Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024
ΚΟΙΝΩΝΙΑΥΓΕΙΑ

Μεγάλη συγκέντρωση στο Σύνταγμα ενάντια στο νομοσχέδιο-έκτρωμα για την Υγεία

«Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο-λαιμητόμος της δημόσιας περίθαλψης. Όχι στο πλιάτσικο στις τσέπες των ασθενών. Υγεία δωρεάν για όλο τον λαό. Όχι εμπόρευμα και προνόμιο για λίγους». Αυτό το μήνυμα στέλνει η μεγάλη διαδήλωση υγειονομικών, εργατικών σωματείων και άλλων φορέων έξω από τη Βουλή. 

Στην κινητοποίηση παραβρίσκεται και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος.

Εκφράζουν την καταδίκη τους στο νομοσχέδιο-έκτρωμα το οποίο υψώνει νέα, ακόμα μεγαλύτερα εμπόδια στην πρόσβαση ασθενών σε δωρεάν υπηρεσίες περίθαλψης στα δημόσια νοσοκομεία. Εξυπηρετώντας την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον χώρο, το νομοσχέδιο καταργεί την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ, διευρύνει τις ελαστικές σχέσεις απασχόλησης, σπρώχνει τους νοσοκομειακούς γιατρούς να αναζητήσουν εισοδήματα στον ιδιωτικό τομέα και τους ασθενείς να γίνονται πελάτες για να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν.

«Οι νοσοκομειακοί γιατροί γίνονται ένα με τον λαό υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα στην Υγεία και τη ζωή», τόνισε η Αφροδίτη Ρέτζιου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ). Απαιτούμε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο-έκτρωμα που οδηγεί το δημόσιο σύστημα Υγείας σε αιφνίδιο θάνατο και το ιδιωτικοποιεί, σημείωσε.

Απαντώντας στην υφυπουργό Υγείας που επικαλέστηκε το ολλανδικό σύστημα Υγείας ως πρότυπο, η Αφρ. Ρέτζιου μετέφερε την εμπειρία των ίδιων των εργαζομένων από την Ολλανδία οι οποίοι το περιγράφουν ως εξής: Η Ολλανδία είναι ωραία σαν καρτ ποστάλ, αλλά δεν έχει δημόσιο σύστημα Υγείας. Για να έχεις πρόσβαση, είσαι υποχρεωμένος να απευθυνθείς σε ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία που εισπράττει τις ασφαλιστικές εισφορές για λογαριασμό του κράτους, ενώ ο προσωπικός γιατρός αυτό που κάνει είναι να γκουγκλάρει για να βρίσκει οδηγίες για την αντιμετώπιση των περιστατικών.

Ο Μ. Γιαννάκος, από την ΠΟΕΔΗΝ, σημείωσε ότι είναι μια κορυφαία διαμαρτυρία για την απόσυρση του νομοσχεδίου που καλεί τους πολίτες να βάλουν το χέρι πιο βαθιά στην τσέπη.

Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζήτησαν από την ΑΔΕΔΥ, ο Δημήτρης Μπράτης και ο Γιώργος Ελευθερίου, γενικός γραμματέας του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Απαιτούμε η υγεία μας να μην είναι εμπόρευμα, τόνισε η Μαίρη Αγρογιάννη, γραμματέας της ΕΙΝΑΠ, ενώ ο Στάθης Σταθουλόπουλος, πρόεδρος του Συνδικάτου Φαρμάκου Αττικής, σημείωσε ότι η λογική της εμπορευματοποίησης του Φαρμάκου οδηγεί στο να μην παράγουν φάρμακα απαραίτητα για τον λαό μας αλλά φάρμακα που προορίζονται για άλλες χώρες για να βγάλουν περισσότερα κέρδη.

902.gr