Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΚΟΙΝΩΝΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αδιανόητη η παύση της χορήγησης του κοινωνικού επιδόματος ΚΕΑ (ΕΕΕ) στους πιο ευάλωτους!

Της Έλενας Κονομόδη*

Την εποχή της <<ακρίβειας του Μητσοτάκη>> και της απάνθρωπης, αντικοινωνικής πολιτικής του είναι χρέος μας να δραστηριοποιηθούμε με σκοπό την προστασία των ευάλωτων συμπολιτών μας. Είμαστε αντιμέτωποι με τις ακραίες τακτικές της κυβέρνησης που φανερώνουν έλλειψη συμπόνιας και ενσυναίσθησης. Ένα κράτος που γυρνάει την πλάτη απέναντι στους πολίτες του απλώς δεν είναι κράτος.

Το <<Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα>> ή αλλιώς το πρώην <<Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης>> είναι ένα επίδομα που αφορά την ακραία φτώχεια και θεσπίστηκε για την στήριξη των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας!



Η κυβέρνηση της ΝΔ προφανώς δεν γνωρίζει τι είναι η φτώχεια μιας και επιμένει να μην εξαιρεί το <<Επίδομα Παιδιού>> από τον υπολογισμό του εισοδήματος των αιτούντων για το <<Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα>>. Αυτή η απαράδεκτη προσμέτρηση έτερων κοινωνικών επιδομάτων στον υπολογισμό του εισοδήματος τους αποτελεί πρόκληση για την κοινωνία, ιδίως σε μια περίοδο σαρωτικής ακρίβειας. Η επιλογή της κυβέρνησης να αποκλείει ευάλωτους συμπολίτες μας από τέτοια επιδόματα μαρτυρά την σκληρότητα της και την απέχθεια της μπροστά στην εγκαθίδρυση ενός κράτους πρόνοιας. Η απαράδεκτη πολιτική της ΝΔ αντίκειται στην προστασία των κοινωνικά ευάλωτων πολιτών αφού αποκλείει άδικα από το επίδομα του <<Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος>> ευάλωτα νοικοκυριά με ανήλικα παιδιά. Είναι παράλογο το γεγονός ένα επίδομα κοινωνικής προστασίας να καταργεί ή να ελαχιστοποιεί ένα άλλο επίδομα ανάλογου σκοπού. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του αποκλεισμού δεκάδων χιλιάδων συμπολιτών μας από τα <<Κοινωνικά Οικιακά Τιμολόγια>>, το <ΕΕΕ>> κ.ο.κ και όλα αυτά σαφώς με το πρόσχημα της πλασματικής αύξησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων των περιοχών της χώρας μας. Με την έναρξη της εφαρμογής των αυξημένων αντικειμενικών αξιών νοικοκυριά που ήταν ενταγμένα στα <<Κοινωνικά Οικιακά Τιμολόγια>> απεντάσσονται.

Απεναντίας η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υλοποίησε για το έτος 2015-2016 έναν ρηξικέλευθο νόμο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Εφάρμοσε το <<ΚΕΑ>> και μερίμνησε να μην κοπεί κανένα επίδομα– τι νόημα θα είχε εξάλλου η υλοποίηση ενός νέου επιδόματος εάν συνεπαγόταν την κατάργηση ενός άλλου;;!!

Η μεσαία τάξη απειλείται περισσότερο από ποτέ από την φτωχοποίηση και συλλήβδην την ανθρωπιστική κρίση!

Στο ίδιο έργο θεατές μόνο που είναι καιρός να αλλάξουμε το σενάριο!!!

 

*Έλενα Κονομόδη, Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, μέλος Συντονιστικού Τμημ.Κοινωνικής Πρόνοιας& Αλληλεγγύης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ