Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τοποθέτηση Γ. Ρουμελιώτη στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Μαίναλο

Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου συζητήθηκε το θέμα της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο Μαίναλο, παρουσία πλήθος συμπολιτών μου που ήρθαν να εκφράσουν την έντονη διαμαρτυρία τους.

Η απόφαση της ΡΑΕ να εγκρίνει τη συγκεκριμένη εγκατάσταση στο Μαίναλο, αγνοώντας τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, του Δημοτικού Συμβουλίου ,του Περιφερειακού Συμβουλίου, φορέων και επαγγελματιών της περιοχής, απαιτεί να αγωνιστούμε όλοι μαζί για την ανατροπή της. 

Η παράταξη της «Νέας Πελοποννήσου» και το σύνολο των παρατάξεων της Αντιπολίτευσης, πλην της παράταξης του κ. Νίκα, με την απόφαση που έλαβαν, έστειλαν ένα αυστηρό μήνυμα σε όλους όσοι νομίζουν πως μπορούν να καταστρέψουν τον τόπο μας, επειδή διαθέτουν χρήματα ή υψηλές πολιτικές διασυνδέσεις. Όποιος θεωρεί ότι μπορεί να υποτιμήσει την αντίδραση μας, θα μας βρει δυναμικά απέναντι του.

Η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπως αποφάσισε η συντριπτική πλειοψηφία των μελών του, θα παραδοθεί στον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη κατά την επίσκεψη του τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022, στην Τρίπολη.

Τον ίδιο αγώνα οφείλουμε να δώσουμε και για τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας που θα λειτουργήσουν στην κοινότητα της Δόριζας.

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 29ης Νοεμβρίου 2022, ανέπτυξα με σαφήνεια την έντονη αντίδραση μου για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Μαίναλο, εστιάζοντας ιδιαίτερα στα συγκριτικά και ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του ιστορικού αυτού και φιλόξενου ορεινού όγκου της Αρκαδίας.

Το Μονοπάτι του Μαινάλου/Menalon Trail για το οποίο η Περιφερειακή Αρχή του Πέτρου Τατούλη (της οποίας είχα την τιμή να είμαι Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Διαχείρισης των Οικοσυστημάτων) μαζί με φορείς και εθελοντές κατάφερε να το αναδείξει και να το πιστοποιήσει έτσι ώστε να καταστεί το μοναδικό πιστοποιημένο μονοπάτι τεχνικής επάρκειας και ασφάλειας από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Πεζοπόρων (ERA) στη Χώρα μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το «Menalon Trail», έχει βραβευτεί επανειλημμένα ως ένα από τα καλύτερα μονοπάτια της Ευρώπης. Μόλις πριν 7 ημέρες στη Διεθνή Έκθεση του Λονδίνου «World Travel Market», μία από τις μεγαλύτερες εκθέσεις στον κόσμο, βραβεύτηκε από τουριστικούς πράκτορες, ταξιδιώτες και «tour operators» ως «Best Walking Destination», δηλαδή ως ο καλύτερος προορισμός για περιπατητές.

Ακολουθεί η τοποθέτηση μου στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου:

 

Το Μαίναλο που η δεσπόζουσα θέση του στο κέντρο της Πελοποννήσου, το καθιστά κόμβο της χλωρίδας, της πανίδας, της ορνιθοπανίδας, προς όλα τα γύρω ορεινά συγκροτήματα (Ερύμανθος, Αρτεμίσιο, Πάρνωνας, Ταΰγετος, Λύκαιο Όρος κλπ.) κινδυνεύει.

Η τοποθέτηση των ανεμογεννητριών όχι μόνο καταστρέφει το φυσικό περιβάλλον και προσβάλλει την ιστορία του τόπου αλλά κυρίως νεκρώνει τελεσίδικα την περιοχή.

Έλατα, φαράγγια, δάση, ιστορικά σημεία και μνημεία, μονοπάτια, Menalon Trail μήκους 75 χιλιομέτρων, πρώτο στην Ελλάδα και 10ο στην Ευρώπη, το μέλι ελάτης- βανίλια Μαινάλου, το εκλεκτότερο είδος μελιού στην Ελλάδα με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) , είναι μόλις μερικά από τα δυνατά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του.

Μετά τις πυρκαγιές του 2000 που καταστράφηκαν 30.000 στρέμματα ελάτης και με τις εθελοντικές προσπάθειες των κατοίκων και των φορέων, η φύση αναγεννιέται αργά και σταθερά.

Δραστηριοποιούνται σημαντικά σωματεία όπως ο Σύλλογος  Αρκάδων Ορειβατών Οικολόγων (ΣΑΑΟ), ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος (ΕΟΣ) Τρίπολης, οι Κυνηγοί, που προσφέρουν σημαντική ανάπτυξη στην οικονομία και στον τουρισμό.

Σημαντική παρέμβαση και συμβολή  των κυνηγών, που είναι κάθετα αντίθετοι με την δημιουργία ανεμογεννητριών στο Μαίναλο (40.000 κυνηγοί) και να μην ξεχνάμε ότι το Μαίναλο είναι ένας ορεινός όγκος που δέχεται τη μεγαλύτερη κυνηγετική επισκεψιμότητα από Πελοποννήσιους αλλά και από κυνηγούς απ’όλη την Ελλάδα.

Οι κυνηγοί είναι αυτοί που έχουν προσφέρει στην οικονομία, στην ανάπτυξη, στην προστασία του περιβάλλοντος, στην χλωρίδα και πανίδα και στην αειφορία του οικοσυστήματος γενικότερα και το σημαντικότερο ξέρουν να το διαχειρίζονται.

Όλα τα παραπάνω, έρχεται να ανατρέψει η τοποθέτηση των ανεμογεννητριών        στις βουνοκορφές του Μαινάλου. Ουσιαστικά αν αυτό συντελεστεί, θα αποτελέσει τον τελεσίδικο θάνατο όλης της περιοχής  της Αρκαδίας και γενικότερα της Πελοποννήσου.

Η προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζονται οι κάτοικοι, το περιβάλλον και η οικονομία της Αρκαδίας είναι εμφανής. Αντί να ενισχυθεί η Αρκαδία και παρά τις βαρύγδουπες δηλώσεις της Κυβέρνησης, πάμε σε ένα μοντέλο ανάπτυξης που δεν συνάδει με την ανάδειξη του φυσικού μας πλούτου.

Κύριε Νίκα, οφείλετε να δεσμευτείτε απέναντι στο Περιφερειακό Συμβούλιο ότι με την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Τρίπολη, θα απαιτήσετε από τον κ.Μητσοτάκη την άρση της απόφασης της ΡΑΕ και την παύση κάθε διαδικασίας για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Μαίναλο.

Επίσης αποδεικνύεται περίτρανα ότι σε κανένα επίπεδο δεν γίνονται σεβαστές οι αποφάσεις των τοπικών κοινωνιών, ούτε των Δημοτικών Συμβουλίων και των Περιφερειακών Συμβουλίων. Καρατομείται η υλοτομία, η μελισσοκομία, η κτηνοτροφία και άλλες δράσεις γης.

Η υποβάθμιση των αρμοδιοτήτων και της δύναμης των Δημοκρατικά Αυτοδιοικητικών θεσμών είναι δυστυχώς μια πραγματικότητα. Μάλλον λειτουργούν στη λογική της «κονόμας» και ισοπεδώνουν τα πάντα. Η περιοχή είναι «NATURA», απαιτείται σεβασμός και επιβάλλεται χωροταξικός σχεδιασμός .

Τέλος και λόγω της προηγούμενης αρμοδιότητας μου, ως Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος με την Περιφερειακή Αρχή του Πέτρου Τατούλη, ως κυνηγός αλλά και κυρίως της μεγάλης ενασχόλησης μου με την φύση και το περιβάλλον από μικρό παιδί, δηλώνω κατηγορηματικά αντίθετος.

Ας αφήσουμε το Μαίναλο αλώβητο, ελεύθερο, παραδοσιακό,  αγνό στους ανθρώπους που όλα αυτά τα χρόνια με αίμα και ιδρώτα το έχουν διατηρήσει σε αυτή την κατάσταση, σε αυτό το υπέροχο περιβάλλον. Οι κυνηγοί δεν θα κάνουν πίσω, έχουν δεχτεί αρκετά, έχουν παραχωρήσει αρκετά. Ως εδώ είμαστε έτοιμοι ακόμη και για την απόλυτη ρήξη και είμαστε πάρα πολλοί για να μας αγνοήσουν και να είστε σίγουροι ότι έχουμε τον πρώτο λόγο.

 

Γιώργος Ρουμελιώτης

Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Αρκαδίας,

Πρ.Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Περιφέρειας Πελοποννήσου