Σάββατο, 7 Δεκεμβρίου, 2024
ΑΡΘΡΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Α.Γ Καλλής: Νεμέα… ταξίδι στο χρόνο

Ένα φιλικό μου ζευγάρι έγινε η αιτία να επισκεφθώ για ακόμη μια φορά το Μουσείο τής Αρχαίας Νεμέας όπου είναι η πρώτη πύλη του Δήμου Νεμέας για να ταξιδέψει κάποιος στον χρόνο σε μια ιστορία 3000 χρόνων. Αυτός ο μαγικός χώρος , με το άψογο υπαλληλικό προσωπικό ,την άρτια οργάνωση πού έχει την σφραγίδα του μέγιστου αρχαιολόγου Στέφανου Μίλλερ που περιμένεις να τον δεις να ξεπροβάλλει πίσω από τους κίονες τού αναστηλωμένου Ναού, είναι η εγγύηση για ένα ταξίδι στο χρόνο αλλά και στο θαύμα του αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού.



Αλλά ποιος είναι ο Ναός του Νεμείου Διός ;

Ο Ναός τού Νεμείου Διός κτίστηκε το 330 π.Χ και προκαλεί μεγάλη εντύπωση ( όπως χαρακτηριστικά γράφει η Κυρία Γιώτα Κασίμη προϊσταμένη τής Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορίνθου) με τούς ραδινους του κίονες και τον αρχιτεκτονικό συνδυασμό και των τριών ρυθμών, Δωρικού ρυθμού το εξωτερικό περιστύλιο, κορινθιακού ρυθμού με Ιωνικό επιστύλιο η εσωτερική κιονοστοιχία και δεύτερος όροφος με ιωνικούς κιονίσκους.
Τα θεμέλια αυτού τού κτηρίου, ανήκουν σε έναν πρωιμότερο Ναό ο οποίος κτίστηκε τον 6ο αιώνα π.Χ. και καταστράφηκε στα τέλη τού 5ου αιώνα π.Χ. .Στην ανατολική πλευρά τού Ναού σώζεται ο επιμήκης βωμός όπου τελούνταν οι θυσίες και οι προσφορές στον Θεό.

Η αναστήλωση τού Ναού τού Διός ,η ολοκλήρωση της οποίας εορτάστηκε στις 15 Ιουνίου 2013 είναι ένα εξαιρετικό επίτευγμα που άλλαξε οριστικά την εικόνα τού αρχαιολογικού χώρου και κατέστησε την Νεμέα ως ένα από τα πλέον εμβληματικά Ιερά τού αρχαίου κόσμου.

  • Ευχαριστώ για ακόμη μια φορά δημοσίως την Κυρία Κασίμη που κόσμησε το βιβλίο μου για την Νεμέα (με τίτλο Εν Νεμέα ) με ένα της άρθρο με τίτλο : Μνημεία και Αρχαιολογικοί Χώροι στην περιοχή τής Νεμέας.
  • Αγαπητοί φίλοι ελάτε στην Νεμέα να γευτείτε ένα μοναδικό κοκτέιλ οίνου μύθου ιστορίας και πολιτισμού.