Δευτέρα, 15 Ιουλίου, 2024
ΠΟΛΙΤΙΚΗΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

ΥΠΕΣ: Θα ελεγχθεί πειθαρχικά ο δήμος Ξυλοκάστρου για το εργατικό δυστύχημα

Θα ελεγχθεί και πειθαρχικά ο δήμος Ξυλοκάστρου για το τραγικό εργατικό δυστύχημα. Αυτό ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, κατά την συνάντηση του με εργαζόμενους στους ΟΤΑ στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΟΠ – ΟΤΑ.

Επίσης στη συνάντηση σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βορίδης παρέπεμψε σε νέα συνάντηση που θα γίνει προκειμένου να επαναξεταστεί το καθεστώς ελέγχων τήρησης, λήψης και εφαρμογής των μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς. 

Ειδικότερα με την ανακοίνωση της ΠΟΠ- ΟΤΑ, σημειώνεται:
Μετά την πραγματοποίηση της 24ωρης Πανελλαδικής Απεργίας, την πετυχημένη συγκέντρωση των εργαζόμενων την πορεία που έφτασε στην Βουλή και την συνάντηση αντιπροσωπείας με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Βορίδη, σας ενημερώνουμε ότι:

Τέθηκαν με ΥΠΟΜΝΗΜΑ, αλλά και συζήτηση εφ’ όλης της ύλης τα θέματα Υγιεινής και Ασφάλειας στην εργασία, τα Μέτρα προστασίας των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και το υφιστάμενο Νομοθετικό πλαίσιο.

Μετά την συζήτηση που έγινε σχετικά με το δυστύχημα (του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης) ο Υπουργός μας δήλωσε ξεκάθαρα ότι, έχει δοθεί εντολή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση στην οποία έχει κληθεί η Δημοτική Αρχή για να απολογηθεί σχετικά με το δυστύχημα, για τα Μέτρα προστασίας και την ανασφάλιστη εργασία.

Επίσης θα ελεγχθεί για πιθανή αμελή συμπεριφορά σχετικά με το δυστύχημα, του έχει επιβληθεί ήδη πρόστιμο για ανασφάλιστη εργασία και φυσικά θα ελεγχθεί Πειθαρχικά.

Τώρα όσον αφορά τις προτάσεις μας σχετικά με τα Μέτρα προστασίας αλλά και το υφιστάμενο πλαίσιο που υπάρχει δεσμεύτηκε ότι θα εξεταστεί άμεσα από Επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι για να δούμε τα τρωτά σημεία της υπάρχουσας Νομοθεσίας.

Ζητήθηκε και έγινε αποδεκτό από τον Υπουργό, η δημιουργία (παρατηρητηρίου) για την καταγραφή όλων των ατυχημάτων στους ΟΤΑ.

Επίσης δεσμεύτηκε να εξετάσει το θέμα της αναγνώρισης του Εργατικού ατυχήματος και της Επαγγελματικής Ασθένειας.

Τέθηκαν και άλλα θέματα όπως, η πρόσληψη μέλους της οικογένειας της εκλιπούσας, με Διάταξη Νόμου. Όπως επίσης και η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στις Ανταποδοτικές υπηρεσίες. Να προσληφθούν γιατροί Εργασίας και Τεχνικοί Ασφαλείας πλήρους απασχόλησης.

Τέλος όσον αφορά, στην συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας που μας παρέπεμψε στον Υφυπουργό, εισέπραξε την άρνησή μας να συναντηθούμε με τον Υφυπουργό.
Θα περιμένουμε τις επόμενες ημέρες τις πρωτοβουλίες του Υπουργού και σε νέα Συνεδρίαση του Δ.Σ. θα εκτιμήσουμε όλα τα δεδομένα και θα αποφασίσουμε για την περαιτέρω στάση μας.

aftodioikisi.gr