Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μάθε πού ψηφίζεις: Που ψηφίζω 2023 με και χωρίς είσοδο στο gov.gr – Βρες το σχολείο εδώ

Τις επικαιροποιημένες πληροφορίες για το ερώτημα «Που ψηφίζω το 2023» έχει αναρτήσει το υπουργείο Εσωτερικών στο gov.gr. Εκεί, οι πολίτες μπορούν να ενημερωθούν, βάζοντας απλά την ημερομηνία γέννησής τους και άλλα βασικά στοιχεία, σε ποιο σχολείο πρέπει να πάνε για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Η πλατφόρμα που πρέπει να μπείτε είναι το «Μάθε πού ψηφίζεις» (ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ) και σε λίγα δευτερόλεπτα θα δείτε τη σχολική μονάδα που πιθανότατα να έχει αλλάξει σε σχέση με την προηγούμενη εκλογική διαδικασία το 2019.



+-++- 

Από εκεί και πέρα, για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, το υπουργείο Εσωτερικών έχει δώσει εναλλακτική λύση, για να μη χρειαστεί να μπείτε στο gov.

Πού ψηφίζω 2023 με είσοδο στο gov.gr
Για να μάθετε το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζετε, πρέπει να βάλετε 5 προσωπικά στοιχεία:

Επώνυμο (Ολογράφως)
Όνομα (Τα δύο πρώτα γράμματα)
Όνομα μητέρας (Τα δύο πρώτα γράμματα)
Όνομα πατέρα (Τα δύο πρώτα γράμματα)
Έτος γέννησης (4 ψηφία)
Πού ψηφίζω 2023 χωρίς είσοδο στο gov.gr
Πλέον, με δύο γραμμές λειτουργεί πλέον το τηλεφωνικό κέντρο του υπουργείου Εσωτερικών για την ηλεκτρονική πλατφόρμα «Μάθε που Ψηφίζεις».

Έχει μπει σε λειτουργία τηλεφωνικό κέντρο με δύο γραμμές εξυπηρέτησης (2131361500 και 2131313800) το οποίο λειτουργεί καθημερινά από τις 08.00 έως τις 20.00.

Μάλιστα, το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Μαΐου το τηλεφωνικό κέντρο θα λειτουργήσει σε 24ωρη βάση.

Για την αποφυγή καθυστερήσεων και την αμεσότερη εξυπηρέτησή τους, το υπουργείο Εσωτερικών παρακαλεί τους εκλογείς να ενημερωθούν εγκαίρως για τον τόπο που ψηφίζουν.

Εκλογές 2023: Πώς ψηφίζω χωρίς ταυτότητα
Την ημέρα εκλογών, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο οδηγός του Υπουργείου Εσωτερικών οι ψηφοφόροι θα προσέρχονται με την ταυτότητά τους ενώπιον της εφορευτικής επιτροπής, η οποία θα τους δίνει τα ψηφοδέλτια, αφού επιβεβαιώσει τα στοιχεία τους.

Τι γίνεται όμως εάν λίγες ημέρες πριν ένας ψηφοφόρος χάσει την ταυτότητά του.

Σύμφωνα με τον οδηγό, η αναγνώριση των στοιχείων του εκάστοτε ψηφοφόρου εκτός από την ταυτότητα, γίνονται και με άλλα 4 έγγραφα.

Συγκεκριμένα:

αν δεν υπάρχει αστυνομική ταυτότητα, γίνεται δεκτή σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής
το διαβατήριο
το δίπλωμα οδήγησης
ή το βιβλιάριο όλων των Ταμείων
Σημειώνεται ότι, τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά.

Εκλογές 2023: Μέχρι τι ώρα ψηφίζουμε
Οι κάλπες ανοίγουν στις 7:00 το πρωί της Κυριακής (21/5) και η ψηφοφορία ολοκληρώνεται στις 19:00.

Πάντως, είθισται η ψηφοφορία να παρατείνεται για λίγη ώρα σε περίπτωση που κατά την ώρα λήξης της ψηφοφορίας υπάρχουν ουρές έξω από κάποιο εκλογικό τμήμα.