αγρότες όμορων περιοχών και άλλα τέτοια, αλλά αποκρύπτετε συστηματικά τις πραγματικές αιτίες, ότι στα τεχνικά σας προγράμματα και προϋπολογισμούς δεν χώρεσαν τόσα χρόνια και δεν  χωρούν και σήμερα αντίστοιχα  επαρκή κονδύλια για την συντήρηση,  τον εκσυγχρονισμό των δικτύων, για την κατασκευή νέων έργων κλπ

Εμείς λέμε και καλούμε τους αγρότες της περιοχής και όχι μόνο, που σήμερα βρίσκονται στα όρια της επιβίωσης, δικαιολογημένα αγανακτούν και αγωνιούν για το μέλλον τους, να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.          Δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από παλιούς και νέους σωτήρες, όλους αυτούς που σήμερα ξανά υπόσχονται και δεσμεύονται πάλι για λύσεις! Το νερό που τόσο πολύ έχουν ανάγκη τους το στερεί η ίδια η πολιτική των κυβερνήσεων, των περιφερειακών και Δημοτικών αρχών που έχουν άλλες προτεραιότητες και όχι τις ανάγκες τους!

Γι αυτό και πρέπει να μετατρέψουν την οργή και αγανάκτησή τους σε οργανωμένο αγώνα διεκδίκησης, μέσα από αγροτικούς συλλόγους , από επιτροπές αγώνα, να απαιτήσουν ουσιαστικά μέτρα για να δοθεί λύση στο οξυμένο αυτό πρόβλημα και να μπορέσουν να βγάλουν πέρα την παραγωγή τους.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση δεν σταματήσαμε ποτέ να διεκδικούμε μέτρα και έργα υποδομής για να ανακουφιστούν οι βιοπαλαιστές αγρότες και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα από την έλλειψη νερού.

Σήμερα είναι επιτακτική ανάγκη και απαιτούμε:

  • Να δοθεί άμεσα στο πρόβλημα της περιοχής με την διάθεση κονδυλίων για συντήρηση των αρδευτικών καναλιών, την άμεση κατασκευή νέων έργων, δικτύων κλπ στη βάση μιας ολοκληρωμένης μελέτης με κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση, χωρίς καμία επιβάρυνση των αγροτών.
  • Να υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του κανονισμού του ΑΟΣΑΚ με βάση τις σημερινές ανάγκες ώστε να έχουν όλοι φθηνό και σε επάρκεια νερό για τις καλλιέργειες. Να γίνει άμεσα σχεδιασμός και υλοποίηση ενός κλειστού δικτύου που θα δώσει λύση στο πρόβλημα διαρροών, εξοικονόμησης κλπ.
  • Να εξασφαλιστεί ότι θα προχωρήσουν άμεσα όλες οι απαραίτητες εργασίες ώστε να περατωθεί το έργο του φράγματος Ασωπού καθώς και των συνοδευτικών έργων (δίκτυα κλπ) και να αποκλειστεί κάθε ανάμειξη ιδιώτη στην διαχείρισή του.
  • Ένταξη των καταστροφών από την λειψυδρία στον κανονισμό του ΕΛΓΑ και αποζημίωση της παραγωγής και του φυτικού κεφαλαίου στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Δεν τρέφουμε αυταπάτες ότι στα πλαίσια του σημερινού καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης που όλα σχεδιάζονται και υλοποιούνται με κριτήριο το κέρδος των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, μπορεί να δοθεί οριστική φιλολαϊκή λύση στο πρόβλημα.

Γι αυτό και ταυτόχρονα με την διεκδίκηση άμεσων μέτρων ανακούφισης παλεύουμε στην προοπτική για να ανοίξει ο δρόμος για μια άλλη φιλολαϊκή πολιτική και στο ζήτημα διαχείρισης του νερού που θα έχει ως προτεραιότητα τις ανάγκες για ποιοτικό και σε επάρκεια νερό για τον λαό και τους αγρότες  απέναντι σε κάθε μορφή εμπορευματοποίησης του.