Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024
ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αθήνα: Περισσότεροι από 50.000 διαδηλωτές για τα Τέμπη – Επεισόδια στο κέντρο

Επεισόδια είναι σε εξέλιξη αυτή την ώρα στο κέντρο της Αθήνας. Τα επεισόδια ξεκίνησαν από το ύψος του Συντάγματος και αυτή την ώρα έχουν μεταφερθεί στα Προπύλαια και στο ύψος της παλιάς Βουλής.

Μια μεγαλειώδης πορεία στη μνήμη των θυμάτων των Τεμπών είχε δυστυχώς την ίδια κατάληξη όπως πολλές άλλες.
Η πορεία των τουλάχιστον 50.000 συμμετεχόντων αμαυρώνεται από λίγους οι οποίοι θέλουν να μείνει αυτή η εικόνα των συγκρούσεων και του μπάχαλου. Σύμφωνα με όσους βρίσκονται στο σημείο ομάδα κουκουλοφόρων άρχισε να πετάει μολότοφ μπροστά από τον Άγνωστο Στρατιώτη με τους άνδρες των ΜΑΤ να απαντούν με χρήση χημικών και δακρυγόνα.
 

Η μεγαλειώδης πορεία
Η πορεία ήταν σύμφωνα με τους διοργανωτές αλλά και την αστυνομία από τις μεγαλύτερες που έγιναν τα τελευταία χρόνια στο κέντρο της Αθήνας. Σύμφωνα με τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς οι συγκεντρωμένοι ξεπέρασαν τους 50.000 με όλους όσοι βρίσκονταν εκεί να κινούνται ειρηνικά στη μνήμη των θυμάτων της ανείπωτης τραγωδίας των Τεμπών.

«Καμία συγκάλυψη των πραγματικών ενόχων για το έγκλημα στα Τέμπη» απαίτησαν χιλιάδες απεργοί στην Αθήνα, που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο εργατικών κέντρων, ομοσπονδιών, μαζικών φορέων, φοιτητών και μαθητών, στα Προπύλαια.

Καταγγέλλουν πως ό,τι έγινε στα Τέμπη ήταν «ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα που έχει τη σφραγίδα όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων που ιδιωτικοποίησαν τα τρένα της χώρας μας» και επισημαίνουν ότι «είναι εγκληματικές οι ευθύνες τόσο της κυβέρνησης της ΝΔ, όσο και όλων των κυβερνήσεων που άφησαν τον σιδηρόδρομο με τεράστιες ελλείψεις και κενά στην ασφάλεια των δρομολογίων και των ανθρώπινων ζωών».

Η συγκέντρωση στα Προπύλαια άνοιξε με την απαγγελία στίχων από το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου «Σχήμα της απουσίας»: «Ποτέ δε φεύγουν τα νεκρά παιδιά από το σπίτι τους…».

Ακολούθησε η τήρηση ενός λεπτού σιγή.
«Αποδείχθηκε ότι για αυτούς που κυβερνούν όλοι εμείς είμαστε αναλώσιμοι», κατήγγειλε ο Κώστας Γενηδούνιας, πρόεδρος του Πανελλήνιας Ένωσης Προσωπικού Έλξης. Υπενθύμισε τις προειδοποιήσεις και τις παρεμβάσεις των σωματείων, που «δεν βρήκαν απέναντι τους μόνο κλειστά αυτιά, αλλά και αποφάσεις που έβγαζαν παράνομες τις απεργιακές κινητοποιήσεις, καθώς και υποχρεωτικές μετατάξεις 3.500 εργαζομένων το 2010».

«Δεν ξεχνάμε αυτό που έγινε στα Τέμπη. Δεν θα ξεχάσουμε αυτούς που ευθύνονται για αυτό το έγκλημα», τόνισε.

«Σήμερα είναι μια μέρα μάχης. Η οργή μας παίρνει σάρκα και οστά», είπε ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ. «Διαδηλώνουμε και φωνάζουμε πως εμείς έχουμε τη δύναμη. Κάνουμε πράξη το σύνθημα πως μόνο ο λαός σώζει τον λαό», πρόσθεσε. Χαιρέτισε την «αποφασιστική στάση των σωματείων που βγαίνουν μπροστά κόντρα στην απαράδεκτη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ που δεν προκήρυξε καν απεργία για τη σημερινή μέρα».

Τα συλλυπητήρια των ναυτεργατών στις οικογένειες των θυμάτων μετέφερε ο ‘Αγγελος Γαλανόπουλος, πρόεδρος του ναυτεργατικού Σωματείου «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ». «Στον κλάδο μας έχουμε πληρώσει πολύ ακριβά το τίμημα των εφοπλιστικών εγκλημάτων», είπε και πρόσθεσε ότι «κοινός παρονομαστής σε όλα τα τραγικά συμβάντα, η πολιτική που θεωρεί τα μέτρα προστασίας, την επαρκή στελέχωση των μέσων μεταφοράς “κόστος” που επιβαρύνει τα κέρδη».

Τις «αρνητικές και επικίνδυνες εξελίξεις και στον τομέα της εναέριας κυκλοφορίας, την ακραία υποστελέχωση, την πλημμελή ανανέωση των τεχνολογικών συστημάτων» ανέδειξε ο Φοίβος Καπερώνης, μέλος του ΔΣ της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας.

«Το έγκλημα στον ΟΣΕ ήταν προμελετημένο», είπε ο Θανάσης Οικονόμου, μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ και υπενθύμισε «την υποστελέχωση και τις μειώσεις προσωπικού, την εφαρμογή όλου του εύρους της αντεργατικής νομοθεσίες». Όπως κατήγγειλε, «ανάλογη είναι η εικόνα που έχει διαμορφωθεί στις αστικές συγκοινωνίες, όπου τα σωματεία επίσης έχουν αναδείξει σοβαρά προβλήματα και ελλείψεις που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια πολλών χιλιάδων επιβατών».

«Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην είναι γεμάτος οργή και αγανάκτηση», είπε ο Ηλίας Τρεβλός, μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών, και κάλεσε η δικαιολογημένη οργή να γίνει αγώνας. «Παλεύουμε για να μην είμαστε το λάδι στη μηχανή του κέρδους», σημείωσε αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις των σωματείων των εργαζομένων στον σιδηρόδρομο. «Θέλουμε εργασία με ασφάλεια, θέλουμε ζωή με ασφάλεια», τόνισε.

Την συμμετοχή σε «έναν ηρωικό αγώνα μαζί με τους γονείς μας, μαζί με τους μαθητές», για να καταδικαστούν στη λαϊκή συνείδησή όλοι οι ένοχοι, υπογράμμισε ο Μιχάλης Φαναρτζής, πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Πανεπιστημίου Πειραιά. «Τώρα ήρθε η ώρα να ακουστεί η αλήθεια, η αλήθεια που θάβουν τα δελτία των ειδήσεων. Το χρωστάμε στους νεκρούς, το χρωστάμε στις μανάδες που δεν θα ξαναδούν τα παιδιά τους», υπογράμμισε.

«Δίνουμε την υπόσχεση μας στους νεκρούς και γινόμαστε η φωνή τους: το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί», είπε ο Γιώργος Παυλής, μέλος του 15μελους του 15ου Λυκείου Αθηνών. «Οι μαθητές από όλη την Ελλάδα έστειλαν μήνυμα», σημείωσε, με παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες σε εκατοντάδες σχολεία, ενώ «το υπουργείο και οι διευθύνσεις φτάνουν στο σημείο να μοιράζουν αποβολές σε μαθητές που συμμετέχουν σε αυτή την καθημερινή δράση».

«Σήμερα είναι μια μεγάλη απεργία. Σήμερα πλημμύρισαν η Αθήνα και δεκάδες άλλες πόλεις. Όλη η εργατική τάξη της χώρας και η νεολαία γίνονται η φωνή των 57 νεκρών του σιδηροδρομικού εγκλήματος στα Τέμπη. Κάνουμε τον θρήνο οργή και την οργή αγώνα! Για να μην επιβληθεί η σιωπή. Για να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα στα Τέμπη. Για να έρθει η προστασία της ζωής του λαού στο προσκήνιο κόντρα στην εγκληματική πολιτική του κέρδους», τόνισε στην ομιλία του στα Προπύλαια ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Πηγή: newsit.gr