Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Ηλεκτρονική απάτη 2 εκατ: Στο Ζευγολατιό το Call center, ο Ηaker και οι «αχυράνθρωποι»

Με σενάριο αστυνομικής ταινίας μοιάζει η δράση του εγκληματικού δικτύου που εξάρθρωσε η ΕΛ.ΑΣ με τις δεκάδες ηλεκτρονικές απάτες ανυποψίαστων πολιτών επιχειρηματιών από όλη τη χώρα που έχασαν συνολικά κοντά στα 2 εκατομμύρια ευρώ.

Πως γινόταν οι «αφαίμαξη» των λογαριασμών των θυμάτων



 

Ο σχεδιασμός της εγκληματικής οργάνωσης σοκάρει. Η δομή αποτελούνταν από τα επτά μέλη “πυρήνα” της οργάνωσης που είχαν τις βάσεις τους σε Κόρινθο και Ζεφύρι. Οι «εργάτες» είχαν αναλάβει να στελεχώσουν το call center της εγκληματικής οργάνωσης που ήταν εγκατεστημένο στο Ζευγολατιό Κορινθίας από όπου γίνονταν οι τηλεφωνικές ή ηλεκτρονικές επαφές με τα θύματα. Πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιζε και ο Haker που έκανε όλη την δουλειά της κατασκευής των ιστοσελίδων βιτρίνα ( πιστά αντίγραφα των σελίδων των τραπεζών ) και του συστήματος διασύνδεσης των λογαριασμών μέσω links. Τα μέλη είχαν ψευδώνυμα ( ο Φευγάτος, η Πιπίτσα , ο Μπαλαμός).

Ο ρόλος των «αχυρανθρώπων»

Σύμφωνα με τη δικογραφία, στην οργάνωση συμμετείχαν και 233 «αχυράνθρωποι» που με το αζημίωτο, αμοιβές από 200 ως 500 ευρώ έδιναν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς (iban) όπου οι δράστες μετέφεραν τα χρήματα που έκλεβαν από τους λογαριασμούς των θυμάτων. Μάλιστα οι δράστες μέσω του χακερ της οργάνωσης κατάφεραν και πείραζαν ακόμη και τα όρια συναλλαγών των λογαριασμών ανεβάζοντας το ποσό της ημερήσιας ανάληψης.

Όλα γίνονταν από το Ζευγολατιό. Μέσω διαδικτύου «ψάρευαν» τα θύματα τους. Επιχειρηματίες που είτε πουλούσαν μέσω αγγελίας στο διαδίκτυο είτε τηλεφωνούσαν σε εταιρίες, επιχειρήσεις, καταστήματα ή φυσικά πρόσωπα, δήθεν για εξόφληση χρέους ή καταβολή επιδόματος.

Στη συνέχεια έστελναν μήνυμα στο κινητό τηλέφωνο ή στο email των θυμάτων και τους προέτρεπαν να πατήσουν το link που οδηγούσε σε ιστοσελίδα ίδια με την επίσημη σελίδα της τράπεζας. Αφού τα θύματα εισήγαγαν όνομα χρήστη και κωδικό οι δράστες αποκτούσαν πρόσβαση στον e- banking ξαφρίζοντας όσα περισσότερα χρήματα μπορούσαν. Τα χρήματα τα μετέφεραν πάλι ηλεκτρονικά στους λογαριασμούς των «αχυρανθρώπων» και στη συνέχεια τα έκαναν ανάληψη.

Σε έξι περιπτώσεις η δράση τους δεν είχε αποτέλεσμα καθώς 6 επιχειρηματίες δεν πάτησαν το link για να χακαριστούν οι λογαριασμοί τους!

H άκρη του νήματος

Η υπόθεση άρχισε να ερευνάται από τον περασμένο Ιούλιο όταν ένας επιχειρηματίας από την Κατερίνη κατήγγειλε στην Ασφάλεια Πιερίας, ότι 127.000 ευρώ έκαναν φτερά από τους λογαριασμούς του.

Αμέσως άρχισε η έρευνα και ενημερώθηκαν οι αστυνομικές διευθύνσεις σε όλη τη χώρα. Η συγκέντρωση στοιχείων οδήγησε σε πολύ σημαντικά στοιχεία και η εξιχνίαση της υπόθεσης ολοκληρώθηκε πριν από μερικές ημέρες.

Οι δράστες είναι συνολικά 49 από τους οποίους οι 15 συνελήφθησαν ανάμεσα τους και οι 7 εγκέφαλοι και 34 ταυτοποιήθηκαν. Ο πραγματικός αριθμός όμως μπορεί να αυξηθεί καθώς η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ είναι σε πλήρη εξέλιξη και προκύπτουν και νέα δεδομένα.

Οι συλληφθέντες την Κυριακή και την Μ. Δευτέρα θα οδηγηθούν στον Ανακριτή Κατερίνης με κακουργήματα.

Τα 87 θύματα της εγκληματικής οργάνωσης από Πιερία, Ημαθία, Πέλλα, Αττική, Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, Καβάλα, Κρήτη, διεκδικούν τα χρήματα τους.

rthess.gr