Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΚΟΙΝΩΝΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Πορεία διαμαρτυρίας φοιτητών της Σχολής Καλών Τεχνών στο Ναύπλιο -VIDEO

Το μεσημέρι της Κυριακής 12 Φεβρουαρίου φοιτητές και φοιτήτριες των δυο τμημάτων της Σχολής Καλών Τεχνών του ΠΑΠΕΛ (Τμήμα Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών) στο Ναύπλιο πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης.

Σε ανακοίνωση του οι φοιτητές αναφέρουν:



“Το φοιτητικό σώμα της σχολής Καλών Τεχνών Ναυπλίου στηρίζει όλες τις καταλήψεις και τις πορείες που λαμβάνουν χώρα σε όλη την Ελλάδα, αυτούς τους μήνες, ενάντια στο ΠΔ 85. Μέσα σε περίοδο εξεταστικής, οι επί πτυχίω φοιτητές και φοιτήτριες ρισκάρουμε την πρόοδο των σπουδών μας και παίρνουμε το θάρρος και το βάρος του αγώνα ώστε να ταχθούμε υπέρ των κινητοποιήσεων.

Ακόμα, ως χώρα των τεχνών των μουσών και έχοντας υπόψην μας την ανάγκη του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ύπαρξη Τμήματος Παραστατικών Τεχνών, δηλώνουμε το παρών μας στην Ακαδημαϊκή και Καλλιτεχνική κοινότητα. Λαμβάνουμε θέση όχι μόνο υπέρ των συναδέλφων μας αλλά και για την αναγνώριση των κατοχυρωμένων επαγγελματικών δικαιωμάτων μας και την επαρκή ενημέρωση ως προς το αντικείμενο σπουδών μας.

Αποφασίστηκε κατάληψη των κεντρικών διδακτηρίων με ομόφωνη διαθεσιμότητα σε κατάληψη μιας εβδομάδας δράσεων και εκδηλώσεων με ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασής της.

Καλούμε πανεπιστημιακές σχολές, σχολεία, ωδεία και πάσης φύσεως καλλιτεχνικά και μη εκπαιδευτικά ιδρύματα στον αγώνα μας ως ένδειξη αλληλεγγύης στις καταλήψεις και τις διαμαρτυρίες των Ανώτατων Σχολών Τέχνης.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ
ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ

Στηρίζουμε τα αιτήματα των υπολοίπων καταλήψεων. Απαιτούμε Την άμεση τροποποίηση του ΠΔ 85/2022 με την υπαγωγή των καλλιτεχνών στην βαθμίδα ΤΕ

Την παροχή σίτισης, στέγασης, δωρεάν συγγραμμάτων, κρατικών υποτροφιών και φοιτητικών επιδομάτων στο σπουδαστικό σώμα των εποπτευόμενων από το ΥΠΠΟΑ σχολών

Την ίδρυση Δημόσιας Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών με παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα

Την περαιτέρω στελέχωση της Δημόσιας Σχολής Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών Ναυπλίου με το απαραίτητο προσωπικό και εξοπλισμό, την ορατότητα και την αναγνώρισή του ως ανωτάτη καλλιτεχνική εκπαίδευση

Δυνατότητα ΠΕ σε απόφοιτ@ ανωτέρων καλλιτεχνικών σχολών, είτε με εξομοίωση μέσω εξετάσεων σε μια σειρά μαθημάτων για τ@ απόφοιτ@ -μέχρι την δημιουργία της Δημόσιας Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών – είτε με κατατακτήριες και μερική φοίτηση μετά την ίδρυση της

Την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων όλων των καλλιτεχνικών σχολών και την παροχή παιδαγωγικής επάρκειας στο Τμήμα Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών

Απαιτούμε την οριστική απομάκρυνση του Α.Τ. πρώην αντιπρύτανη του Πα.Πελ. από το πανεπιστήμιό μας αλλά και από οποιαδήποτε άλλη εκπαιδευτική διαδικασία καθώς ένα χρόνο μετά το πλήθος καταγγελιών εις βάρος του για παρενοχλήσεις και απειλές, βρίσκεται ακόμα στο ακαδημαϊκό περιβάλλον του πανεπιστημίου.

Καλούμε το καθηγητικό και το διοικητικό προσωπικό της σχολής μας να συνδράμουν με κάθε τρόπο στη δικαίωση των αιτημάτων μας.”

Στην διαμαρτυρία συμμετείχε και η φοιτητική ένωση για το φύλο και την ισότητα ΛίΛΑ ΠάΟΥΖΕ για την γνωστή υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης καθηγητή του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών και Αντιπρύτανη ακαδημαϊκών υποθέσεων και φοιτητικής μέριμνας του ΠΑ.ΠΕΛ.

Η φοιτητική ένωση αναφέρει σε ανακοίνωσή της:

“Η εισαγγελία έθεσε σκανδαλωδώς την υπόθεση στο αρχείο περιφρονώντας την πληθώρα των καταθέσεων και των επιβαρυντικών στοιχείων!

Είναι Φεβρουάριος, έχει περάσει ένας χρόνος αγώνα με επιστολές στο υπουργείο, τη Σύγκλητο και διάφορους φορείς και οργανώσεις. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για ένα ασφαλές και δίκαιο Πανεπιστήμιο.

Θεωρούμε ότι το θέμα αφορά όλη την τοπική κοινωνία ,τους τοπικούς φορείς, τις οργανώσεις και τους κατοίκους της περιοχής.

Είμαστε με τα θύματα, κανένας μόνος, καμία μόνη, κανέν@ μόν@!”

argolikeseidhseis.gr