Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΚΟΙΝΩΝΙΑΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

EOΣ Κορίνθου: Ορειβατική-πεζοπορική εξόρμηση στο όρος Κτενιά

O EOΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ διοργανώνει ορειβατική-πεζοπορική εξόρμηση στο όρος Κτενιά την Κυριακή 9-4-2023.
Ο Κτενιάς είναι βουνό της Πελοποννήσου, ενώνεται στα βόρεια με το Αρτεμίσιο, νότια με το Παρθένιο όρος και τον Πάρνωνα. Είναι τμήμα της ευρύτερης οροσειράς που ενώνει τον Κορινθιακό με τον Αργολικό Κόλπο και περιλαμβάνει τα βουνά Κυλλήνη, Ολίγιρτο, Αρτεμίσιο κ.ά.



 

Εχει πολλές κορυφές, η υψηλότερη είναι στα 1.634 μ., μετά ακολουθεί ο Προφήτης Ηλίας στα 1.598 μ. κ.ά. Στην αρχαιότητα ο Κτενιάς ονομαζόταν Κρείο όρος, ονομασία που σχετιζόταν με τον Τιτάνα Κρείο.
Αξίζει ακόμα να αναφερθεί ότι στη νότια οροσειρά του Κτενιά, στα 1.597 μ., υπάρχει μια συστάδα δέντρων, οι ίταμοι. Πρόκειται, σύμφωνα με τον Παυσανία, για υπολείμματα παλιού δάσους αφιερωμένου στη θεά Άρτεμη.
Το δέντρο ίταμος ή αλλιώς δέντρο του θανάτου, έχει δηλητηριώδη φύλλα, τα οποία σύμφωνα με το Διοσκουρίδη αναδίδουν δηλητηριώδεις ατμούς, γι’ αυτό όποιος κοιμηθεί κάτω από τον ίταμο μπορεί να πεθάνει. Λέγεται ακόμη ότι η Άρτεμις χρησιμοποιούσε βέλη με δηλητήριο από ίταμο και μ’ αυτά σκότωνε τα παιδιά της Νιόβης. Ο ίταμος θεωρείται το μακροβιότερο δέντρο στην Ευρώπη (περίπου 2.000 ετών)..

Η Νεστάνη παλιά ονομαζόταν Τσιπιανά, από το ομώνυμο κάστρο που είναι κτισμένο πάνω στον Γουλά, και πήρε το σημερινό όνομα από την αρχαία κώμη της Αρκαδίας στην περιοχή της Μαντίνειας.΄Ήταν χτισμένη πάνω σε μία από τις αρχαίες διόδους επικοινωνίας με την Αργολίδα. Όπως μας λέει ο αρχαίος περιηγητής Παυσανίας (2ος αι. μ.Χ.), εδώ υπήρχε ιερό της θεάς Δήμητρας και εκεί γινόταν κάθε χρόνο εορτή προς τιμήν της από τους Μαντινείς.
Στους πρόποδες του λόφου βρίσκεται η κρήνη του Φιλίππου, την οποία έχτισε ο Μακεδόνας βασιλιάς Φίλιππος Β’ το 338 π.Χ..
Διασχίζοντας τη Νεστάνη ανεβαίνοντας ανατολικά προς το βουνό Γουλά (1.160 μ.), δεσπόζει πάνω από τη Νεστάνη η Μονή Γοργοεπηκόου.
Λέγεται ότι η Γοργοεπήκοος ιδρύθηκε το 1030 ή 1080 μ.Χ., αλλά ιστορικές μαρτυρίες (έγγραφα και άλλα) φανερώνουν ότι το μοναστήρι λειτουργεί από το 1536 μ.Χ. Το γεγονός ότι η Ιερά Μονή είναι χτισμένη σε αρχαιολογικό χώρο ( ιερό της θεάς Δήμητρας ), με αρχαιότατη λατρευτική παράδοση και με διάφορα αρχαϊκά και παλαιοχριστιανικά αρχιτεκτονικά λείψανα, επιτρέπει την υπόθεση ότι αποτελεί διαδοχική μορφή λατρευτικής συνέχειας.

Η πορεία μας θα ξεκινήσει λίγο έξω από τη Νεστάνη κοντά στη μονή Γοργοεπικόου, κι εάν είναι ανοικτά το πρωί θα κάνουμε μία επίσκεψη , και στη συνέχεια θα συνεχίσουμε την πορεία μας από την δεξιά πλευρά προς την κορυφογραμμή.
Εάν είναι κλειστά θα πάμε από την αριστερή πλευρά, και θα την επισκεφτούμε στο τελείωμα της πορείας μας.
Στη συνέχεια θα σταματήσουμε για καφέ-φαγητό στη Νεστάνη.

Ω.Π.: 5-6 Β.Δ.: Α+-Β ΥΨ.Δ.: 750μ
Ώρα αναχώρησης 07:00 από τα περιβολάκια.
Αρχηγοί εξόρμησης
Παναγουλόπουλος Θοδωρής τηλ.698 591 6716
Μήτσου Ειρήνη.694 510 3120

Κόστος εξόρμησης 15 €
• Για ακυρώσεις μετά το βράδυ της Παρασκευής, γίνεται επιβάρυνση όλου του ποσού.
•Εξοπλισμός: Σακίδιο, μποτάκια, κάλτσες (και εφεδρικές), μπατόν, ισοθερμικό – αντιιδρωτικό μπλουζάκι, fleece, μπουφάν (αντιανεμικό –αδιάβροχο – διαπνέον), αντηλιακό , καπέλο, γυαλιά ηλίου, φακός με εφεδρικές μπαταρίες, σφυρίχτρα, ατομικό φαρμακείο, μαχαίρι, αναπτήρας, ξηρά τροφή –φαγητό (σνακ, π.χ. μπάρες, παστέλια), νερό.
• Στο πρόγραμμα του συλλόγου μας συμμετέχουν ελεύθερα όλοι οι ενδιαφερόμενοι, ανεξάρτητα αν είναι ή όχι μέλη το, ή μέλη άλλων ορειβατικών συλλόγων. Σε περίπτωση όμως που δεν είσαι μέλος μπορείς να συμμετέχεις μία φορά , σε δραστηριότητα – ανάβαση του συλλόγου και, στην συνέχεια να γίνεις μέλος. Για να γίνεις μέλος συμπληρώνεις την έντυπη αίτηση εγγραφής μέλους με κόστος (εγγραφής) 10 € (εφάπαξ) και 10 € για τη συνδρομή της χρονιάς.
• Το πρόγραμμα της εξόρμησης μπορεί να τροποποιηθεί αναλόγως των συνθηκών (καιρός, δυσκολία διαδρομής, δυνατότητες συμμετεχόντων κλπ. ) με ευθύνη των αρχηγών.
Ενημερώνετε τον/την αρχηγό της εξόρμησης για τυχόν προβλήματα υγείας.
Όποιο άτομο συμμετέχει, γνωρίζει τις απαιτήσεις και την επικινδυνότητα της δραστηριότητας στην οποία συμμετέχει και να αναλαμβάνει ατομικά την ευθύνη της συμμετοχής του όπως άλλωστε προβλέπεται από την διακήρυξη του Τυρόλου 8η Σεπτεμβρίου 2003 Παράρτημα 1 – Άρθρο 1 – Περί Ατομικής Ευθύνης, αποδεχόμενος τους κινδύνους που ενέχει η δραστηριότητα.
Όσα άτομα συμμετέχουν στις εξορμήσεις, βγάζοντας ομαδικές φωτογραφίες, αποδέχονται και την ανάρτηση στο διαδίκτυο (εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης.